Pratite nas

Religija i Vjera

PAPA FRANJO POZIVA NA MEĐUNEGERACIJSKI DIJALOG

Objavljeno

na

U povodu Nacionalnog tjedna za duhovna zvanja u Madridu

Na sastanku koji će se danas, 08. travnja, upriličiti u glavnom španjolskom gradu, Madridu, a na temu duhovnog poziva u katoličkoj Crkvi, raspravljat će se o današnjem stanju mladih i njihovog odaziva na duhovni poziv. S tim u vezi, kako javlja službeno glasilo Svete Stolice “L Oservatore Romano”, Sveti Otac Franjo je naglasio da ima strah “da su današnji mladi počeli gubiti svoje korijene.”, te pozvao odgovorne u Crkvi da obrate pozornost na mudrost proroka Joela koji je kazao kako će mladi proricati”( 2, 28). Sveti Otac je ovo izjavio u svojoj video poruci koju je poslao direktoru Instituta za teološki život u Madridu,  a u pvoodu otvaranja Nacionalnog tjedna posvećenog žviota, koji se održava u Madridu.

Papa se posebno svrnuo na problem nedostatka duhovnih zvanja i naglasio kako ne treba žalovati za takvom stiuacijom, nego se treba posvetiti budućnosti i prisjetiti Gospodinovih riječi: “kako treba gledati naprijed i vidjeti što učini.”

Papa je upozorio da se mora posvetiti pozornost prema onima koji bi došli i prihvatili nasljedovanje Krista iz blizine. Kazao je kako se treba naći način za “otvaranje kako bi Gospodin mogao govoriti, kako bi On mogao zvati”. Posebno je istaknuo da nema potrebe za posebnim “kampanjama”, jer Božji poziv nije dio marketinškog modela. “Jednostavno, kazao je Sveti Otac, mora se biti hrabar i nastaviti!”

Danas više nego  ikada važno je da mladi uspostave dijalog s starijima, a što zapravo predstavlja među generacijski dijalog. Treba gledati na vrijeme kako ga ne bismo izgubili. Papa potiče vjernike da se pronađe način slušanja mladih i njihovih problema, ali i onih starijih. “Stare i mlade treba sastaviti i sve će biti u redu. A što se tiče duhovnih zvanja jednostavno trebamo raditi ono kako je  Gospodin tražio od nas: “moliti i svjedočiti”, kazao je Sveti Otac Franjo u svojoj video poruci a u povodu Nacionalnonog tjedna posvećenog života u Madridu.

Anto Pranjkić/ Kamenjar.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Sveti Jure

Objavljeno

na

Objavio

Sveti Jure (umro 303.) se slavi 23. travnja. Zaštitnik je vojnika, zaštitnik protiv kuge i gube, konja i sedlara.

Sveti Jure je jedan od najprepoznatljivijuh svetaca. Njegova herojska slika sa svom bojnom opremom na konju kako probada aždaju, se nalazi veoma često u našem okružju. Zanimljivo je da je jednako nazočan i u Istočnoj Pravoslavnoj Crkvi i sredini kao i kod nas na zapadu. Zaštitnik je Portugala, Katalunije, Armenije, Madžarske i Engleske. Gruzija je uzela ime po njemu.

On je bio zaštitnik svih križara. Čudno je da su ga uzeli za svoga zaštitnika više od tisuću godina kasnije, što ne znači da ga i drugi nisu prije uzimali za svoga zaštitnika. To nam i svjedoči puno ranije brzo širenje pobožnosti o njemu. Kršćanska tradicija mu pripisuje da je javno u Nikodemiji istrgao Dioklecijanov dekret o zabrani Crkve i vjere u Krista.

Zatočen je, mučen i kažnjen odsjecanjem glave.
Posebno su ga štovali i zazivali engleski vojnici za vrijeme II. svjetskoga rata. I dan danas on je znak hrabrosti konjanika i njihovo utočište.

Tako npr. kaže legenda kako su sv. Jurja, nakon što je osuđen, najprije privezali na kotač koji je u sebi imao čavle, koji bi mu pri svakom pokretu kidali dijelove tijela, a on je unatoč tome bio veseo i blagoslivljao Boga. Štoviše, sve su mu rane zacijelile, a takvo čudesno ozdravljenje mnoge je obratilo na kršćanstvo. Također, na kršćanstvo se obratio i jedan vrač, nakon što je sv. Jurju dao vrč zmijskog otrova, a ovaj ga je jednostavno prekrižio i popio, i pri tome mu se nije ništa dogodilo. Svetog Jurja su mučili na kotaču s noževima, bacili ga u kotao u kojemu je bilo rastopljeno olovo, konji su ga vukli po gradu i na druge načine su ga pokušavali ubiti, ali je on svaki puta čudesno ostao živ. Štoviše, mnogi koji su gledali takva mučenja, preobratili su se na kršćanstvo. Na kraju je ipak ubijen, odrubljena mu je glava, a tijelo raskomadano i bačeno u bunar. Prema još jednoj legendi, glavu su mu anđeli uzeli iz bunara i odnijeli.

S obzirom na tolike legende i njihovu raširenost, u narodnom vjerovanju sv. Juraj je postao zaštitnik za mnoga životna područja, a posebno mu se pripisivala zaštita od zaraznih bolesti, opasnosti na moru, ratu, pred sudom i uopće u svim životnim opasnostima. Također, zaštitnik je zemlje, usjeva, zelenila (zeleni Juraj), stoke (posebno konja), zaštitnik je pastira, ratara, križara, vojnika i svih obrta vezanih uz ratovanje.Možemo zaključiti kako je spomendan sv. Jurja tradicijski bio vrlo bogat dan, te da je, unatoč mnoštvu praznovjernih elemenata, to ipak bio dan iskrenog zajedništva, molitve i razvijanja vjerskog i duhovnog života.

(fra Franjo Mabić) 

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Duhovni megaspektakl Laudata ‘Progledaj srcem’

Objavljeno

na

Objavio

U prepunoj Ciboni održan je duhovni megaspektakl, koncert podrške Laudato televiziji “Progledaj srcem”, na kojemu se okupilo više od 6.500 mladih iz cijele Hrvatske.

Ovo je četvrti koncert podrške toj obiteljskoj televiziji s kršćanskim vrijednostima, na kojem su nastupili: Ante Cash, Božja pobjeda, fra Ivan Matić, fra Marin Karačić, Mia Dimšić, Rafael Dropulić-Rafo, Scifidelity Orchestra, Sestre Palić, SKAC Zbor Zagreb, VIS Veritas Aeterna Split, Zajednica Cenacolo, Zbor Mihovil i Zvonimir Kalić.

Vrhunac večeri bio je nastup sastava Božja pobjeda. Njihove vrhunske interpretacije pjesama ‘Suhe kosti’, ‘Dubine’ i ‘Krovovi’ p(r)otresle su dvoranu. U dvorani se dodatno uzburkalo na pjesme ‘Silan Bog’ i ‘Jerihonske zidine’, a izveli su ih Ante Cash i Rafael Dropulić Rafo.

Svu raskoš svoga predanja i snage publika je potvrdila i na prvom bisu u pjesmi ‘Gospode, trebam Te’. Drugi bis bio je u znaku izvedbe raznih gesti i pokreta publike i izvođača s pjesmom ‘Pjevaj, pjevaj Gospodu svom’.

Budući da su karte za koncert rasprodane dva tjedna prije, svima koji nisu mogli doći na koncert Laudato televizija pustit će snimku koncerta u programu Laudato TV-a na svetkovinu Duhova, 20. svibnja, u 14.30 sati. Večernji list medijski je pokrovitelj koncerta “Progledaj srcem”.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati