Connect with us

Razno

Papa Franjo osobno je zaustavio kanonizaciju Stepinca!?

Objavljeno

on

Bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu Filip Vučak rekao je da je papa Franjo osobno zaustavio kanonizaciju Alojzija Stepinca nakon pisma koje mu je uputio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Vučak je za “Novosti” rekao da je to drugi takav slučaj u Katoličkoj crkvi i najavio da će zajednička komisija Katoličke i Pravoslavne crkve početi raditi na tom pitanju prije ljeta, ali da niko u ovom trenutku ni u Vatikanu ne može reći kada će posao biti završen.

“Sigurno je samo da do kraja rada komisije papa Franjo neće donositi odluke o Stepincu”, rekao je Vučak.

Istaknuo je da su događaji koji su prethodili zaustavljanju kanonizacije u Vatikanu bili “krajnje dramatični”.

“Jedan broj kardinala bio je uvjeren da je sve gotovo i samo se čekao potpis. Kardinal Amato je čak predviđao da će Franjo potpisati kanonizaciju do kraja travnja 2014. godine, a onda je u travnju u Vatikan stiglo pismo patrijarha Irineja na osam strana u kom je poglavar SPC detaljno objasnio zašto smatra da je Stepinac kontroverzna osoba i izražava čuđenje da se o njemu razgovara kao o svecu”, rekao je Vučak.

Filip Vučak

Filip Vučak

Podvukao je da je patrijarh Irinej tada jasno rekao da smatra da je riječ o visokom svećeniku koji je podržavao NDH, nasilno pokrštavao pravoslavne vjernike i podržavao rasne zakone.

“Za papu Franju to pismo je bilo signal za uzbunu. Odmah je donio odluku da se postupak zaustavi i provjere informacije koje su stigle iz Beograda”, rekao je Vučak.

Dodao je da je potom na adresu Vatikana stiglo i pismo predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, a onda još jedno pismo patrijarha Irineja.

“Papa je tada odlučio da predloži osnivanje mješovite komisije koja će detaljno razmotriti život i rad kardinala Stepinca”, rekao je on.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari