Pratite nas

Papa Franjo upozorio da pohlepa uništava obitelji i međuljudske odnose

Objavljeno

na

Pohlepa, privrženost novcu, uništava osobe, obitelji i odnose s drugima – ustvrdio je Sveti Otac u današnjoj propovijedi na Svetoj Misi u domu sveta Marta.

Papa je pozvao na življenje siromaštva, ali ne poradi samog siromaštva, nego da se bogatstvom, koje nam Bog daje, služimo pomažući potrebnima.

Komentirajući prispodobu iz Evanđelja, kako neki čovjek moli Isusa da mu pomogne pri diobi s bratom, Papa se osvrnuo na odnos prema novcu. To je svakodnevni problem. Kolike su obitelji uništene zbog novca: brat protiv brata, a otac protiv sina… A prvo što privrženost novcu učini, jest uništenje. Kad je neka osoba privržena novcu, uništava sebe i obitelj. Novac uništava! Istina je, zar ne? Novac služi za dobra djela, za napredak čovječanstva, ali, ako je srce privrženo novcu, onda razara osobu – objasnio je papa Franjo.

Isus u Evanđelju govori o bogatašu, koji razmišlja o gomilanju bogatstva, a ne o bogaćenju u Bogu. Isus je opomenuo da se držimo daleko od pohlepe: u pohlepi za novcem se krije zlo. Gomilanje novca vodi idolopoklonstvu i uništava odnos s drugima. Nije novac zlo, nego pretjerana žudnja za novcem, što se naziva pohlepom, odnosno bolešću. Pohlepa je u konačnici oruđe idolopoklonstva, ovo je vrlo važno, jer ide oprečnim putom od onoga koji nam je Bog odredio. Sveti nam Pavao veli da je Isus Krist, koji je bio bogat, za nas postao siromašan da nas svojim siromaštvom obogati. To je Božji put: poniznost, poniziti se da možemo služiti. Pohlepa, naprotiv, vodi osobu drugačijim putom: Ti, siromašan čovjek, zbog ispraznosti se praviš Bogom. To je idolopoklonstvo – ustvrdio je Papa dodajući:

Isus stoga izgovara vrlo oštre riječi protiv pohlepe za novcem; veli da se ne može služiti dvojici gospodara: ili Bogu ili novcu. Veli da se ne trebamo previše brinuti o sebi jer Bog zna što nam je potrebno i poziva nas da se pouzdano predamo Njemu, koji čini da cvjetaju poljski ljiljani i koji hrani ptice nebeske. Bogataš iz prispodobe misli samo na bogatstvo, ali Bog mu govori: ‘Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A što si pripravio, čije će biti?’. Ovaj put oprečan Božjem putu, ludost je jer udaljuje od života, uništava ljudsko bratstvo među ljudima – zaključio je papa Franjo,prenosi Radio Vatikan.

Gospodin nam pokazuje pravi put: nije to put siromaštva poradi siromaštva. Ne! Nego put je to siromaštva kao sredstva ili načina, da Bog zaista bude Bog, jer je On je jedini Gospodin, a ne zlatni idol. A sva dobra koja posjedujemo, Bog nam ih daje da unaprjeđujemo svijet, da čovječanstvo ide naprijed, da pomažemo drugima. Neka nam danas u srcu ostane Gospodinov naputak: Pozorni budite i čuvajte se svake pohlepe, jer ako netko i živi u obilju, život mu nije u onome što posjeduje – zaključio je Sveti Otac.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Trump za nekoliko sati skupio dvostruko više novaca nego njegovi najjači konkurenti – zajedno!

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump prikupio je gotovo 25 milijuna dolara donacija u prvih nekoliko sati nakon objave kandidature za drugi predsjednički mandat, značajno nadmašivši protivnike iz Demokratske stranke.

Trump je u utorak na Floridi objavio da kreće u predizbornu kampanju za novi mandat.

Među demokratima bivši američki potpredsjednik Joe Biden prikupio je nešto više od šest milijuna dolara u prva 24 sata nakon objave kandidature a i senator Bernie Sanders prikupio je gotovo šest milijuna dolara u istom razdoblju.

New York Times je izvijestio da je Biden dosad prikupio gotovo 20 milijuna dolara od početka kampanje u travnju.

Izbori se održavaju u studenome 2020.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Danas presude za zločine u Lovasu

Objavljeno

na

Objavio

Pred posebnim Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas bi trebale biti izrečene presude za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu 1991., u sudskom procesu koji traje već 12 godina.

Suđenje je počelo 2008., a završilo je 4. ovog mjeseca završnim riječima optuženih koji su opovrgnuli krivnju i zatražili oslobađajuće presude, javlja HRT

Presudom iz 2012. svi su optuženici proglašeni krivima i osuđeni na kazne zatvora od četiri do 20 godina. No, tu je presudu, dvije godine poslije, ukinuo prizivni sud uz obrazloženje da je “nerazumljiva i proturječna”, te da je donesena “uz bitne povrede članaka kaznenog postupka”.

 

Završeno suđenje za ratne zločine u Lovasu, presuda 20. lipnja

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari