Connect with us

Religija i Vjera

Papa Franjo usporedio ukrajinske patnje s nacističkom operacijom u II. svjetskom ratu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Papa Franjo usporedio je u srijedu rat u Ukrajini s nacističkom operacijom u kojoj je, u prvom dijelu Drugoga svjetskog rata, ubijeno oko dva milijuna ljudi, uglavnom židova.

Obraćajući se na ovotjednoj općoj audijenciji poljskim hodočasnicima Papa Franjo je istaknuo da je Katoličko sveučilište u Lublinu u Poljskoj nedavno obilježilo godišnjicu operacije Reinhard.

Bio je to kodni naziv za tajnu operaciju u dijelu okupirane Poljske koji je obuhvaćao teritorij koji je danas na području Ukrajine.

“Neka sjećanje na ovaj stravičan događaj u svima pobudi namjere i akcije za postizanjem mira”, rekao je Sveti Otac, posebno spomenuvši operaciju “istrebljenja”.

A potom je skrenuo s napisanog teksta i dodao: “I povijest se tako ponavlja. Danas vidimo što se događa u Ukrajini.”

Rusija svoju invaziju na Ukrajinu naziva “specijalnom vojnom operacijom” čija je svrha “denacificirati” zemlju i odande iskorijeniti nacionaliste, koje smatra opasnima. Ukrajina i njezini saveznici optužuju Moskvu za ničim izazvan rat s ciljem otimanja teritorija od svoga prozapadno orijentiranog susjeda.

Otkako je u veljači započela invazija Papa Franjo je u više navrata oštro osudio ruske poteze.

Prošli mjesec je rekao da Ukrajinci trpe “mučeništvo zbog agresije”, a posljedice rata na Ukrajince usporedio je s “užasnim genocidom” iz 30-ih godina, kada je zbog sovjetskog diktatora Josifa Staljina u zemlji zavladala glad.

Sveti Otac je u više navrata ponudio posredovanje Vatikana u rješavanju sukoba, no zbog njegovih oštrih kritika Rusije to je vrlo malo vjerojatno.

U prošlomjesečnom intervjuu za isusovački časopis’ America’ Papa Franjo je govorio o, kako je rekao, okrutnostima ruskih vojnih snaga u Ukrajini.

“Općenito, najokrutniji su možda oni koji su porijeklom iz Rusije, ali ne drže do ruske tradicije, poput Čečena ili Burjata. U svakom slučaju napadač je ruska država, to je sasvim jasno”, rekao je Papa Franjo .

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov Papine je komentare nazvao “nekršćanskima” i neshvatljivima. (Hina/K.)

Papa Franjo usporedio ruski rat u Ukrajini s Gladomorom 30-ih godina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas