Connect with us

Pregled

Papa pozvao muslimane i kršćane na međusobno poštovanje

Objavljeno

-

Papa Franjo uputio je osobnu poruku muslimanima u svijetu u povodu završetka ramazana i pozvao vjernike dviju religija na međusobno poštovanje putem obrazovanja, objavio je Vatikanski radio.

Dosad je poruku muslimanima u povodu kraja ramazana, koji ove godine završava s 8. na 9. kolovoza, upućivalo Pontifikalno vijeće za međuvjerski dijalog. Papa Franjo ove je godine, prve u svom pontifikatu, poruku odlučio potpisati osobno. Odlučio sam osobno potpisati tradicionalnu poruku za Id al-Fitr (kraj ramazana) u znak poštovanja i prijateljstva prema svim muslimanima, posebno njihovim vjerskim vođama, poručio je Papa.

U poruci adresiranoj na sve muslimane u svijetu, koje naziva dragim prijateljima, Papa poziva na promociju obostranog poštovanja putem obrazovanja i traži da se izbjegava međusobno nepravedno kritiziranje ili blaćenje dviju religija.

Moramo obrazovati muslimansku i kršćansku mladež, moramo odgojiti naše mlade da poštuju druge vjere i njezine sljedbenike te da izbjegavanju ismijavanje i blaćenje njihovih uvjerenja i prakse, poručio je Papa.

Mi, kršćani i muslimani pozvani smo da poštujemo svakog čovjeka, ponajprije njegov život, fizički integritet, dostojanstvo i prava koja proizlaze iz tog dostojanstva, njegovo vlasništvo, etnički i kulturni identitet, njegove ideje i politički izbor. Moramo poštovati vjeru jedni drugih, njezin nauk, simbole, vrijednosti, bogomolje. Bolni su napadi jednih na druge! U tome obitelji, škole, vjersko obrazovanje i sve vrste medijske komunikacije imaju važnu ulogu, rekao je papa Franjo.

Papina poruka za Ramazan odaslana je na nekoliko jezika, uključujući arapski.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari