Connect with us

Herceg Bosna

Papa Franjo održao dramatičnu homiliju koja će ući u povijest!

Objavljeno

-

Papine riječi su zvučale gotovo dramatično. Franjo ih je izgovarao kao u nekoj drami.

Pitanjima koja je postavljao u homiliji tijekom današnje mise, naCvjetnicu, koju je predvodio na prepunom trgu sv. Petra, papa Franjo pozvao je sve da preispitaju savjest tijekom Velikog tjedna. Franjo je postavljao pitanja s kojim se likom današnji čovjek može usporediti u odnosu na one koji su utjecali na sudbinu Isusa.

Papa nije čitao napisano. Djelovao je i umorno. Započeo je pitanjem tko sam ja, tko je svatko od nas, pred Gospodinom. Jesam li Juda koji ga je prodao za 30 novčića? Jesam li Pilat koji se pranjem ruku distancira od svega, ili sebe vidim kao žene i druge osobe koje su pomagali Isusu. Perem li ruke kada dolazi do teškoća? Jesam li kao vojnici koji su vrijeđali Isusa? Jesam li kao oni koji su izabrali spasiti Barabu jer im je takav izbor bio zabavniji? Jesam li onaj koji je zatvorio Isusov grob kako bih sačuvao doktrinu i spriječio izlazak novoga, života. Možda je to pitanje najteže, najsugestivnije. Odnosi se na sve, od svećenika koji ne žele otvoriti Crkvu, do političara koji žele konzervirati stanje.

Ta homilija puna pitanja zasigurno će ući u povijest

Papa Franjo je pitao: „Jesam li kao oni upravitelji koji su dan kasnije otišli Pilatu i kazali mu kako je ‘onaj govorio da će uskrsnuti, ali mi ne želimo još jednu prijevaru’ i blokirali su život, blokirali su mjesto pokopa kako bi obranili doktrinu, kako život ne bi izašao? Gdje je moje srce, kojoj od tih osoba nalikujem? Neka to bude pitanje koje će nas pratiti cijeli tjedan“.

Ta homilija puna pitanja zasigurno će ući u povijest. Papine riječi su zvučale gotovo dramatično. Franjo ih je izgovarao kao u nekoj drami. Dramatično je pogledati se u zrcalo i postavljati si ta pitanja, sučeliti se s Isusovim likom.

Ivan Pavao II. postaje zaštitni svetac međunarodnih dana mladeži

Na koncu današnje mise mladi Ria de Janeira, gdje je prošle godine održan međunarodni dan mladeži kojem je prisustvovao papa Franjo, predali su križ mladima iz Krakowa gdje će se 2016. godine održati međunarodni dani mladeži. Papa Franjo je kazao kako ćeIvan Pavao II., koji će 27. travnja biti uzdignut na oltar svetaca, postati zaštitnim svecem međunarodnih dana mladeži koje je pokrenuo prije 30 godina. Nakon što se pozdravio s kardinalima, papa Franjo se s trijema ispred bazilike sv. Petra spustio među mlade s kojima se slikao, koji su ga grlili i ljubili.

Silvije Tomašević/vl

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari