Connect with us

Religija i Vjera

Papa Franjo: Starosjedilačke kulture bile su krivo shvaćene i isključivane iz društva

Objavljeno

-

Sveti Otac slavio je misu za domorodačko stanovništvo pri sportskom stadionu grada San Cristobal de Las Casas, a čitanja su – uz molitve vjernika – bila navještena na raznim mjesnim jezicima.

U homiliji, Papa je napomenuo da su starosjedilačke kulture „na sustavan i organiziran način“ bile krivo shvaćene i isključivane iz društva.

[ad id=”68099″]

Papa Franjo slavio je jučer misu za domorodačko stanovništvo južne meksičke države Chiapas. Domorocima je poručio da je današnjem svijetu potrebna njihova kultura, kao i njihove vrijednosti i tradicije.

Misu je Sveti Otac slavio pri sportskom stadionu grada San Cristobal de Las Casas, a čitanja su – uz molitve vjernika – bila navještena na raznim mjesnim jezicima. Unatoč tome što je bogat prirodnim resursima, južni dio Meksika značajno je manje razvijen od ostatka zemlje te bilježi visoke razine siromaštva i nepismenosti.

U homiliji, Papa je napomenuo da su starosjedilačke kulture „na sustavan i organiziran način“ bile krivo shvaćene i isključivane iz društva. Neki su smatrali vaše vrijednosti, kulturu i predaje inferiornima – primijetio je Papa – dok su drugi, „opijeni moći, novcem i tržišnim trendovima, ukrali vašu zemlju ili je zagadili“. Naglasio je da bi svaka osoba trebala „ispitati svoju savjest i naučiti reći: ‘Oprosti! Brate, oprosti!’“.

Papa Franjo je osobito istaknuo da domoroci imaju puno toga za reći ostatku svijeta o tome kako djelovati „na skladan način s prirodom“, koju oni „poštuju kao izvor hrane, zajednički dom i oltar međusobnog dijeljenja“.

Sveti Otac također se jučer nenadano susreo sa šest meksičkih isusovaca u Apostolskoj nuncijaturi u meksičkom glavnom gradu. Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, p. Federico Lombardi, izjavio je da je Sveti Otac kratko razgovarao sa svojom subraćom nakon posjeta Pedijatrijskoj bolnici Federico Gómez.

Tijekom susreta, isusovci su Papi darovali relikvije blaženog člana Družbe Isusove i mučenika Miguela Proa, koji je ubijen 1927. godine za vrijeme protukatoličkih progona koje je provodio antiklerikalni režim Plutacra Elíasa Callesa

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari