Connect with us

Događaji

Papa Franjo u nedjelju u Albaniji, prvi put u muslimanskoj zemlji

Objavljeno

on

U vrijeme sve većeg nasilja na Bliskom istoku, papa Franjo u subotu putuje u Albaniju, malenu i siromašnu državu većinski muslimanskog stanovništva, zemlju mračne komunističke prošlosti koju vidi kao model međuvjerskog suživota.

Papa Franjo će u Albaniji govoriti o vjerskoj toleranciji u jeku međunarodne mobilizacije protiv džihadističke skupine Islamske države. Na povratku iz Južne Koreje u kolovozu, papa je u razgovoru s novinarima u zrakoplovu pohvalio albansku vladu nacionalnog jedinstva kao modela kohabitacije muslimana, pravoslavnih i kršćana.

“Moja nazočnost ondje kazat će ljudima svuda u svijetu: Vidite da možete raditi zajedno”, rekao je tada Franjo.

Rekao je i da želi odati počast žrtvama totalitarnog režima Envera Hohxe, jednog od najokrutnijih u komunističkom bloku. Hoxha je zabranio sve religije 1967., zatvorio katoličke svećenike, neke i ubio, i zaplijenio ili uništio njihove crkve.

Vatikanski glasnogovornik o. Federico Lombardi rekao je ovaj tjedan da je u tijeku proces beatifikacije 40 albanskih prelata i laika koji su umrli kao mučenici. Među njima su dvojica biskupa.

PAPA-FRANCESCOO. Lombardi je rekao da nema posebnih sigurnosnih zabrinutosti oko odlaska u Albaniju, unatoč nedavnim upozorenjima talijanskih dužnosnika da bi Vatikan mogao biti potencijalna meta terorista povezanih s Islamskom državom.

“Naravno da smo svi zabrinuti time i situacijom na Bliskom istoku, ali nema posebnih rizika ili određenih prijetnji”, rekao je o. Lombardi, dodavši da se papa Franjo u Albaniji neće voziti u blindiranom, nego kao i dosad u otvorenom vozilu.

Rimokatolika u Albaniji danas ima samo oko deset posto. Međutim, najpoznatija Albanka u svijetu je katolkinja – dobitnica Nobela za mir Majka Tereza, beatificirana 2003. godina.

U Tirani će se papa Franjo sastati s albanskim političkim čelnicima, uključujući socijalističkog premijera Edija Ramu, slaviti misu na trgu posvećenom Majci Terezi, razgovarati s lokalnim vjerskim vođama i posjetiti dom za djecu.

Albanija se kao i ostale zapadnobalkanske zemlje nada da će jednoga dana u EU. Dobila je status kandidata u lipnju, ali je jako daleko od zadovoljenja kriterija za članstvo.

Papa Franjo je drugi papa koji će posjetiti Albaniju. Sveti Ivan Pavao II. bio je tamo 1993., u ranim danima problematične postkomunističke tranzicije.

Papi Franji će to biti četvrto putovanje izvan Italije u pontifikatu, nakon Brazila, Svete Zemlje i Južne Koreje. U sljedeća četiri mjeseca odlazi u posjet Europskom parlamentu u Strasbourg, u Francusku, Tursku, na Šri Lanku i na Filipine.

Papa će u Tirani biti na blagdan svetog Mateja, važan dan u njegovu životu jer je rekao da je toga dana 1953., kada mu još nije bilo sedamnaest, osjetio poziv da bude svećenik. (hina/kamenjar.com)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari