Pratite nas

Događaji

Papa Franjo i patrijarh Bartolomej I. zajedno molili za crkveno jedinstvo

Objavljeno

na

Na kraju drugoga dana posjeta Turskoj, papa Franjo sudjelovao je u ekumenskoj molitvi u patrijarhalnoj crkvi Sv. Jurja u sjedištu Ekumenskoga patrijarhata na Fanaru.

Papa i počasni poglavar svjetskoga pravoslavlja patrijarh Bartolomej I. u ulaznoj procesiji pjevali su i molili za crkveno jedinstvo. Potom je pročitan ulomak iz knjige proroka Zaharije o mesijanskom spasenju.

Nakon govora ekumenskoga carigradskog patrijarha, Papa je rekao: “Svetosti, predragi brate, večer uvijek sa sobom nosi osjećaj zahvalnosti za protekli dan i strepeće nade pred nadolazećom noću. Večeras je duša moja puna zahvalnosti Bogu, koji mi dopušta da s Vašom Svetosti i sa sestrinskom Crkvom molim, na svršetku napornoga dana apostolskoga pohoda, istodobno očekujući dan koji smo u liturgiji započeli: blagdan svetoga Andrije apostola, nebeskoga zaštitnika ove Crkve.”

Po riječima proroka Zaharije, u ovoj večernjoj molitvi Gospodin nam je još jednom darovao temelj koji je u osnovi našega današnjeg i sutrašnjega slavlja, čvrstu stijenu na kojoj možemo u radosti i nadi zajedno kročiti; taj čvrsti temelj jest Gospodinovo obećanje: “Evo, spasit ću svoj narod iz zemlje istočne i zapadne… u vjernosti i pravdi” (8, 7.8), istaknuo je Sveti Otac.

“Časni i dragi brate, dok Vam srdačno zahvaljujem na bratskom prihvatu, osjećam da je naša radost veća jer joj je drugdje izvor, ne u nama, ni u našem zauzimanju i našim potrebnim naporima, nego u Bogu, koji postavlja temelj za izgradnju svoga hrama, što je Crkva (usp. Zah 8, 9); ‘Eto sjemena radosti’ (Zah 8, 12). Radost i mir što svijet ne može dati, a što je Gospodin obećao svojim učenicima, i kao Uskrsli dao, u snazi Duha Svetoga”, ustvrdio je papa Franjo.

“Andrija i Petar čuli su obećanje i primili taj dar. Bili su po krvi braća, a susret s Kristom ih je preobrazio u braću u vjeri i ljubavi. U ovoj radosnoj večeri, u ovom molitvenom bdjenju želio bih istaknuti: mi smo braća u nadi. Svetosti, kolika je milost da možemo biti braća u nadi uskrsloga Gospodina! Koje li milosti – i odgovornosti – da možemo zajedno hoditi u toj nadi, poduprti zagovorom svete braće apostola Andrije i Petra! Također i znati da ova zajednička nada ne vara, jer nije utemeljena na nama i našim bijednim silama, nego na vjernosti Božjoj. S ovom radosnom nadom, punom zahvalnosti i iščekivanja, blagdan svetoga zaštitnika srdačno čestitam Vama, svima nazočnima i Crkvi u Carigradu”, zaključio je papa Franjo.

Nakon bogoslužja papa Franjo i patrijarh Bartolomej I. zadržali su se u privatnom razgovoru u sjedištu Ekumenskoga patrijarhata.

Crkva je pozvana dopustiti Duhu Svetom da ju vodi

Ranije danas Papa je u katoličkoj katedrali Duha Svetoga u Istanbulu predvodio misno slavlje, te je poručio kako je Crkva pozvana dopustiti Duhu Svetom da ju vodi te mu uvijek ostati otvorena, krotka i poslušna.

Polazeći od Isusova govora iz Evanđelja po Ivanu, Papa je istaknuo da je Duh Sveti “duša Crkve”, životvorac koji daruje različite karizme kojima obogaćuje Božji narod i stvara jedinstvo među vjernicima. Stoga je čitav život i poslanje Crkve ovisno o Duhu Svetomu.

Papa je podsjetio da “Nitko ne može reći ‘Isus je Gospodin’ osim u Duhu Svetom” te kako je Duh taj koji nadahnjuje našu molitvu, kao što i nadahnjuje da se maknemo od usredotočenosti na sebe te krenemo ususret drugome. Kada pronađemo u sebi novu sposobnost oprostiti ili voljeti nekoga tko nas ne voli zauzvrat, to je djelo Duha Svetoga, istaknuo je Sveti Otac, prenosi Radio Vatikan.

Premda Duh Sveti daje različite karizme u Crkvi, to ne stvara nered, već bogatstvo: on daje jedinstvo – različitost u zajedništvu koja ne znači jednolikost. Kada pokušavamo stvoriti različitost, ali smo zatvoreni u svoj vlastiti način viđenja stvari, uzrokujemo podjele. Kada pokušamo stvoriti jedinstvo vlastitim snagama, završimo u jednolikosti. Ako se pak vodimo Duhom Svetim, različitosti neće stvoriti sukobe jer onda te razlike usklađuje Kristov Duh, pojasnio je Papa.

Duh Sveti je taj koji Crkvi daje jedinstvo u vjeri, ljubavi i unutarnjem životu i stoga je Crkva pozvana dopustiti da ju on vodi te mu uvijek ostati otvorena, krotka i poslušna. Uvijek je, međutim, prisutno iskušenje ostati u svojoj ugodi, pokušati “pripitomiti” ili “kontrolirati” Duha. Kršćani su istinski poslanici kada odbace svoje obrambene mehanizme protiv Duha Svetoga i dopuste da ih vodi, jer u suprotnom upadaju u pelagijanizam, upozorio je papa Franjo.

Na kraju homilije pozdravio je katolike svih obreda kao i predstavnike pravoslavnih Crkvi te protestantskih zajednica nazočne u katedrali. Kako bismo bili svjedoci Evanđelja, upravimo misli Blaženoj Djevici Mariji, Majci Božjoj, te s njom molimo Gospodina da pošalje Duha Svetoga u naša srca, pozvao je Sveti Otac na kraju slavlja. (ika)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Pratite UŽIVO – Sve je spremno za doček rukometaša u Mostaru

Objavljeno

na

Objavio

Hercegovačka rukometna ekspedicija na putu je za Mostar. Kako je jedan od igrača potvrdio za Hercegovina.info, njihov dolazak u Mostar predviđen je za 20 sati, a na doček će srebrni rukometaši doći u 21 sat.

Na dočeku, kako za sada stvari stoje, neće biti gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, ali se zato očekuju premijer Hercegovačko-neretvanske županije, Nevenko Herceg te premijer Županije zapadnohercegovačke, Zdenko Ćosić.

Doček hrvatskih rukometaša, koji počinje u 19 sati, moći ćete pratiti uživo na Hrvatskom Medijskom Servisu, Radioteleviziji Herceg Bosne, te drugim hrvatskim medijima. Reporter HMS-a, također, će se javljati uživo, prenositi atmosferu na dočeku hrvatskih rukometaša,te razgovarati sa navijačima i, ukoliko uspije doći do njih, s nekima od hrvatskih rukometaša. Inače za praćenje ovog događaja akreditirano je više od 80 novinara.

Organizator dočeka je Hrvatski muški rukometni klub “Zrinjski”, a na dočeku se očekuje više od 15.000 navijača iz Mostara i cijele Hercegovine. Predsjednik HMR “Zrinjski” Branislav Stojkić za Novu tv, poručio je: “Želimo da Mostar bude centar i bilo bi lijepo kada bi svi rukometaši došli. Tajna uspjeha je ovaj teren, dišpet, ponos, prkos, jer ovdje jednostavno nisu najbolji uvjeti za vrhunske sportaše.”.

Ova velika zemaljska kugla ima tako jedan mali dio svog prostora. On je kršovit, ali je prepun srca, prepun je talenta, a to je Hercegovina. Kažu da Hercegovci imaju najbolju rukometnu reprezentaciju na svijetu. I za njih, čovjek koji je također oličenje tog predivnog dijela naše zemlje, to je Mate Bulić, rekao je glumac Darko Janeš, voditelj dočeka viceprvaka europe, rukometaša Hrvatske, na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu. Tako je najavio nastup pjevača Mate Bulića koji je nakon toga, zajedno sa rukometašima otpjevao pjesmu “Moja Hercegovina”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Prekrasna atmosfera na Trgu: Tisuće građana čeka srebrne rukometaše

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Zadar: Središnje obilježavanje 27. obljetnice VRO ‘Maslenica’

Objavljeno

na

Objavio

Danas je u Zadru središnja svečanost kojom će se obilježiti 27. godišnjica vojno-redarstvene operacije Maslenice, u kojoj je od srpske okupacije oslobođen znatan dio zadarskog zaleđa i nakon koje su ponovno prometno povezani jug i sjever Hrvatske.

Mimohod sudionika akcije s ratnim zastavama, uz pratnju orkestra Oružanih snaga, krenut će gradskim ulicama u 10 sati 30 minuta, od spomenika hrvatskim braniteljima u uvali Jazinama.

Središnje obilježavanje 27. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenice održat će se danas u Zadru, a dolazak su potvrdili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te ministri branitelja Tomislav Medved i unutarnjih poslova Davor Božinović.

Akcija Maslenica počela je 22. siječnja 1993. rano ujutro, a oslobođeni su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo, Zrakoplovna baza Zemunik i poslije brana Peruča.

Operacijom je zapovijedao general Janko Bobetko, a njegovi su pomoćnici bili brigadiri Ante Gotovina i Ante Roso. Poginulo je 127 branitelja iz svih krajeva Hrvatske.

Prigodni program:

Ponedjeljak, 20. siječnja

8.00 Budnica Gradske glazbe Zadar ulicama grada Zadra

8.30 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Središnji križ u spomen na poginule hrvatske branitelje
Gradsko groblje u Zadru

9.30 Polaganje vijenca i paljenje svijeća na spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi
Ulica Ante Starčevića, Zadar

10.00 Prigodni program

  • himna – Orkestar OS RH
  • polaganje ruža uz spomen obilježje,
  • najava mimohoda pripadnika HV i MUP-a s ratnim zastavama

Park u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim braniteljima

10.30 Mimohod postrojbi sudionica VRO Maslenica s ratnim zastavama uz pratnju orkestra Oružanih snaga RH
Spomenik hrvatskim braniteljima u uvali Jazine – Obala kneza Branimira – Gradski most – Narodni trg
– Široka ulica – katedrala sv. Stošije – Forum – svetište sv. Šime

11.00 Sveta misa za Domovinu
Svetište sv. Šime

12.30 Znanstveni kolokvij: Hrvatski liječnici i sanitet u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica
Svečana dvorana Sveučilišta u Zadru, Obala kralja Petra Krešimira

17.00 Simpozij: Franjevački samostan u Donjem Karinu kao primjer razaranja kulturne baštine tijekom Domovinskog rata
Svečana dvorana Sveučilišta u Zadru, Obala kralja Petra Krešimira IV.

Utorak, 21. siječnja

9.00 Polaganje vijenaca
Kašić

10.00 Polaganje vijenaca
Islam Latinski

10.30 Polaganje vijenca na spomen ploču postrojbama HRM
Riva u Posedarju

11.00 Polaganje vijenaca kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica 93.
Zaštitni pojas DC 8 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta, Maslenica

12.30 Sveta misa
Crkva sv. Frane, Podprag

12.30 Sveta misa
Crkva Marije zaštitnice kršćana, Paljuv

Petak, 24. siječnja

15.00 Polaganje vijenaca
Mjesno groblje Crno

17.00 Sveta misa za poginule hrvatske branitelje
Crkva Sv. Nikole, Crno

18.00 Polaganje vijenaca na spomen obilježje
Dom kulture, Crno

Ponedjeljak, 27. siječnja

10.00 Sveta misa za sve stradale u Domovinskom ratu
Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Škabrnja

11.00 Polaganje vijenaca na spomen obilježje pogibije Dragana Gulana i Denisa Špike
Ražovljeva glavica, Škabrnja

Subota, 1. veljače

9:30 Polaganje vijenaca i odavanje počasti
Spomen obilježje Islam Latinski

10:00 Početak memorijalnog polumaratona u spomen na poginule branitelje
Islam Latinski – Novigrad

10:30 Polaganje vijenaca i odavanje počasti
Spomen obilježje 3. Gardijske brigade Kašić

12:00 Doček trkača na cilju u Novigradu

12:30 Sveta misa zadušnica
Crkva Porođenja Blažene Djevice Marije, Novigrad

Subota, 8. veljače

10:15 Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima
Spomen obilježje, Paljuv

11:00 Polaganje vijenaca na spomen obilježje HRM-a i 2. gardijske brigade „Gromovi“ i 145. brigade HV-a
Novigrad

Četvrtak, 13. veljače

10:00 Spomendan stradanja franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije
Donji Karin

VRO Maslenica – 5 minuta za sjećanje

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari