Pratite nas

Religija i Vjera

Papa u miru Benedikt XVI.: Život u molitvi i povučenosti

Objavljeno

na

Mediji često vole spekulirati koliki je utjecaj pape u miru na život Katoličke Crkve danas. Ogroman, može se slobodno reći. Ne zbog njegova tajnog upliva u događaje u i oko Vatikana, već jednostavno zbog njegova opusa koji je darovao Crkvi i svijetu.

„Rođen sam na Veliku subotu, 16. travnja 1927., u Marktlu na Innu. U obitelji se uvijek držalo značajnim da je dan mojega rođenja bio zadnji dan Velikog tjedna i predvečerje Uskrsa jer s time je bilo povezano to što sam dan nakon svog rođenja bio kršten vodom upravo posvećenoj u ‘uskrsnoj noći’, koja je u ono doba slavljena prijepodne: biti prvi krštenik koji je poliven novom vodom držalo se značajnim znakom. Uvijek me ispunjavalo zahvalnošću to što je moj život od sama početka na ovaj način bio uronjen u uskrsnu tajnu jer to je mogao biti samo znak blagoslova…“ Tako o svom rođenju i krštenju pripovijeda u knjizi Moj život – autobiografija (Verbum, 2005.) papa u miru Benedikt XVI.

A upravo na Uskrs prošle godine „pao“ je i njegov rođendan. Papa u miru Benedikt XVI. je rođendan proslavio dan kasnije, na Uskrsni ponedjeljak, u samostanu Mater Ecclesiae unutar vatikanskih zidova i vrtova. O njemu se ne čuje previše vijesti. Živi povučeno i tiho, u molitvi i kontemplaciji kako je i najavio. Još uvijek mnogo čita, i odgovara na sva pisma koja mu pristižu, potvrdili su njegovi najbliži suradnici. Prima bliske i drage osobe, a tek se u posebnim prigodama, pojavi u javnosti. I gotovo je to uvijek na poziv pape Franje.

Papa Franjo je na Veliku srijedu 2017. otišao do pape Benedikta XVI. te mu je, kao i prethodnih godina, osobno čestitao 90. rođendan. Upućeni kažu da se oni relativno često čuju i telefonskim putem. Kada govorimo o tom „skrivenom životu“ pape u miru tu su još i poneki, ali vrlo rijetki intervjui, poneko pismo ili tekst u prigodi značajnih obljetnica i događaja, poneka vijest od prijatelja koji ga posjećuju…

„Drugi Augustin“

Među njih spada i nekadašnji vatikanski glasnogovornik pater Federico Lombardi, predsjednik vatikanske Zaklade Joseph Ratzinger – Benedikt XVI. „Način na koji je živio, i na koji živi ovih godina, odgovara onomu što nam je bio rekao, odnosno živi u molitvi, u povučenosti, s duhovnoga stajališta, i u krajnjoj diskreciji; živi svoju službu praćenja u molitvi života Crkve, kao i solidarnosti sa svojim nasljednikom“, rekao je prije 2017. p. Lombardi. Napomenuvši da se u posljednje vrijeme nekoliko puta imao prigodu susresti s Benediktom XVI., zahvaljujući također i odgovornosti koju ima u Zakladi Ratzinger, pater Lombardi je kazao da je papa u miru bistar kao uvijek, duhovno i mentalno je prisutan, te je doista, kako je rekao, „pravi užitak biti s njim“. „Naravno, vrijeme prolazi, a tjelesna snaga ne jača, tako da je fizički slabiji; dok su, primjerice, njegove mentalne i duhovne sposobnosti savršene. On je osoba koja nema nekih posebnih bolesti, stoga je na nogama, normalno se kreće, ali vidi se krhkost koja je s godinama sve veća“, kazao je p. Lombardi.

Kod većine vjernika Katoličke Crkve, osobito onih koji brižno prate život Crkve; kod jednog značajnog broja i drugih kršćana; ali, što je vrlo zanimljivo, i kod mnogih koji uopće nisu vjernici, papa u miru Benedikt XVI. je preko svojih djela, knjiga i raznih spisa, i dalje iznimno prisutan, i dalje fascinira. Jer o Bogu i vjeri, o čovjekovu odnosu s Bogom, o suvremenom čovjeku i svijetu, o budućnosti vjere… jedino je tako jednostavno i životno mogao pisati i govoriti svećenik, teolog, biskup, kardinal i papa Ratzinger.

O tome ne dvoji ni novinar Peter Seewald, autor već sada čuvenih knjiga-razgovora s papom Ratzingerom. Njemački je novinar usporedio papu Ratzingera sa Sv. Augustinom koji je, bez sumnje, jako utjecao na njega. „U Ratzingerovu teološkom djelu da se osjetiti utjecaj mnogih majstora minulih epoha, ali mislim da je onaj Augustina i njegovih Ispovijesti najmoćniji“, kazao je Seewald u jednom razgovoru za poljsku Katoličku informativnu agenciju, prenio je portal Bitno.net. „Kada usporedimo život Josepha Ratzingera i Sv. Augustina, uviđamo mnoge sličnosti. Ne bojim se ustvrditi kako Ratzingera možemo nazvati drugim Augustinom. Uvjeren sam da kako je misao Sv. Augustina usmjerila tijek filozofije i teologije od srednjeg vijeka do danas, tako će i djelo Razingera utjecati na nas u stoljećima koja dolaze.”

„Imao je tu sposobnost, zahvaljujući nekonvencionalnom načinu predavanja, prenijeti studentima dojam kako prvi put slušaju o najvažnijim stvarima, na nov i originalan način. Nije stvarao neku novu teologiju, ali je izražavao svoja uvjerenja koja nisu bila temeljena samo na znanosti. Njegova je teologija bila stvorena na dubokoj vjeri i angažirala je čovjeka u svim aspektima njegova života. Duhovna ljepota vidljiva je u njegovim djelima, on je pjesnik filozofsko-teološke misli“, rekao je u tom razgovoru Seewald.

Bavarski dan u Vatikanu

Kada se pogleda koliko se teoloških djela pape u miru i danas tiska u svijetu, neprestano objavljuje, kada se vidi kakav su planetarni uspjeh požnjele njegove knjige počevši od nezaobilaznog „klasika“ Uvod u kršćanstvo, preko knjiga intervjua – od Razgovora u vjeri iz 1985. godine s Vittorijem Messorijem do četiri knjige-intervjua s Peterom Seewaldom – jasno je kakav je utjecaj pape u miru na Crkvu danas, a sasvim sigurno i na Crkvu sutrašnjice. Mediji često vole spekulirati koliki je utjecaj pape u miru na život Katoličke Crkve danas. Ogroman, može se slobodno reći. Ne zbog njegova tajnog upliva u događaje u i oko Vatikana,  već jednostavno zbog njegova opusa koji je darovao Crkvi i svijetu. Sveti Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. bili su, i jesu, Božji darovi Crkvi današnjice.

Pečat koja su ova dva pontifikata ostavila sveopćoj Crkvi, ali i svijetu, neizbrisiv je i siguran svjetionik i za Crkvu sutrašnjice. Živimo u vremenu koje nije nimalo sklono Crkvi, u vremenu u kojem se i Crkva suočila s grijesima koje je počinila, u vremenu kada se modernom čovjeku i poslije komunizma, sada na jedan drugačiji način, prije svega kroz diktaturu kulture relativizma, želi zatvoriti nebo, u vremenu koje Boga želi potisnuti iz ljudskog srca… Zato nam je upravo potrebna jasnoća kojom nam je u svojim djelima uvijek zborio sadašnji papa u miru. Ne zaboravimo gotovo proročanski tekst teologa Ratzingera iz 1969. godine o „malom stadu“ koje će ostati vjerno Kristovoj Crkvi u dobu koje tek treba doći i koji se, očito, i ostvaruje.

Vratimo se nakratko proslavi 90. rođendana pape u miru Benedikta XVI. Iz snimaka i fotografija koje smo mogli vidjeti u medijima jasno se da uočiti, kao što je već i kazano, da je papa Benedikt XVI., fizički oslabio, jednostavno kazano – ostario je. No i iz njega i dalje progovara poniznost, jednostavnost, skromnost i blagost. Isti je to onaj papa kojeg su kardinali 2005. godine izabrali za nasljednika Sv. Petra.  Dirljivo ga je bilo vidjeti prošle godine okružena s gostima iz njegove rodne Bavarske, među kojima je bilo i 30-ak pripadnika bavarskih povijesnih postrojbi, tzv. Gebirgschützen, zatim bavarski premijer Horst Seehofer kao i njegov 93-godišnji brat mons. Georg Ratzinger. Mons. Georg živi u Regensburgu, u svećeničkome domu. „Bratov dolazak mu je ‘najveći dar’“, rekao je novinarima Benediktov dugogodišnji osobni tajnik, a sada prefekt Papinskog doma nadbiskup Georg Gänswein. Bio je to bavarski dan usred Vatikana. Bavarske zastave, pjesme, pivo, hrana…

Papa u miru je u svom kratkom govoru kazao da mu je „srce ispunjeno zahvalnošću za 90 godina koje mu je dragi Bog podario. Bilo je kušnji i teških vremena, ali me je On u svemu uvijek vodio dalje, izvlačio me, kako bih mogao nastaviti ići naprijed.“ Prisjetio se i svoje lijepe bavarske rodne grude, blagoslovio je sve nazočne te ih zamolio da njegove pozdrave prenesu u rodni kraj.

Od jutra do večeri

Vratimo se ponovno svakodnevici Benedikta XVI. Kako on živi jedan uobičajeni dan? Prije nešto više od dvije godine mogli smo u talijanskim medijima, iz intervjua nadbiskupa Georga Gaensweina, saznati kako izgleda jedna dan u životu pape u miru. „Dan počinje svetom misom, kao i uvijek, ali sada nešto kasnije, u 7:45. Slijede zahvala, časoslov, doručak. Kroz jutro moli, čita, uči i proučava, rješava prispjelu poštu i katkada prima posjete. Oko 13:30 ručamo i zatim prošećemo po terasi, dva-tri kruga, prije nego se pođe odmoriti. U 16:15 idemo u Vatikanske vrtove, uputimo se prema Lurdskoj spilji, molimo krunicu. Nakon toga opet je vrijeme za molitvu i za čitanje. Večeramo u 19:30 i gledamo neki od talijanskih televizijskih dnevnika. Uvečer Benedikt moli povečerje u kapeli i zatim se povlači.”

Nadbiskup Georg Gänswein je prošle godine u razgovoru za talijanski list La Repubblica rekao kako papa u miru  živi „smireno“ i „lucidno“. Papa Benedikt je „vedar, miran i dobre volje“, kazao je mons Gänswein. Potvrdio je da ga pomalo noge izdaju: „Zato se, da bi bio sigurniji, oslanja o hodalicu koja mu jamči samostalnost i sigurnost pri kretanju.“  Ne vidi više na lijevo oko s kojim je već desetljećima imao problema. Njegova velika ljubav je klasična glazba. „I dalje svira na klaviru, najviše Mozarta, ali i druge skladatelje baroka i klasike. I dalje svira bez nota. Ipak, manje nego prije godine dana. Kaže da ga ruke ne slušaju više kao nekada, ili barem ne koliko bi ga morale slušati da bi svirao dobro”, kazao je nadbiskup Gänswein.

„Na televiziji gleda samo dnevnik u 20 ili u 20.30. Prima L’Osservatore Romano i l’Avvenire  te dvoje njemačke novine. Svakog dana dobiva pregled tiska koji sastavlja i dostavlja Državno tajništvo”, rekao je mons. Gänswein i time zapravo potvrdio da je papa u miru upoznat sa svim događajima u Crkvi i svijetu. I dalje najviše voli čitati teološka štiva. Koncentriran je „nadasve na svoje velike uzore, crkvene učitelje koji su ga pratili sve godine što je predavao teologiju, ali drago mu je ostati u toku sa suvremenim teološkim tekstovima, barem onima najvažnijima“, izjavio je mons. Gänswein.

Ratzingerov dugogodišnji tajnik je naglasio da se Benedikt XVI. „nikada dosad nije pokajao“ što se prije nešto više od četiri godine odrekao dužnosti. „Uvjeren je da je donio ispravnu odluku, iz ljubavi prema Gospodinu i za dobro Crkve. U njegovoj je duši dojmljiv mir, koji govori da je po savjesti siguran da je napravio dobro pred Bogom. Nazočnost unutarnjeg mira u njemu je prekrasan dar koji slijedi iz te odluke.“

Devedeseti rođendan je bio prigoda da se prisjetimo, da molimo, za „jednostavnog i poniznog radnika u Gospodnjem vinogradu“ koji nam je i kroz protekle četiri godine života u povučenosti pokazao (kako je to rekao jednom zgodom na početku svog pontifikata 2005.) da se „istinska radost često skriva iza malih stvari i postiže se vršenjem svakodnevnih obveza duhom služenja“.

Brane Vrbić / KT

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Povijesni susret hrvatskih katoličkih biskupa i episkopa Srpske pravoslavne crkve

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska biskupska konferencija

Danas je u Požegi u Biskupskom domu održan susret episkopa Srpske pravoslavne Crkve u Hrvatskoj i predstavnika Hrvatske biskupske konferencije. Na susret je pozvao požeški biskup i predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog Antun Škvorčević.

Iz Srpske pravoslavne Crkve na susretu je sudjelovao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić; episkop gornjo-karlovački Gerasim Popović; episkop slavonski Jovan Ćulibrk; episkop dalmatinski Nikodim Kosović te episkop osječko-poljski i baranjski Heruvim Đermanović.

Uz domaćina, biskupa Škvorčevića, Hrvatsku biskupsku konferenciju na susretu su predstavljali zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić te hvarski biskup i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Petar Palić, priopćeno je iz Hrvatske biskupske konferencije.

Biskupi i episkopi su u razgovoru obrazložili važnost njihovih susretanja u službi promicanja otvorenosti, povjerenja, dobrohotnosti, razumijevanja, uklanjanja predrasuda. Istaknuli su da je u Hrvatskoj na javnoj sceni velika količina negativnih stavova, zlonamjernih pristupa, bavljenja negativnostima kod drugih, a prelaženja preko vlastitih, što razdvaja ljude, stvara nepovjerenje i udaljuje jedne od drugih. Biskupi i episkopi istaknuli su kako žele ohrabriti vjernike da promiču zajedništvo iznad svake nacionalne i političke isključivosti, dodaje se u priopćenju Hrvatske biskupske konferencije.

Razgovaralo se o aktualnostima iz javnog života, s obzirom na rasprave o stradanjima brojnih ljudi u II. svjetskom ratu i neposredno nakon njega, te o još neizliječenim ranama koje je u dušama mnogih ostavio rat od 1991. do 1995., kako Hrvata tako Srba. O tome su katolički biskupi i episkopi Srpske pravoslavne crkve dali i posebnu Izjavu.

‘Spomenuli smo se teških stradanja srpskog i hrvatskog naroda te drugih građana Hrvatske tijekom nedavne prošlosti u ratnim sukobima, progonima i ubijanjima, uzrokovanima mržnjom. Svjesni smo da međusobnim optuživanjem, manipuliranjem povijesnom istinom, interpretacijom ratnih događaja za dnevno-političke svrhe, vrijeđanjima i ponižavanjima zbog pripadnosti određenoj naciji ili vjeri, ostajemo zarobljenicima prošlosti i gubitnicima u sadašnjosti. Zauzimamo se da se znanstveno istraži i argumentirano utvrdi istina o stradanju za vrijeme II. svjetskog rata i u vrijeme rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. kako bi se prestalo licitirati s brojem stradalih te im vratilo dostojanstvo koje imaju kao žrtve.

Duboko žalimo svaku nedužnu žrtvu bilo kojeg naroda, vjere ili političkog nazora iz naše nedavne prošlosti, te svjedočimo da sve zlo i nepravde nanesene prema njima „nadmoćno pobjeđujemo u Onome koji nas uzljubi“ (Rim 8,37). Polazište našeg pastirskog djelovanja u hrvatskom društvu jest čvrsto uvjerenje da nas je Bog »pomirio po Kristu i povjerio nam službu pomirenja« (2 Kor 5,18). Stoga molimo da se na nama ostvari Isusova riječ: „Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan“ (Lk 6,36), da svojim praštanjem budemo veći od počinjenog zla koje nas je ponizilo, te bez osvetničkih misli i osjećaja mržnje u čistom pamćenju čuvamo spomen na naše nedužne žrtve, liječimo ranjene duše, promičemo povjerenje i razumijevanje među pojedincima i narodima i na taj način evanđeoskim putem postavljamo čvrste temelje boljoj i pravednijoj budućnosti u našoj domovini za svakog čovjeka.

Neka Gospod blagoslovi naše bratske osjećaje, dobrohotne misli i iskrene nakane’, stoji u zajedničkoj Izjavi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Danas slavimo blagdan Krštenja Gospodinova

Objavljeno

na

Objavio

Današnjom nedjeljom, svetkovinom krštenja Gospodnjega, završava božićno vrijeme.

Kod krštenja na Jordanu ističe se i ljudsko i Božansko u Isusu Kristu: Isus se mogao krstiti samo kao čovjek, a sam Otac Nebeski potvrdio je za Isusa da je njegov ljubljeni Sin.

„Pošto Isus bijaše kršten i izašao iz vode, otvori se nebo, a on vidje Duha Božjega gdje, poput golubice, silazi nad njim. I začu se glas s neba: Ovo je moj ljubljeni sin, u kome mi sva milina.“ (Mt 3,16-17)

Slaveći blagdan Krštenja Gospodinova sjećamo se dolaska Isusa Krista na rijeku Jordan gdje ga je na početku njegova javnog djelovanja krstio sv. Ivan. To je čin koji nas poziva na obraćenje, na novi život i vjernost savezu koji je Bog sklopio sa svojim izabranim narodom. Isus Krist tim činom želi pokazati da nam je u svemu jednak osim u grijehu. Njegovim silaskom u vodu započinje novo doba čovječanstva i novi život.

Crkva od najstarijih vremena u krštenju Isusovu gleda navještaj našega krštenja. Ipak, postoji velika razlika između Ivanova krštenja i sakramenta krštenja koji mi primamo. Ivanovo krštenje bilo je znakom obraćenja. Po Isusovoj muci i smrti sakrament krštenja prima otkupiteljsku snagu.

Mnogi ljudi su tada dolazili ozbiljnom, asketskom propovjedniku na Jordanu, da izmjene svoj život, a uranjanje u vodu trebalo je biti znak za to.

Isusov put na krštenje u Jordanu imalo je drugi smisao. On je na početku svoga javnog djelovanja stavio znak i želio pokazati do čega mu je stalo. Stao je u dugu kolonu grešnika, koji su pokajnički došli k Ivanu, kao da je jedan od njih. Ne stidi se biti u njihovom društvu, kao što je to kasnije i pokazao. “Došao sam zbog grešnika, a ne zbog pravednika”.

Krštenje Isusovo pokazuje cilj njegova poslanja – kazati nama grešnicima, da nas Bog ljubi.  Danas je dan kad se prisjećamo našeg krštenja, naših odluka u vjeri da se krste naša djeca. I tako po krštenju postajemo ljudi koji su izabrani oko dobrih djela i koji bi trebali biti što revniji činiti dobra djela.

Kod našega krštenja Bog nam kaže svoj ‘da’ za cijeli život i tako živimo unutar svojih obitelji i zajednica.

(laudato.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari