Connect with us

Religija i Vjera

Papa putuje na Cipar i u Grčku: Svi smo mi migranti!

Objavljeno

-

Papa Franjo će posjetiti mediteranski otok Cipar a potom otputovati u Grčku, od 2. do 6. prosinca, priopćila je u petak Sveta Stolica.

Ovo apostolsko putovanje, 35. Papino putovanje u inozemstvo od njegova izbora 2013., obilježit će povratak na grčki otok Lezbos, simbol krize u prihvatu izbjeglica, koji je već posjetio 2016.

“Sveti Otac putuje na Cipar od 2. do 4. prosinca, gdje će posjetiti Nikoziju, i u Grčku, od 4. do 6. prosinca, gdje će boraviti u Ateni i na Lezbosu”, rekao je u priopćenju ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Papa rođen u Argentini, koji će u prosincu navršiti 85 godina, u srpnju je imao operaciju debelog crijeva i lani je smanjio broj putovanja zbog pandemije covida-19.

Ove godine je boravio u povijesnom posjetu Iraku, a u rujnu je bio u Slovačkoj i u Budimpešti, u Mađarskoj.

Sredinom listopada vatikansko izaslanstvo je posjetilo migrantski kamp Mavrovouni na Lezbosu radi planiranja Papina putovanja.

Zauzimajući se za prihvat izbjeglica bez obzira na vjeru i na status izbjeglice ili ekonomskog migranta, papa Franjo je u travnju 2016. uzbunio duhove na Lezbosu, glavnom mjestu ulaska migranata u Europu, gdje je u kampu Moriji nagurano više od 3000 ljudi u lošim i neljudskim uvjetima.

“Svi smo mi migranti!”, rekao je tada, vodeći sa sobom u zrakoplov kojim se vraćao u Rim tri sirijske muslimanske obitelji koje su u bombardiranju ostale bez doma.

U razgovoru za argentinsku novinsku agenciju Telam u listopadu Papa je rekao da će u 2022. prvi put posjetiti Oceaniju, ali nije rekao koju zemlju. Usto je spomenuo putovanja u Papuu Novu Gvineju i u Istočni Timor, koja su bila planirana u 2020, ali ih je morao odgoditi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari