Pratite nas

Papa uputio apel za mir u Svetoj zemlji i pozvao na ustrajnu molitvu

Objavljeno

na

Papa Franjo je u nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 13. srpnja ponovno uputio snažan apel za mir na Bliskom istoku. U svjetlu tragičnih zbivanja posljednjih dana, Sveti Otac je pozvao sve ljude da nastave ustrajno moliti za mir u Svetoj zemlji.

PAPA-FRANCESCOJoš mi je uvijek u živom sjećanju susret održan 8. lipnja, s patrijarhom Bartolomejom, izraelskim predsjednikom Šimonom Peresom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, rekao je Papa te istaknuo: „Zajedno smo s njima zazvali dar mira, i poslušali poziv da se prekine uvojnica mržnje i nasilja. Netko bi mogao misliti da je taj susret bio uzaludan. Međutim nije, jer nam molitva pomaže da ne dopustimo da nas pobijedi zlo, ili da se pomirimo s tim da nasilje i mržnja nadvladaju dijalog i pomirenje”.

Papa je pozvao zainteresirane strane, kao i sve koji imaju političku odgovornost na lokalnoj i međunarodnoj razini, da ne štede molitvu i sve moguće napore kako bi se prekinulo svako neprijateljstvo i postigao željeni mir, za dobro svih ljudi. I pozivam sve vas da se sjedinite u molitvi. Pomolimo se, svi, u tišini, potaknuo je Sveti Otac te se nakon kratke molitve u tišini obratio Bogu. „Sada nam, Gospodine, Ti pomogni! Daruj nam svoj mir, pouči nas svojemu miru, Ti nas povedi prema miru. Otvori naše oči i naša srca, i daj nam hrabrosti da možemo reći: ‘nikada više rat!’; ‘s ratom je sve uništeno!’. Daj nam hrabrosti da činimo konkretne geste za izgradnju mira… Učini nas raspoloživima poslušati vapaj naših građana koji traže od nas da svoje oružje pretvorimo u oruđe mira, svoje strahove u pouzdanje i svoje napetosti u oprost”, rekao je papa Franjo, a prenosi hrvatski program Radio Vatikana.

Prije apela i molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Sveti Otac razmišljao je o odlomku iz Matejeva Evanđelja u današnjoj liturgiji, i prispodobi o sijaču, za koju je rekao da je uvod u sve prispodobe. Isus govori o sjemenu koje daje više ili manje ploda, ovisno o tlu na koje je palo, a Papa je istaknuo čemu nas, danas, to može poučiti. Ta prispodoba danas govori svakomu od nas, kao što je govorila ljudima koji su prije dvije tisuće godina slušali Isusa. Podsjeća nas da smo tlo na koje Gospodin neumorno baca sjeme svoje riječi i svoje ljubavi.

U kakvom ga raspoloženju primamo? Kakvo je naše srce? Kojem tlu sliči: nekoj cesti, kamenjaru, ili trnju? O nama ovisi hoćemo li postati dobro tlo, bez trnja i kamenja, iskrčeno i njegovano, kako bi moglo dati dobre plodove za nas i za našu braću, istaknuo je Sveti Otac. Isus također tumači parabolu, napomenuo je Papa. Sjeme koje je palo na put označava one koji slušaju naviještaj Božjega Kraljevstva, ali ga ne primaju, te dođe Zli i odnese ga. Zli, naime, objasnio je Papa, ne želi da sjeme Evanđelja nikne u srcima ljudi. Sjeme koje je palo na kameno tlo predstavlja osobe koje slušaju Božju Riječ i odmah ju prihvaćaju, ali površno, jer nemaju korijena i nisu ustrajni; kada naiđu teškoće te se osobe odmah obeshrabre. Treći je slučaj sjemena koje je palo u trnje. Isus tumači da se ono odnosi na osobe koje slušaju Riječ, ali se zbog brigâ i privlačnosti bogatstva, ona uguši. I na kraju, sjeme koje je palo na plodno tlo predstavlja one koji slušaju Riječ, prihvaćaju je, čuvaju i razumiju, te ona donosi plod. Savršeni uzor te dobre zemlje jest Djevica Marija, istaknuo je Papa.

Dobro će nam činiti da ne zaboravimo da smo i mi sijači. Bog sije dobro sjeme, a mi se možemo upitati: kakvo sjeme izlazi iz mojega srca, iz mojih usta? Naše riječi mogu činiti mnogo dobra, ali i mnogo zla; mogu ozdravljati, a i raniti; mogu ohrabriti i potlačiti.

Zapamtite, nije važno ono što ulazi, nego ono što izlazi iz usta i iz srca, istaknuo je papa Franjo. Podsjetivši nakon nagovora da se danas obilježava ‘Nedjelja mora’, Sveti Otac je posebne misli uputio mornarima, ribarima i njihovim obiteljima, te potaknuo kršćanske zajednice da budu prema njima pozorne i osjetljive. Potom se sjedinio u molitvi s pastirima i vjernicima koji sudjeluju na hodočašću obitelji Radio Marije u Jasnoj Gori u Czestochowi, a na kraju je srdačne pozdrave uputio duhovnim sinovima i kćerima svetoga Camilla de Lellisa, utemeljitelja Reda kamilijanaca, u povodu 400. obljetnice njegova preminuća.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

20. obljetnica Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ K. Briglević

Svečanom procesijom i misom u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava u Zagrebu u srijedu, 13. prosinca 2017. godine obilježena je 20. obljetnica utemeljenja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Koncelebriranu misu predvodio je vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan u koncelebraciji s nadbiskupima, biskupima, vojnim i policijskim kapelanima i drugim svećenicima iz Hrvatske i inozemstva.

Procesiji i misnom slavlju koje se održalo u zagrebačkoj katedrali nazočili su načelnik Glavnog stožera OSRH general-zbora Mirko Šundov koji je ujedno bio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, potpredsjednik Vlade, ministar obrane RH Damir Krstičević kao izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, priopćio je MORH

U obilježavanju 20. obljetnice uspostave Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj sudjelovali su i pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Počasno zaštitne bojne, Povijesne postrojbe te klape Hrvatske ratne mornarice i MUP-a. Misno slavlje započelo je ulaznom procesijom koju je predvodila Počasno zaštitna bojna Oružanih snaga RH, a u procesiji su sudjelovala tri službena stijega: Republike Hrvatske, Vatikana i Vojnog ordinarijata.

Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u svojoj je propovijedi naglasio kako odabir zagrebačke katedrale za proslavu 20. obljetnice Vojnog ordinarijata nije slučajan.

Foto: MORH/ K. Briglević

“Ovdje su zgusnute tolike uspomene na velikane iz hrvatske povijesti, od Zrinskih i Frankopana do blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Na taj način ova prvostolnica okuplja i ujedinjuje čitavu domovinu Hrvatsku prikazujući je svemogućem Bogu kao dar i prinos”, rekao je mons. Bogdan i poručio kako u središtu i ove mise moraju biti Isusove riječi na Posljednjoj večeri: “Ovo je moje Tijelo. Ovo je kalež moje krvi. Ovo činite meni na spomen. Spomen na Isusa daruje nam život, a zaborav nas vodi u smrt. U svakodnevnom životu možemo iskusiti kako je zaborav nešto vrlo opasno, na svim razinama. Ako jedan narod zaboravlja svoje branitelje, one koji su se za nj žrtvovali, onda se zajednički dom urušava i ne može dobro završiti.

Važno je njegovati i promicati spomen na osobe i događaje iz Domovinskoga rata jer je to temelj naše slobode i neovisnosti”, poručuje mons. Bogdan. Ovom se prilikom osvrnuo i na činjenicu kako u današnje vrijeme nije lako živjeti kršćanski i djelotvorno svjedočiti svoju vjeru pred drugima.

“Tko javno zastupa kršćanske vrjednote, primjerice na području zaštite nerođenoga života ili u pitanjima braka i obitelji, nerijetko biva ismijavan, ignoriran, odbacivan. Kako dakle shvatiti Isusove riječi iz evanđelja? Isusovo breme je lako jer ga On nosi zajedno s nama. Nasljedovati Krista znači uzeti križ na se, biti spreman na žrtvu, prihvatiti patnju. Ali to ne činimo sami, kao pojedinci, nego kao zajednica: u našim kapelanijama, u našoj biskupiji, u Crkvi Kristovoj. Crkva je mistično tijelo Kristovo”, rekao je mons. Bogdan.

Ministar obrane Damir Krstičević ovom je prigodom istaknuo kako su Hrvatska vojska i Crkva neraskidivo povezani još od vremena Domovinskog rata te da je vjera oslonac hrvatskom vojniku kojemu je duhovna potpora važna u obavljanju zahtjevnih zadaća. “Vojni ordinarijat na čelu s vojnim biskupom mons. Jurom Bogdanom prisutan je u svim aktivnostima koje provode Ministarstvo obrane i Oružane snage. Poštujući svu potporu koju je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj pružao Oružanim snagama tijekom Domovinskog rata, Ministarstvo obrane njeguje i podupire sve aktivnosti vezane za duhovnu skrb pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva obrane”, poručio je ministar.

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj osnovan je bulom svetog pape Ivana Pavla II. 25. travnja 1997. godine čime je uspostavljena duhovna skrb za vjernike katolike u oružanim snagama i redarstvenim službama Republike Hrvatske, a iste su godine u Republici Hrvatskoj osnovane još dvije biskupije, Požeška i Varaždinska. Jurisdikcija vojnog ordinarija se proteže na području cijele Republike Hrvatske i na mirovne snage u svijetu gdje djeluju hrvatski vojnici i policajci.

Foto: MORH/ K. Briglević

 

Krstičević: Mladi ljudi, željni izazova pridružite se pobjedničkom Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i letite s najboljima!

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Vlaho Orepić: Resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Vlaho Orepić  nakon što je jučer istupio iz Mostova saborskog kluba, danas je preko facebooka uputio poruku Boži Petrovu i Nikoli Grmoji.

“Dragi ljudi, Žao mi je što su g. Petrov i g. Grmoja i dalje ustrajni u nepoduzimanju konkretnih koraka u smjeru nužnih promjena u MOST-u, kojih su sigurno svjesni, kao što su to i svi članovi predsjedništva, kluba zastupnika, i glavnog odbora MOST-a.

Komunikacija koja se zasniva na čuđenju i povezivanju moje odluke o istupanju iz kluba zastupnika uz, kako kažu, moje želje, strasti i ambicije, predstavlja neiskren i nekorektan pristup cijelom događaju.

Ne želim sudjelovati u “popularnom” političkom komuniciranju, na kojem, nažalost, i dalje inzistiraju, a koji se sastoji od tematske površnosti i osobne diskreditacije “druge” strane. Ni jedna odgovorna politika ne može se zasnivati na “SLUČAJNIM” a pogotovo ne na netočnim insajderskim informacijama kojima se netko osobno nastoji diskreditirati.

Bilo kako bilo, resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost, a moj postupak je motiviran samo i isključivo tom potrebom. Kalkulacije nekakvim urotama i osobnim ciljevima samo je bijeg od odgovornosti onih koji za tim posežu. Ljude koji su mi dali povjerenje nikada neću iznevjeriti i ova moja odluka na tom je tragu!”

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari