Pratite nas

Religija i Vjera

Papina poruka tjedna, 10.02.2015.

Objavljeno

na

Papa Franjo: Svećenikom ne može biti zlostavljatelj djece

Želja za izbjegavanjem skandala ne može biti prioritetnija od zaštite djeteta koje je zlostavljao svećenik pedofil, napisao je papa Franjo u pismu koje je (5. veljače) uputio predsjednicima biskupskih konferencija i ravnateljima ustanova posvećenog života. „Ne mogu biti svećenicima oni koji zlostavljaju maloljetnike”, napisao je Franju. Tim pismom srušio je mentalitet prikrivanja, koji traje desetljećima, afera sa svećenicima pedofilima.

Franjo potiče na „punu i pažljivu suradnju” s Papinskim povjerenstvom za zaštitu djece, koje je osnovao u ožujku prošle godine, s ciljem poboljšanja pravila i postupaka za zaštitu maloljetnika. Za vrijeme susreta s osobama koje su doživjele spolno zlostavljanje od strane svećenika, „mogao sam izravno i snažno osjetiti težinu njihove patnje i jakost njihove vjere”, napisao je Franjo i naglasio kako treba iz Crkve iskorijeniti „pošast spolnog zlostavljanja maloljetnika i otvoriti put prema pomirenju i izlječenju onih koji su bili zlostavljani”.

Papa je uputio pismo biskupskim konferencijama u povodu prvog sastanka članova Povjerenstva za zaštitu djece.

„Obitelji moraju znati da Crkva ne štedi napore u zaštiti njihove djece i imaju pravo obratiti joj se s punim povjerenjem, jer je ona sigurni dom”, napisao je Franjo i naglasio kako se upravo zbog toga „ne smije dati prioritet bilo kojem drugom načinu razmatranja, bilo koje bio on prirode, kao što je na primjer želja da se izbijegne skandal, jer nema mjesta u službovanju za one koji zlostavljaju maloljetnike”.

Biskupi moraju provjeriti u župama i drugim crkvenim institucijama jamči li se sigurnost maloljetnika i ranjivih osoba. Papa je pozvao pastire i odgovorne u redovničkim zajednicama da se susretnu sa žrtvama i njihovim bližnjima, jer su to dragocjene prilike za slušanje i traženje oprosta od onih koji su puno propatili. Inače, u Povjerenstvom za zaštitu djece su i jedna ženska i jedan muškarac, koji su kao djeca bili žrtvama svećenika pedofila.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

GOSPODINE NISAM DOSTOJAN

Objavljeno

na

Objavio

Još davno dok sam dijete bio
a svećenik bi misu govorio,
jednu rečenicu upamti lako,
vjerujte mi i danas je tako!

‘Gospodine nisam dostojan
da uđeš pod krov moj,
nego samo reci riječ
i ozdravit će sluga moj’ !

Ja sam rimski stotnik
i vladam snagom mača,
ali Tvoja riječ od smrti je jača,
tvoja riječ, riječ je živog Boga
dođi i ozdravi slugu moga.

Nisam ja dostojan ni pred tebe stati
ali Gospode moja duša pati
u njoj nema radosti ni smijeha,
puna je očaja i teškog grijeha.

Ozdravit ću i ja pored sluge svoga,
duša moja upoznat će Boga,
sići će na mene milost sa visina,
srce će moje upoznat Božjeg Sina.

Jer znam da si Sin živog Boga
a Otac će uslišat molbu Sina svoga,
Gospode milostiv mi budi,
oprosti i milosrdno sudi.

Zastade Sin živog Boga
i ispuni stotnikovu želju,
jer tolike vjere vidio nije
u čitavom Izraelu!

Od tad prođe dvi tisuće ljeta,
po cijelom svijetu se slavi Misa Sveta
na svakoj Misi ponavlja se slika
i riječi rimskog stotnika:

‘Domine ,non sum dignus’

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

Hercegovina! Zemlja sunca, kamena i vina

Uzeše mi anđela čuvara, pa ja nemam koga zvati tata

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Druga nedjelja došašća – Pripravite put Gospodinu

Objavljeno

na

Objavio

U današnjem prvom čitanju čujemo kako prorok Izaija govori: Glas viče: Pripravite put Gospodinu u pustinji. To proroštvo danas evanđelist Marko primjenjuje na Ivana Krstitelja (Mk 1,1-8). On je taj glas koji viče iz pustinje.

Taj nam proročki glas danas govori: Pripravite put Gospodinu u pustinji. Svaka dolina neka se povisi, svaka gora i brežuljak neka se spusti; što je krivudavo, neka se izravna, što je hrapavo, neka se izgladi! Za onoga koji želi čuti i prihvatiti – savršeno jasno i ostvarivo. Valja nam pripraviti put Gospodinu u našemu srcu. Iz njega sve proizlazi. U njemu su udoline. To su one manjkavosti, to su naši propusti. To je naša lijenost, naša nezainteresiranost. Valja nam te praznine ispuniti svojim zauzimanjem, svojim čestitim radom, svojim dobrim djelima, naravno, započevši od svojih najbližih. Ima u našem srcu i brežuljaka. To su naše mane, naše zle sklonosti, naša oholost, srdžba, naši grijesi protiv bilo koje zapovijedi. Treba ih, uz pomoć Božje milosti, ukloniti. Tu su i krivine i hrapavosti. To označava one loše strane našega značaja. Možda smo skloni lijenosti, ogovaranju, oholosti, zavisti. Oznake našega karaktera treba usmjeriti prema dobru, a ne prema zlu. Tako ćemo pripraviti put Gospodinu, da njegov dolazak za nas ne bude uzaludan.

Ivan je bio silan prorok. Veli današnje evanđelje: Grnula k njemu sva judejska zemlja i svi Jeruzalemci. Pa ipak, veli Ivan: Nakon mene dolazi jači od mene (…) Ja vas krstih vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim. Ta se Ivanova riječ ostvarila među nama i sada se ostvaruje. Među nama je Isus, Sin Božji. Otkupljeni smo njegovom smrću i uskrsnućem, kršteni njegovim krštenjem, posvećeni i posvećivani njegovim Duhom u sakramentima u svetom bogoslužju.

To je snaga koja je u Crkvi, koja je u nama. Valja nam samo za njim posegnuti. Valja nam povjerovati Kristu i njegovu evanđelju, valja nam se odreći grijeha tražeći Boga u Crkvi, u njegovoj riječi, u njegovim sakramentima u svakodnevnom životu.

Dao Gospodin da njegova riječ za nas ne bude uzaludna, nego da u našem srcu nađe plodno tlo, na spasenje nama i onima koji su s nama.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari