Connect with us

Religija i Vjera

Papa na Križnom putu izrazio “sram” jer ostavlja mladima svijet razjedinjen podjelama

Objavljeno

-

Foto: EPA

»Naše generacije ostavljaju mladima svijet razjedinjen podjelama i ratovima, svijet proždiran egoizmom u kojemu su marginalizirani mladi, djeca, bolesni, stari ljudi«, izrazio je žaljenje Papa.
Poglavar Katoličke crkve kojoj pripada 1,3 milijarde vjernika u svijetu predvodio je pobožnosti Velikog petka skrušeno, meditativno, zatvorenih očiju ispred osvijetljenog Koloseuma

Papa Franjo izrazio je u petak »sram« što ostavlja mladim naraštajima »svijet razjedinjen podjelama i ratovima« u molitvi održanoj na tradicionalnom Križnom putu ispred Koloseuma u Rimu.

»Naše generacije ostavljaju mladima svijet razjedinjen podjelama i ratovima, svijet proždiran egoizmom u kojemu su marginalizirani mladi, djeca, bolesni, stari ljudi«, izrazio je žaljenje Papa.

Poglavar Katoličke crkve kojoj pripada 1,3 milijarde vjernika u svijetu predvodio je pobožnosti Velikog petka skrušeno, meditativno, zatvorenih očiju ispred osvijetljenog Koloseuma.

U molitvi kojom je završen Križni put u trajanju 90 minuta, Franjo je pozvao katolike da pogledaju u Isusa pogledom »punim srama, pokajanja i nade«.

»Neka naša sveta Crkva, koju čine grješnici, nastavi… unatoč svim pokušajima da je se diskreditira, biti svijetlo koje ohrabruje, olakšava i svjedoči prosvijećenu ljubav«, rekao je Papa.

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Marco Minniti potvrdio ovog tjedna povišenu opasnost od atentata u Italiji, 10.000 policajaca osiguravalo je pobožnosti u Rimu.

Križ između 14 postaja nosili su sirijski par i njihovo troje djece, zatim iračke dominikanke te mladi ljudi.

Meditacije na ovogodišnjem Križnom putu napisalo je 15 mladih ljudi, između 16 i 27 godina, čime Papa podsjeća da ovu godinu želi posvetiti mladima.

Profesor Andrea Monda, vjeroučitelj, novinar i pisac, dobio je zadaću da izabere skupinu mladih i prikupi njihova razmišljanja – kazao je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Greg Burke, kako prenosi Vatikanski radio na hrvatskom jeziku.

U godini u kojoj Crkva poseban prostor posvećuje mladima, na sinodi koja će se održati u listopadu, Papa želi da o Kristovoj muci razmišljaju novi naraštaji, piše Vatikanski radio.

Citira profesora Mondu koji je savjetovao mlade neka ne pišu teološke tekstove, već budu ono što jesu.
»Tako su neki u Isusu lišenom odjeće vidjeli stvarnost migranata, jadnika koji su lišeni svega, ali koji ne gube dostojanstvo, jer se dostojanstvo ne može oduzeti nijednom čovjeku; i na kraju, u otajstvu Isusove smrti na križu vidjeli su tvrdnju da je smrt nešto što ne želimo vidjeti, što uklanjamo«, objasnio je prof. Monda.

Maksimalne mjere opreza vrijediti i u nedjelju tijekom mise na Trgu svetog Petra, a za pristup su predviđene kontrole senzorima metala i pretraživanja. Snage reda će se oslanjati i na videonadzor.

Papa Franjo predvodio je obrede na Veliki petak, pa je prije početka procesije održao misu u Bazilici sv. Petra.

Franjo će na Veliku subotu u bazilici predvoditi Vazmeno bdijenje, a vrhunac svečanosti bit će na uskrsnu nedjelju na Trgu sv. Petra kada će se obratiti tradicionalnom porukom i blagoslovom »Urbi et Orbi« (svijetu i gradu).

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari