Pratite nas

Događaji

Papa u Strasbourgu: EU treba prigrliti Balkan

Objavljeno

na

Papa Franjo je u  sjedištu Europskog parlamenta i Vijeća Europe u Strasbourgu održao govor.

– Mnogi danas imaju dojam da je Europa postala “baka”, ne više plodna i živahna, ali od vas tražim da radite kako bi Europa ponovo pronašla svoju dušu – poručio je papa Franjo i pozvao na “izgradnju Europe koja se ne okreće oko ekonomije, nego oko svetosti ljudskog bića i oko neotuđivih vrijednosti”.

– Posljednjih godina, dok se Europska unija širila, raslo je nepovjerenje dijela građana prema institucijama koje smatraju dalekima, zaokupljenima usvajanjem pravila koja su percipirana kao neosjetljiva prema individualnim građanima, ako ne i potpuno štetna. Uglavnom nailazimo na opći dojam zamora i starenja, (na dojam) Europe koja je sada “baka”, ne više plodna i živahna. Posljedično, velike ideje koje su nekoć nadahnule Europu djeluju kao da su izgubile svoju atraktivnost, i da su zamijenjene birokratskim tehnikalijama institucija – rekao je papa Franjo.

Iako kritičan u svojoj analizi trenutnog stanja Unije, na početku svoga govora naglasio je da, kao pastir, želi uputiti poruku nade i ohrabrenja svim građanima Europe.

– To je poruka ohrabrenja da se vratimo čvrstim uvjerenjima utemeljitelja Europske unije, koji su imali viziju budućnosti utemeljene na sposobnosti da se radi zajedno u premošćivanju podjela i izgradnji mira i suradnje između svih naroda ovog kontinenta. To je politički projekt u čijem temelju se nalazilo povjerenje u čovjeka. Ne toliko čovjeka kao građanina ili ekonomskog subjekta, nego u čovjeka, u muškarca i ženu kao osobe koje imaju transcendentno dostojanstvo, rekao je papa Franjo.

 – Transcendentno dostojanstvo čovjeka znači da ima prirodnu sposobnost da razlikuje dobro od zla. Po mome mišljenju, jedna od najčešćih bolesti u Europi danas je usamljenost, svojstvena za one koji nemaju vezu s drugima. To posebno vrijedi za starije, koji su često prepušteni vlastitoj sudbini, i također za mlade kojima nedostaju jasne referentne točke i mogućnosti za budućnost. To vidimo i među mnogim siromašnima u našem društvu – naglasio je Sveti Otac.

U govoru je spomenuo i zemlje Balkana “za koje bi ulazak u EU bio odgovor na čežnje za mirom u regiji koja je patila tijekom ratova u prošlosti”. Spomenuo je i problem ilegalnih imigranata koji traže spas u Europi.

– Mora postojati zajednički odgovor na pitanje migracije. Ne možemo dozvoliti da Mediteran postane golemo groblje – rekao je papa Franjo.

U obraćanju europskim zastupnicima spomenuo je i poljoprivredu.

– Trebamo voljeti zemlju i poštivati je jer mi nismo njezini gospodari, mi smo njezini čuvari. Ali često ne čuvamo zemlju, ne poštujemo je, često nas vodi oholost dominacije posjedovanja i iskorištavanja. Poštovati okoliš ne znači samo da moramo paziti da ga ne uništavamo. To također znači i koristiti okoliš na dobrobit. Mislim ovdje na poljoprivredu. Milijuni ljudi na svijetu umiru zbog gladi dok se na tone hrane svakodnevno bacaju s naših stolova – rekao je papa Franjo, podržavši i alternativne izvore energije kao način očuvanja okoliša.

Sveti Otac spomenuo je i radnike.

– Radu treba dati dostojanstvo. To znači da se fleksibilnost tržišta treba naći u sprezi s onim što je važno za razvoj radnika kao ljudskog bića. To znači također definirati socijalni kontekst kojem neće biti cilj da iskorištava ljude, nego će ljudima kroz posao jamčiti mogućnost da osnuju obitelj i da prehrane djecu – rekao je papa Franjo.

Tijekom kratkog, četverosatnog posjeta Strasbourgu nisu predviđene vjerske aktivnosti. (MM/Hrsvijet)

kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari