Connect with us

Religija i Vjera

Papa: Obiteljsko nasilje je ‘gotovo sotonski’ čin

Objavljeno

-

Obiteljsko nasilje je “gotovo sotonski” čin, ocijenio je papa Franjo u intervjuu za talijansku televiziju, inzistirajući na “dostojanstvu” žrtava čiji se broj povećao od pandemije.

“Toliko je žena zlostavljano i premlaćivano u vlastitim domovima, čak od ruke svojih muževa”, rekao je Papa u specijalnoj emisiji emitiranoj u nedjelju navečer na programu TG5, vodeći razgovor s četiri osobe osobe koje su žrtve nasilja.

“To je problem koji je, u mojim očima, gotovo sotonski, jer to znači iskoristiti slabost nekog tko se ne može obraniti”, dodao je Papa u emisiji pod nazivom “Franjo i nevidljivi”.

“Možemo samo blokirati udarce. To je ponižavajuće, vrlo ponižavajuće”, dodao je Papa tijekom razgovora s majkom žrtvom nasilja koja je morala pobjeći sa svojom djecom.

Ali “vidim puno dostojanstva u tebi, jer da si izgubila dostojanstvo ne bi te bilo”, dodao je.

Broj slučajeva obiteljskog nasilja u porastu je zbog pandemije i čestih zatvaranja. Od siječnja je u Italiji, po podacima ministarstva unutarnjih poslova, ubijeno 112 žena, a u više od 50 posto tih slučajeva ubio ih je od njihov sadašnji ili bivši suprug ili partner.

Papa, koji je u petak proslavio 85. rođendan, u više je navrata zauzeo stav protiv nasilja nad ženama, za koje je 2020. rekao da je “oskvrnjenje”.

“Svako nasilje nad ženama je oskvrnjenje Boga, rođenog od žene”, upozorio je tada Papa. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari