Connect with us

Religija i Vjera

Papa Franjo: Veliki je izazov Božića prepoznati Boga u malenosti

Objavljeno

-

Foto: Vatican media

Predvodeći na Badnjak, 24. prosinca, deveti puta u svom pontifikatu, božićnu liturgiju u bazilici Sv. Petra u Vatikanu papa Franjo pozvao je vjernike na molitvu za milost malenosti, prenosi Vatican News.

Misu s početkom u 19.30 sati Papa je predvodio u koncelebraciji 26 kardinala i 18 biskupa Rimske kurije u sudjelovanju oko 2000 hodočasnika i članova Diplomatskoga kora. Nakon svečane ulazne procesije Papa je tradicionalno otkrio i poljubio kip Djeteta Isusa pred oltarom oko kojega su zatim djeca položila cvijeće.

Bog se otkriva, ali ljudi ga ne razumiju. Veliki je izazov Božića prepoznati Boga u malenosti. Bog je sišao a mi se želimo popeti na pijedestal. Isus se rodio da služi a mi provodimo godine trčeći za uspjehom, upozorio je Papa na početku homilije.

Milost malenosti znači prepoznati i prihvatiti Boga u jednostavnim gestama. Stoga ne kukajmo za uspjehom i odrecimo se pohlepe koja nas uvijek ostavlja nezadovoljnima, pozvao je Sveti Otac.

Riječ je o tome da zagrlimo Isusa u malenima danas, ljubimo ga u najmanjima. Jer, Bog je došao na svijet na rubu društva, blizu zaboravljenima, tamo gdje se iskušava dostojanstvo čovjeka, tamo gdje se časti isključene. Oni su odabranici koji će nas jednoga dana primati na Nebu, poručio je Papa.

Pastiri kod jaslica predstavljaju siromašni, radni puk. Bog je došao na svijet i ispuniti dostojanstvom breme rada. Čovjek je gospodar a ne rob rada, poručio je Papa, apelirajući pritom na sprječavanje smrtnih nesreća na radu, koje su u posljednje vrijeme sve češće u Italiji.

Molitve vjernika čitane su na kineskom, portugalskom, arapskom, francuskom i hindu jeziku. Nakon što je otpratio kip Djeteta Isusa u jaslice u pokrajnjoj kapeli bazilike, Papa je praćen djecom sa svih kontinenata prošao bazilikom. Na vatikanskom trgu okupilo se više stotina vjernika koji su misu pratili preko velikih zaslona.

Na svetkovinu Božića, u subotu 25. prosinca, Papa će sa središnje lože vatikanske bazilike u 12 sati uputiti božićnu poruku i podijeliti tradicionalni blagoslov Gradu i svijetu, “Urbi et Orbi”. (IKA)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari