Connect with us

Religija i Vjera

Papa Franjo: Svijet je postao gluh za nevolje siromašnih

Objavljeno

-

Foto: EPA

Papa Franjo u petak je rekao da je svijet postao gluh za nevolje siromašnih, pa je osudio one koji se nesrazmjerno bogate dok okrivljuju one kojima je potrebna pomoć da su sami krivi za svoju sudbinu.

Franjo je otputovao u Assisi, rodno mjesto svetog Franje Asiškog, kako bi se susreo s petsto siromašnih prije Svjetskog dana siromaha koji se obilježava u nedjelju.

„Često se prisutnost siromašnih smatra neugodnim, nečim što se treba tolerirati. Ponekad čujemo da su oni koji su siromašni sami krivi za to“, rekao je Franjo u Papinskoj bazilici Svete Marije od Anđela u kojoj je osnivač franjevačkog reda početkom 13. stoljeća shvatio svoj poziv i odlučio živjeti među siromašnima.

Sveti Otac govorio je nakon što su svoja životna iskustva podijelili siromašni, uključujući afganistanske izbjeglice.

Franjo je kazao kako se krivi siromašne umjesto da se razmotri djelovanje pojedinaca, nepravda nekih zakona i ekonomskih mjera i licemjerje onih koji se nesrazmjerno bogate.

Prvi latinoamerički papa je od preuzimanja mandata 2013. obranu siromašnih učinio jednim od prioriteta svog pontifikata. Bivši argentinski kardinal Mario Bergoglio prvi je čelnik Katoličke crkve koji je uzeo ime Franjo, po svecu koji se posvetio siromašnima.

„Vrijeme je da se siromašnima vrati glas jer su njihovi zahtjevi predugo stizali do gluhih ušiju. Vrijeme je da se oči otvore kako bi se vidjela nejednakost u kojoj toliki broj obitelji živi“, kazao je Franjo.

„Vrijeme je da se ponovno zgražamo nad stvarnošću u kojoj djeca gladuju, svode se na robove, prebacuju preko vode usprkos riziku od utapanja, u kojoj su nevine žrtve svih vrsta nasilja“.

Pozvao je na otvaranje novih radnih mjesta i kraj nasilja nad ženama “tako da su poštivane i nisu tretirane kao roba“. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari