Connect with us

Religija i Vjera

Papina poruka tjedna, 10.02.2015.

Objavljeno

-

[su_heading size=”19″]Papa Franjo: Svećenikom ne može biti zlostavljatelj djece[/su_heading]

Želja za izbjegavanjem skandala ne može biti prioritetnija od zaštite djeteta koje je zlostavljao svećenik pedofil, napisao je papa Franjo u pismu koje je (5. veljače) uputio predsjednicima biskupskih konferencija i ravnateljima ustanova posvećenog života. „Ne mogu biti svećenicima oni koji zlostavljaju maloljetnike”, napisao je Franju. Tim pismom srušio je mentalitet prikrivanja, koji traje desetljećima, afera sa svećenicima pedofilima.

Franjo potiče na „punu i pažljivu suradnju” s Papinskim povjerenstvom za zaštitu djece, koje je osnovao u ožujku prošle godine, s ciljem poboljšanja pravila i postupaka za zaštitu maloljetnika. Za vrijeme susreta s osobama koje su doživjele spolno zlostavljanje od strane svećenika, „mogao sam izravno i snažno osjetiti težinu njihove patnje i jakost njihove vjere”, napisao je Franjo i naglasio kako treba iz Crkve iskorijeniti „pošast spolnog zlostavljanja maloljetnika i otvoriti put prema pomirenju i izlječenju onih koji su bili zlostavljani”.

Papa je uputio pismo biskupskim konferencijama u povodu prvog sastanka članova Povjerenstva za zaštitu djece.

„Obitelji moraju znati da Crkva ne štedi napore u zaštiti njihove djece i imaju pravo obratiti joj se s punim povjerenjem, jer je ona sigurni dom”, napisao je Franjo i naglasio kako se upravo zbog toga „ne smije dati prioritet bilo kojem drugom načinu razmatranja, bilo koje bio on prirode, kao što je na primjer želja da se izbijegne skandal, jer nema mjesta u službovanju za one koji zlostavljaju maloljetnike”.

Biskupi moraju provjeriti u župama i drugim crkvenim institucijama jamči li se sigurnost maloljetnika i ranjivih osoba. Papa je pozvao pastire i odgovorne u redovničkim zajednicama da se susretnu sa žrtvama i njihovim bližnjima, jer su to dragocjene prilike za slušanje i traženje oprosta od onih koji su puno propatili. Inače, u Povjerenstvom za zaštitu djece su i jedna ženska i jedan muškarac, koji su kao djeca bili žrtvama svećenika pedofila.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari