Pratite nas

Religija i Vjera

Papa me zamolio da poručim Hrvatima kako nije protiv kanonizacije Stepinca

Objavljeno

na

Apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico progovorio je ponovno o pitanju kanonizacije bl. Alojzija Stepinca i Papinoj odluci o osnivanju katoličko-pravoslavne radne skupine koja treba razriješiti sporove oko nje te prenio detalje razgovora koji je imao s papom Franjom u Vatikanu.

Nuncij je to izložio u pozdravnom govoru na otvaranju 56. pastoralno-teološkog tjedna u Zagrebu. Kako piše IKA, D’Errico je odložio unaprijed pripremljeni govor i nadovezao se na govor kardinala Bozanića kojemu je zahvalio za mudre riječi o pitanju kanonizacije kardinala Stepinca.

“Budući da sam i ja bio ponekad prozivan, želim predstaviti neke stvari koje su vrlo važne za ovaj slučaj”, rekao je nuncij, te podsjetio kako je u prosincu boravio u Rimu, te imao prilike susresti se i razgovarati sa Svetim Ocem.

Veći dio razgovora bio je upravo posvećen prijedlogu Svetoga Oca o formiranju radne skupine.

“Zadivio sam se kad sam vidio da je Sveti Otac informiran i o iznenađenju koje se dogodilo u javnom mnijenju u Hrvatskoj”, rekao je nuncij, te je razgovor sažeo u tri točke.

Tako je na prvom mjestu rekao kako ga je Papa zamolio da prenese poruku da on nema ništa protiv svetosti kardinala Stepinca, niti protiv hrvatskog naroda.

“Papa mi je rekao: ‘Našao sam se u situaciji gdje bi moglo doći do ponovnih napetosti između dviju Crkvi i dva naroda.’  Stoga je Papa rekao da je njegova namjera bila istaknuti, što je uostalom protumačio i u Evangelii Gaudium, ono što često ponavlja u homilijama u Domu Sv. Marti. Dakle, “govorim o Crkvi koja se ne zatvara, Crkvi koja je otvorena za sve ono što se događa oko nje. Govorim stalno o Crkvi koja izlazi na periferije, kako one materijalne, tako i duhovne. Crkvi koja se stavlja u dijalog s različitim čimbenicima Crkve i s čimbenicima s kojima pastoralno djeluje.”

Papa je naglasio kako osnivanje Radne skupine stručnjaka Katoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve treba shvatiti kao ekumensku gestu i izlazak na periferiju, duhovnu periferiju gdje se Crkva stavlja u dijalog s različitim čimbenicima.

Papa smatra, napomenuo je nuncij, kako ovdje nije riječ o ponovnom raspravljanju o Stepinčevoj svetosti, već bi radna skupina trebala imati informativnu ulogu o svemu što je već učinjeno.

Kao posljednje, nuncij je pojasnio samu organizacijsku dimenziju. Podsjećajući kako se njegov susret s Papom održao 17. prosinca, te mu je Papa rekao kako se očekuje posjet izaslanstva Srpske pravoslavne Crkve što se i dogodilo sredinom siječnja. Dakle, u radnoj skupini bi sa svake strane trebalo biti 3-5 članova, i na prvom zasjedanju koje će biti u Vatikanu ustanovit će se dnevni red.

Na kraju je nuncij dodao kako je Papa svjestan da ta inicijativa puno stoji hrvatski narod, ali je uvjeren da će to pridonijeti punom pomirenju između dva naroda, kao i u ekumenskim odnosima i stabilnosti ovih područja.

Inače, 56. pastoralno-teološki tjedan s temom “Teologija i pastoral Božjeg milosrđa” koji se održava u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati otvorio je dekan KBF-a dr. Tonči Matulić, a otvaranju su nazočili nad/biskupi iz Hrvatske predvođeni predsjednikom HBK zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem te iz BiH predvođeni kardinalom Vinkom Puljićem. Na otvorenju su bili i predstavnici drugih kršćanskih Crkava u Hrvatskoj, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, dekani i profesori drugih katoličkih teoloških učilišta u Hrvatskoj i BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Svetkovina Presvetog Trojstva, najvećeg otajstva kršćanske vjere

Objavljeno

na

Objavio

‘U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!’

„Sveti Augustin htio je napisati knjigu o Presvetomu Trojstvu, ali mu nikako nije polazilo za rukom. Tada je usnuo san: vidio je sebe kako šeće obalom mora i vidi dijete na plaži. Dijete je školjkom presipalo morsku vodu u rupu u pijesku. Augustin ga je upitao: ‘Što radiš?’ – Dijete je odgovorilo: ‘Želim presuti more u ovu rupicu.’ – Tu su se velikom filozofu otvorile oči: ‘Upravo tako nemoguću stvar pokušavam i ja jer želim svojim ograničenim razumom shvatiti tajnu Presvetoga Trojstva.’“

Tajna Presvetog Trojstva najveće je otajstvo kršćanske vjere, otajstvo iz kojeg je izašla povijest spasenja.

Kršćanska vjera je vjerovanje u jednoga Boga u Tri Osobe. Svetkovina Presvetog Trojstva slavi se drugačije od ostalih blagdana u crkvenoj godini. Ovdje se slavi temeljna istina vjere o Bogu koji je, kako Katekizam Katoličke Crkve kaže, ‘jedan u trim božanskim osobama: Ocu, Sinu i Duhu Svetomu’.

Crkva i svaki vjernik, slaveći Presveto Trojstvo, zahvaljuje Bogu na djelima stvaranja, otkupljenja i posvećenja ljudskog roda i pojedinačno svakog čovjeka. Ovim blagdanom ispovijedamo da je Bog nad svim, sve je po njemu i on je u svemu. Nad svime kao Otac, sve je stvorio po svome Sinu, a u svemu prebiva u Duhu Svetomu.

Vjerujemo da je sa svima nama milost Gospodina našega Isusa Krista, ljubav Boga Oca i zajedništvo Duha Svetoga. Već na ulazu u Crkvu, nakon što smo prstom dotaknuli blagoslovljenu vodu i prekrižili se izgovarajući riječi: ‘U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!’ ispovijedamo Presveto Trojstvo – vjeru u jednoga jedinoga Boga u tri osobe: Oca i Sina i Duha Svetoga. I sav naš kršćanski život, od krštenja do smrti, nosi pečat vjere u Presveto Trojstvo.

(laudato.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

U Notre-Dame održana misa sa zaštitnim kacigama

Objavljeno

na

Objavio

Točno dva mjeseca nakon katastrofalnog požara – u pariškoj katedrali Notre-Dame služila se prva misa.

Održana je u kapeli u istočnom dijelu zdanja, iza glavnog oltara, jer je svod središnjeg dijela katedrale znatno oštećen.

Svećenici i vjernici na glavama su tijekom mise imali zaštitne kacige. Misu je uživo prenosila katolička televizija KTO-TV.

U požaru katedrali Notre-Dame uništen je krov sagrađen u 12. stoljeću te kupola iz 19. stoljeća.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari