Papina poruka tjedna, 06.01.2015.

0

Papa Franjo: Strah nas je slobode pa odabiremo ropstvo

Strah nas je slobode, pa radije, više-manje svjesno, odabiremo ropstvo, kazao je papa Franjo u propovijedi tijekom večernje sv. Mise (31. prosinca 2014.) za svetkovinu Bogorodice u bazilici sv. Petra, nakon koje je svečano otpjevan zahvalni himan Te Deum.

Papa je u propovijedi govorio o značenju vremena. Vrijeme nije neka zbilja koju Bog ne poznaje, jer Bog se u povijesti objavio. Krist je dakle „dotaknuo” vrijeme i ono je postalo „spasonosno”. Zbog istočnoga grijeha, naš je odnos s Bogom duboko ranjen, ali nas Isus oslobađa od ropstva. Primljeni dar nas dakle potiče da se pitamo kako živimo: kao sinovi ili kao robovi? U svom životu često težimo suprotstaviti se oslobađanju, strah nas je slobode, pa radije, više-manje svjesno, odabiremo ropstvo. Sloboda nas straši jer nas stavlja pred vrijeme i našu odgovornost da ga dobro iskoristimo, kazao je Franjo.

Ropstvo svodi vrijeme na trenutačnost, odvaja nas od prošlosti i od budućnosti, a priječi da u punini živimo sadašnjost. Kako bi objasno što je mislio reći, Papa je podsjetio na oslobađanje Izraelaca iz Egipta i rekao da je lakše bilo iz Egipta izvesti Izraelce nego Egipat iz Izraelaca.

„U našem srcu tinja nostalgija za ropstvom, jer je naizgled sigurnije od slobode, koja je puno opasnija. Sviđa nam se kad nas okružuju vatrometi, koji su naočigled lijepi, ali su zbilja kratkotrajni. A to je kraljevstvo, to je čar trenutka”, kazao je Papa i naglasio kako o ispitu savjesti ovisi kvaliteta našega kršćanskoga zauzimanja.

Kada se pomaže slabima da se uključe u društvo, „oni bivaju blago Crkve i blago u društvu”, a ako neko društvo zanemaruje i progoni siromašne, ako ih kriminalizira i gura u ruke mafiji, onda to društvo zapada u bijedu, gubi slobodu i odabire „češnjak i crveni luk” ropstva, ropstva svoga egoizma, ropstva svoga kukavičluka, onda takvo društvo više nije kršćansko, kazao je Franjo i dodao kako se valja osloboditi nostalgije za ropstvom.

facebook komentari