Connect with us

Iz Svijeta

Papa Franjo počinje trodnevni posjet Turskoj

Objavljeno

-

Papa Franjo otputovao je jutros u trodnevni posjet Turskoj tijekom kojega bi, kako se očekuje, trebao potaknuti pomirbu s Pravoslavnom crkvom, ojačati dijalog s islamom i osuditi progon kršćana na Bliskom istoku.

Uoči posjeta papa Franjo je osudio napade na vjerske manjine u Iraku, osudivši ih kao barbarske, kriminalne i neopisive, te je pozvao muslimanske vođe da se jasnije distanciraju od takvih postupaka, prenosi dpa.

Očekuje se da će Papa rano poslijepodne doputovati u glavni grad Ankaru gdje će se sastati s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i premijerom Ahmetom Davutogluom, te posjetiti Ataturkov mauzolej.

Aja-Sofija

Sutra je planiran Papin dolazak u Istanbul gdje bi trebao posjetiti Aja Sofiju (Crkvu svete mudrosti), nekoć najveću crkvu u kršćanskome svijetu pretvorenu u džamiju nakon osmanskog osvajanja Carigrada 1453. pa potom u muzej 1935. godine.

Posjetit će i džamiju sultana Ahmeda, poznatiju pod nazivom Plava džamija, i služiti misu u istanbulskoj katedrali, gdje će se sastati s predstavnicima malobrojne kršćanske zajednice.

U nedjelju će zajedno s carigradski patrijarhom Bartolomejem, duhovnim vođom 300 milijuna pravoslavnih kršćana, voditi proslave svetog Andrije, sveca zaštitnika pravoslavlja. Njih će dvojica pritom potpisati i zajedničku ekumensku izjavu.

Zbog terorističkih prijetnji, Papa će se Turskom kretati u blindiranom vozilu, iako Vatikan tvrdi da razlog odustanka od otvorena papamobila nije sigurnosne naravi, nego se u Turskoj ne očekuju ljudi koji bi stajali uz cestu da mu izraze dobrodošlicu.

Turska je šesto Franjino putovanje u pontifikatu, poslije Brazila, Svete Zemlje, Južne Koreje, Albanije i ovotjednog posjeta Strasbourgu.

 

hrt/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari