Connect with us

Pregled

Papa Franjo: Rat u Ukrajini nije vođen samo interesima ‘ruskog carstva’

Objavljeno

-

Foto: EPA

Rat u Ukrajini vođen je interesima nekoliko “carstava”, a ne samo Rusije, rekao je papa Franjo u intervjuu objavljenom u petak.

Franjo je rekao da je sukob potaknut “imperijalnim interesima, ne samo Ruskog carstva”, već i carstava iz drugih dijelova svijeta.

Papa je dao intervju za talijansku švicarsku televiziju RSI koji bi trebao biti emitiran u nedjelju. Izvatke su u petak objavili talijanski dnevnici La Repubblica, La Stampa i Corriere della Sera.

Izrazio je spremnost razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi pozvao na mir.

Franjo, koji ima 86 godina i obilježava 10. obljetnicu od izbora 13. ožujka, također je rekao da će podnijeti ostavku ako se previše umori i izgubi sposobnost upravljanja Rimokatoličkom crkvom.

Prošli je mjesec rekao da bi se papinske ostavke trebale dogoditi samo u iznimnim okolnostima.

Njegov prethodnik Benedikt XVI., koji je preminuo 31. prosinca prošle godine u dobi od 95 godina, postao je prvi papa koji je podnio ostavku u oko 600 godina kada je odstupio 2013.

Upitan što bi ga navelo da donese istu odluku da odustane, Franjo je rekao: “Umor zbog kojeg stvari ne vidite jasno. Nedostatak jasnoće, nedostatak znanja kako procijeniti situacije”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari