Connect with us

Religija i Vjera

Papa Franjo: Pogriješio je put kršćanin previše navezan na novac

Objavljeno

-

„One koje je novac previše zaveo smiješno je pomišljati da se sve odjednom odbaci. Prvo valja pronaći veću sigurnost u Gospodinu Isusu, u vjeri. Tek se tada mogu doista odstraniti materijalna dobra. Vidio sam ljude koji su promijenili svoj život samo zato što su bili u kontaktu s potrebitima“, kazao je pomoćni rimski biskup Guerino Di Tora.

„Pogriješio je put kršćanin previše navezan na novac“, današnji je tweet Svetoga Oca objavljen na računu @Pontifex. Ta izjava, komentira biskup Di Tora nije novost u nauku pape Franje, koji se uvijek iskreno obraća, kako pojedinim vjernicima, tako i biskupima i svećenicima.

„Novac predstavlja ljudsku sigurnost, ako imamo novca, onda mislimo da smo sigurni, štogod da se dogodi. To znači temeljiti svoju sigurnost na nekoj stvari, a ne na povjerenju u Boga. Ipak, to ne znači da je kršćanin pozvan živjeti bez novca, već da novac treba biti nešto što mu pomaže živjeti, a nije životni cilj. Jasno je da onaj tko ima više novca da ga i više može iskoristiti na dobro drugih“, rekao je biskup Di Tora za Radio Vatikan, 25. kolovoza.

Na pitanje što bi predložio kršćaninu kojega je novac previše zaveo, ali koji pokušava pronaći pravi put, kako bi se uskladio s Papinim riječima, biskup Di Tora je odgovorio da, „prije svega, nitko ne može samo tako napustiti svoju sigurnost. Ako se povjerenje uvijek stavljalo u materijalne stvari, smiješno je pomišljati da se sve odjednom odbaci. Prvo valja pronaći veću sigurnost u Gospodinu Isusu, u vjeri. Tek se tada mogu doista odstraniti materijalna dobra.“

Biskup Di Tora stoga predlaže intenzivniji molitveni život, osluškivanje Božje riječi te snažniji život s drugima i služenje bližnjemu. Puno sam godina bio u rimskom Caritasu, napomenuo je biskup istaknuvši kako je vidio ljude koji su promijenili svoj život samo zato što su bili u kontaktu s potrebitima. „Činjenica da odnos s onima u potrebi vodi pronalasku nečeg drukčijeg, doista je Božji dar.“

Na pitanje kako odgovara na kritike na račun Crkve i novca, biskup Di Tora je prvo napomenuo kako nažalost postoje pojedini svećenici ili ustanove koji nisu uvijek znali dati dobar primjer. „U tome smo svi grješnici, nesavršeni. Ali ne treba gledati samo na negativne stvarnosti već valja vidjeti i koliko je pozitivnoga, na to koliko je ljudi i institucija koji rade za druge. Valja znati cijeniti dobra djela. Čak i ako ima onih koji pogriješe, ne treba na temelju jednoga primjera zaključivati o čitavoj stvarnosti ili strukturi“, zaključio je biskup Di Tora.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas