Connect with us

Religija i Vjera

Papa proglasio promjene u postupku proglašenja ništavosti ženidbe

Objavljeno

on

“Mitis Iudex Dominus Iesus” i “Mitis et misericors Iesus” imena su dva dokumenta od kojih se prvi odnosi na promjene u katoličkoj crkvi latinskog obreda, a drugi na one u istočnim katoličkim crkvama

[ad id=”68099″]

Sveta Stolica objavila je danas dva dokumenta Motu proprio kojima je papa Franjo proglasio promjene koje trebaju ubrzati i pojednostaviti postupak proglašenja ništavosti braka, prenose svjetske agencije.

“Mitis Iudex Dominus Iesus” i “Mitis et misericors Iesus” imena su dva dokumenta od kojih se prvi odnosi na promjene u katoličkoj crkvi latinskog obreda, a drugi na one u istočnim katoličkim crkvama. Promjene u procesu utvrđivanja ništavnosti ženidbe trebaju stupiti na snagu 8. prosinca, kada počinje Godina milosrđa.

Naš portal pisat će o detaljnije o promjenama i njihovim implikacijama o kojima će se sigurno raspravljati ovih dana, a sada ćemo navesti samo neke njihove temeljne odrednice.

Jedna od promjena odnosi se na dosadašnju obvezu da proglašenje ništavosti braka proglase dvije instance crkvenih sudova – međubiskupijski sud I. stupnja, te potom međubiskupijski prizivni sud. Sada će biti dovoljan pravorijek prvostupanjskog suda.

Nadalje – na prvostupanjskom sudu u nekim slučajevima može biti i samo jedan sudac, koji mora biti svećenik i kojeg je imenovao biskup. On može koristiti pomoć i usluge svjetovnih sudaca.

Nadležni biskup također će presuđivati u zahtjevima za pobijanje valjanosti ženidbe i preporuča se da on bude angažiraniji u tim postupcima.

Papa je u motuproprijima naveo i kako je želio proces utvrđenja ništavnosti ubrzati, te je unio promjene u proceduru parničenja koje to trebaju osigurati. Jedna od njih jest i postupak “processus brevior” koji u slučajevima u kojima je postojanje razloga za proglašenje ništavosti očito, ubrzava proces i to presudom lokalnog biskupa.

Promjene uključuju i povratak institucije žalbe u sudskim institucijama metropolijskih sjedišta (što također ima za nakanu ubrzavanje procedure) kao i zadržavanje mogućnosti žalbe Apostolskoj stolici, odnosno Rimskoj Roti.

Papa naglašava i kako osobe angažirane na crkvenim sudovima imaju pravo na poštenu naknadu za svoj posao, ali i da cijela procedura proglašenja ništavosti treba biti besplatna za stranke.

U promjenama, koje su analitičari već opisali kao povećanje nadležnosti i odgovornosti lokalnih biskupa i međubiskupijskih crkvenih sudova, Papa preporuča i stvaranje biskupijskih tijela koje će pomoći i savjetovati vjernike koji razmišlaju o zahtjevu za utvrđivanje ništavosti braka.

G. An. | Bitno.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari