Pratite nas

Događaji

Papa u Turskoj: Vojni odgovor neće biti dovoljan za konačno rješenje

Objavljeno

na

Vrhovni poglavar Katoličke crkve papa Franjo, koji boravi u posjeti Turskoj, izjavio je da je Turska pokazala jednu velikodušnost, primivši veliki broj izbjeglica, iako je izravno pogođena dramatičnom situacijom koja se događa oko njenih granica, javlja Anadolija.

Papu Franju je u Ankari primio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan. Nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata održana je zajednička konferencija za novinare.

“Imamo potrebu za dijalogom, jer imamo mnogo zajedničkih vrijednosti. U isto vrijeme, ovaj dijalog mora biti koristan, mirno dajući vrijednost razlikama i iz njega se mora izvući pouka. Napore za izgradnju kvalitetnog mira moramo sa strpljenjem voditi naprijed”, kazao je papa Franjo, dodavši kako se taj mir mora izgraditi na ciljevima i poštivanju temeljnih ljudskih prava koja su povezana s ljudskim dostojanstvom.

“Turska je pokazala jednu velikodušnost, primivši veliki broj izbjeglica i izravno je pogođena ovom dramatičnom situacijom, koja se događa oko njenih granica. Moralna je obaveza međunarodne zajednice pomoći izbjeglicama. Ono što je potrebno pored te humanitarne obveze, jeste to da se ne ostaje ravnodušan prema razlozima zbog kojih je nastala ova tragedija”, rekao je on.

Ukazavši na činjenicu da se terorističke aktivnosti nastavljaju na području Sirije i Iraka, papa Franjo je poručio da se krše osnovna ljudska prava, a nad manjinskim grupama se vrše progoni.

“Ne samo kršćani i jezidi, tisuće ljudi napušta svoje kuće i domovinu kako bi spasili život i ostali vezani za svoju vjeru”, kazao je Papa i dodao da vojni odgovor neće biti dovoljan za konačno rješenje.

Papa Franjo je poručio da je potreban napor zasnovan na međusobnom povjerenju te da će on kao takav omogućiti trajni mir i bit će djelotvoran.

“On će biti djelotvoran ako naše izvore ne budemo usmjerili ka oružju, nego prema borbama dostojnim čovjeku, borbi protiv gladi i bolesti, borbi za održivi razvoj, zaštiti stvorenog te borbi protiv siromaštva, koje ne manjka ni u modernom svijetu i koje je prisutno u različitim formama”, rekao je papa Franjo.

/AA/HMS/

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari