Pratite nas

BiH

Papa Franjo u Sarajevu neće biti gost nego domaćin

Objavljeno

na

Nakon otvorenog pisma određenih bošnjačkih političkih elita i njihovih marioneta supotpisnika, za koje sam siguran da ga je papa više puta pažljivo pročitao i o njemu razmišljao, postala je jasna kriva percepcija papinog posjeta Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

[ad id=”68099″]

Za razumijevanje problematike, možda bi najpreciznije bilo Sarajevo promatrati kao europski Jeruzalem ili kratkotrajni igrokaz multietničnosti i vjerskog pluralizma, s obzirom da oni nemaju neku vidno vjerojatno egzistenciju.

Postoji možda i previše otežavajućih okolnosti

Nedavno je i Nino Raspudić napravio malu kontekstualnu digresiju kada je u kolumni došao do možebitnog zaključka da bi se papi Franji u Sarajevu najviše obradovali Srbi, aludirajući na papino osuđivanje genocida koji su Turci počinili kada su ubili 1.5 milijun Armenaca. Svakako se slažem s tim da će biti zanimljivo popratiti unutarbošnjačke nedoumice oko toga je li papa Franjo populistički pozitivan, s obzirom da je za genocid prozvao zemlju koja gotovo da ima neku vrstu mentalno oportunističke koncesije nad glavnim gradom Bosne i Hercegovine.

S druge pak strane, Franjin posjet nikako se ne može uspoređivati s posjetom Ivana Pavla II. Iako su obojica, svaki na svoj način, pioniri multietničnosti i vjerske tolerancije, Franjo ipak ima drukčiji zadatak od Ivana Pavla II. Dok je posjet Ivana Pavla II. bio akt smirivanja stvari, i to izuzetno uspješan, papa Franjo će morati piće ohladiti, a jelo podgrijati. Ne sumnjam da će to i učiniti, samo treba biti oprezan i znati da je tanka linija između skretanja pozornosti na jedan narod i društveno kontroverznog ponašanja, pogotovo u sredini kakvo je Sarajevo. Dosada nisam komentirao papu, i to samo zbog razloga što smatram da je pogrešno suditi knjigu po koricama, koje su kod Franje izuzetno lijepo sjajile. Nakon nekoliko stranica, čini se da je sjaj bio samo uvertira u ekumenizacijsko ljudske vrijednosti.

Posjet rubnim dijelovima ruralnog kršćanstva  najbolja je poruka

Papa stila svakako ima, a i hrabrosti. Zanimljv, ali i reflektivan je izbor zemalja koje je papa dosad posjetio. Nakon Jordana, Albanije, Turske, Južne Koreje i Filipina, papa dolazi u europski Jeruzalem, još jedno od rubnih područja katoličanstva, ali i kršćanstva, ako izuzmemo Filipine koji su većinski katolička zemlja. Naravno, ni tamo papa nije išao kao turist, što se može zaključiti iz činjenice da u Filipinima već duže vrijeme frcaju dalekometne iskre od strane jednog dijela pobunjenog muslimanskog stanovništva. Jasno je da je Papa svoju službu shvatio kao neodgodiv zadatak za promicanje kulture poštivanja i očuvanja prava onih malobrojnijih, kao što je to kao kardinal radio i prije pontifikata. Upravo zbog toga, papin posjet našoj zemlji nikako ne možemo promatrati kao želju Argentinca da vidi bosansku raju, već kao pomno smišljen plan za očuvanje međuljudskih odnosa u detoniranoj Bosni i Hercegovini.

Mnogi se bune zbog tog što papa ne dolazi u Hercegovinu, ili negdje drugo gdje su katolici većina. Iako na prvu misao možda i zanimljivo pitanje, ne treba previše razmišljati da bi se došlo do zaključka da taj posjet u tom slučaju ipak ne bi bio korak naprijed u političko socijalnom smislu za Hrvate, već možda samo jedno veliko slavlje, a političko progresivno stagniranje. Žustriju, da ne kažem pozitivno provokativniju poruku političkim elitama, svakako će manifestirati tisuće hrvatskih i vatikanskih zastava u Sarajevu, a internacionalni potencijalni lobi će na taj način sigurno ofenzivnije reagirati. Neupitno je da će pojedinci, odnosno velik broj pojedinaca, papin posjet nastojati iskoristiti za propagiranje bosanskohercegovačke idile, koja će ipak postojati tek u molitvama tog 6. lipnja.

Nije svaki suvenir dobar suvenir

Papa će sa sobom iz Sarajeva zasigurno ponijeti i suvenir. Iako bi mnogi radikalisti kojih je u Bosni i Hercegovini sve više vjerojatno htjeli da taj suvenir bude olovni metak, mislim da će ipak papa ponijeti nešto što će ga puno bolje podsjećati na predivne, ali napaćene narode koji žive u Bosni i Hercegovini. Iako nesmotreno i nadasve promašeno, pismo papi Franji ne treba promatrati kao ogledalo mišljenja većine, već samo šačice kontradiktornih. Držim da je potrebno naglasiti i da Papa na kraju krajeva kao vrhovni poglavar katoličke crkve dolazi u posjet sjedištu vrhbosanske nadbiskupije. To svakako znači da papa Franjo u Sarajevu nikako ne može biti gost, već samo domaćin.

Piše: Marijan Knezović

>>‘Dragi Papa Franjo, najsvetiji oče, dajte malo pritisnite klerofaš… katolike u Bosni da se odreknu vjere i nacije i postanu građani Bošnjakistana’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Klub hrvatskih zastupnika HNŽ-a: Bez ikakve strategije i koordinacije nezakoniti migranti se premještaju po BiH

Objavljeno

na

Objavio

Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) upozorava kako se u rješavanju migrantske krize ne smiju poduzimati jednostrani potezi bez mišljenja i stava lokalne zajednice i Skupštine HNŽ-a.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u tehničkom mandatu i u odlasku, ne iz kampa Vučjak nego iz Vijeća ministara BiH, daje izjave koje opet potvđuju paušalan rad te uznemiravaju stanovnike Hercegovačko-neretvanske županije.

Ministrica Borovac svojim aktivnostima bi trebala dati dio rješenja, no s porukama koje šalje u stvarnosti postaje novi dio ukupnog problema s nezakonitim migracijama. U potpunosti je zanemarena aktivnost sustavne pripreme BiH i koordinacije relevantnih institucija za prihvat nezakonitih migranata, pitanja smještaja i skrbi, a posebice humanitarnog nadzora maloljetnih osoba bez pratnje u privremenim kampovima uz asistenciju centara za socijalni rad.

Nepostojanje bilo kakve smislene strategije i koordinirano rješavanje problema nezakonitih migracija potvrđuje joj i kolega Mektić, odlazeći ministar VM-BiH.

Koordinacijsko tijelo s ciljem bavljenja općeg problema nezakonitih migracija ali i procesa prihvata terorista ISIL-a iz BiH te deradikalizacije njihovih obitelji i djece nikad se nije sastalo da sustavno pokuša riješiti ovaj iznimno zahtjevan, složen i opasan problem za stanovnike BiH.

Rezultati rada na ovom problemi ministara Borovac-Mektić su dobri koliko uvjeti u kampu Vučjak i sigurnosno stanje u Bihaću.

Žitelji HNŽ-a imaju još uvijek svježe pamćenje kako je ministar Mektić uredno očistio Sarajevo od migranata da bi taj grad uredan dočekao Edogana i njegov predizborni skup. Od tada se bez ikakve strategije i koordinacije nezakoniti migranti premještaju po BiH.

Skupština HNŽ-a, odnosno Klub hrvatskih zastupnika, kao i nekoliko drugih županijskih skupština u FBiH se protivi ovakvim potezima odlazećih ministara koji očito svojim potezima stvaraju još veće probleme s posljedicom stvaranja problema i u drugim županijama kakve već mjesecima imamo na području Unsko-sanske županije.

Stanovnici HNŽ-a pitaju ministricu Borovac i ministra Mektića kakav im je odgovor za narušenu sigurnosnu situaciju zbog prekršajnih i kaznenih djela koje su počinili nezakoniti migranti. Ministrice Borovac što je s ljudskim pravima stanovnika HNŽ-a?

Smatramo kako bez rasprave lokalne zajednice te bez mišljenja i stava Skupštine HNŽ-a ne možete i ne smijete raditi jednostrane poteze i odluke, bez ikakve koordinacije.

 

Ilegalnim migrantima sve teže utvrditi identitet

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Ilegalnim migrantima sve teže utvrditi identitet

Objavljeno

na

Objavio

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić upozorio je kako veleposlanstva država iz kojih dolaze ilegalni imigranti surađuju sporo ili nikako u utvrđivanju identiteta onih koji stižu bez osobnih dokumenata, što dodatno otežava migrantsku krizu, objavilo je u petak sarajevsko “Oslobođenje”.

U razgovoru za ovaj list Ujić je kazao kako je Služba za poslove sa strancima BiH jedina u regiji zapadnoga Balkana koja uzima biometrijske podatke od ilegalnih migranata, odnosno vrši njihovo fotografiranje kako bi utvrdila identitet i pokušala provesti postupak readmisije.

“U prošloj godini smo na taj način utvrdili identitet više od 750 osoba i vratili ih u njihove države. Uz to, uzimanje biometrijskih podataka nam je pomoglo da za dvije godine izdvojimo dvadesetak osoba koje su predstavljale prijetnju za BiH po više osnova. Te smo osobe stavili pod nadzor, a onda ih vratili u zemlje iz kojih su ovdje došli”, kazao je Ujić.

No problem nastaje kada na temelju prikupljenih podataka inspektori pokušavaju utvrditi stvarni identitet migranata, jer na zamoble za provjerama veleposlanstva država iz kojih migranti tvrde da dolaze ne odgovaraju i po više od mjesec i pol, a ima slučajeva u kojima sve traje mjesecima.

„Ne reagiraju niti na naša četiri ili više dopisa. Zato pokušavamo do potrebnih podataka doći preko Interpola ili našega Ministarstva vanjskih poslova, ali sve to ide dosta usporeno”, kazao je Ujić.

U takvim uvjetima nemoguće je na učinkovit način kontrolirati što rade migranti čiji se stvarni identitet ne zna jer ih se ne može držati na jednom mjestu.

Poseban problem pritom su migranti koji opetovano čine kaznena djela.

Policija im u BiH izda rješenja kojima im se ograničava kretanje, no oni to ne poštuju, a nema ni mehanizma kojim bi ih se nadziralo.

Ujić jedino rješenje vidi u tome da se na takvim slučajevima više angažira pravosuđe odnosno tužiteljstva koja bi počinitelje kaznenih djela morala procesuirati, što sada nije slučaj. (Hina)

 

Pobuna u Vučjaku: Migranti napali policiju

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari