Connect with us

Religija i Vjera

Papa Franjo pozvao ljude da manje troše za Božić i razliku pošalju Ukrajincima

Objavljeno

-

Foto: EPA

Papa Franjo u srijedu je pozvao ljude da ove godine manje troše na božićne proslave i darove te da razliku pošalju Ukrajincima kako bi im pomogli da prebrode glad i zimsku hladnoću.

Papa, koji je upućivao apele za Ukrajinu na gotovo svakom javnom događaju od početka ruske invazije u veljači, izrekao je molbu bez napisanog teksta na kraju svoje tjedne opće audijencije.

“Braćo i sestre, kažem vam, toliko je patnje u Ukrajini, toliko, toliko”, rekao je, dodavši da želi skrenuti pozornost na konkretne teškoće s kojima će se Ukrajinci nositi u nadolazećim mjesecima.

“Lijepo je slaviti Božić, ali smanjimo božićnu potrošnju. Imajmo skromniji Božić, sa skromnijim darovima i pošaljimo ono što uštedimo ukrajinskom narodu, kojem je to potrebno”, rekao je, potaknuvši više puta pljesak u dvorani.

“Toliko pate, gladuju, hladno im je i mnogi umiru jer nema dovoljno liječnika i medicinskih sestara”, rekao je.

Dok je govorio, milijuni civila u najvećem europskom sukobu od Drugoga svjetskog rata moraju se boriti s prekidima u opskrbi strujom, grijanjem i vodom uzrokovanim ruskim napadima na infrastrukturu dok su zavladale temperature ispod nule.

“Nemojmo zaboraviti. Božić, da. U miru s Gospodinom, da. Ali s Ukrajincima u našim srcima. Učinimo ovu konkretnu gestu za njih”, rekao je.

Papa Franjo je govorio isti dan kada je ukrajinska nacionalna crkva u Rimu, Sv. Sofija, uputila novi apel Talijanima da doniraju odjeću i lijekove koje volonteri odvoze kamionom u Ukrajinu od ožujka. (Hina/K.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas