Connect with us

Religija i Vjera

Papa Franjo osudio žensko obrezivanje i trgovinu ženama zbog prostitucije

Objavljeno

-

Foto: EPA

Papa Franjo osudio je u nedjelju žensko obrezivanje i trgovinu ženama zbog prostitucije, nazvavši ih ponižavajućim uvredama ženskog dostojanstva te je apelirao na dužnosnike da učine sve što mogu kako bi okončali oboje.

“Ova praksa, koja je nažalost uobičajena u raznim dijelovima svijeta, ponižava dostojanstvo žene i ozbiljno napada njezin fizički integritet”, rekao je Papa Franjo na Međunarodnom danu nulte tolerancije na sakaćenje ženskih genitalija (FGM).

Prema Ujedinjenim Narodima ta praksa koncentrirana je u tridesetak afričkih i bliskoistočnih zemalja, ali je prisutna kod migranata iz tih područja širom svijeta.

Više od četiri milijuna djevojčica ove je godine u opasnosti od podvrgavanja genitalnom sakaćenju, procjenjuje UN.

Papa Franjo je, obraćajući se hodočasnicima i turistima na Trgu sv. Petra, istaknuo da se praksa često provodi u uvjetima koji ugrožavaju zdravlje djevojčica.

Papa Franjo je također apelirao da se uloži više napora za sprječavanje trgovanja ljudima, pogotovo ženama i djecom za prostituciju.

“Ovo je duboka rana koju je zadala sramotna potraga za dobitkom bez ikakvog poštovanja prema ljudskoj osobi”, rekao je uoči Međunarodnog dana molitve i svijesti o borbi protiv trgovine ljudima koji u utorak obilježava Katolička Crkva.

“Ima toliko djevojaka koje vidimo na ulicama koje nisu slobodne. One su robinje trgovaca koji ih prisiljavaju da rade i tuku ako se ne vrate s novcem. To se događa danas u našim gradovima”, rekao je Papa Franjo .

Nazivajući i žensko obrezivanje i trgovinu ljudima “ranama čovječanstva”, Papa Franjo je pozvao čelnike da “odlučno djeluju kako bi zaustavili iskorištavanje kao i ponižavajuću praksu koja pogađa prvenstveno žene i djevojke”.

Katoličke časne sestre u Rimu prednjače u borbi protiv trgovine ženama. Papa Franjo je 2016. posjetio sigurnu kuću u Rimu u kojoj dobrotvorna organizacija štiti žene oslobođene od makroa. (H./K.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari