Papina poruka tjedna, 20.01.2015.

0

Papa Franjo: Budite hrabri, ne bojte se plakati

Filipinci su u Aziji pozvani biti izvanrednim misionarima vjere, kazao je papa Franjo u homiliji na završnoj misi (18. siječnja) svojega posjeta Filipinima (i Šri Lanki od 12. do 19. siječnja 2015.), u Rizal Parku, u Manili, gdje se okupilo između šest i sedam milijuna osoba, što je apsolutni rekord osoba na jednome skupu s nekim papom. Na toj misi u glavnom gradu Filipina, koja je najkatoličkija država u Aziji, papa Franjo je kazao kako nas je Bog izabrao kako bismo svjedočili njegovu istinu i pravdu, te brinuli o stvorenome.

No, „čovjek je unakazio prirodnu ljepotu koju je Bog stvorio. Grijehom čovjek uništava jedinstvo i ljepotu ljudske obitelji i stvara društvene strukture koje održavaju siromaštvo, neznanje i korupciju.

Ponekad smo u iskušenju jednostavno odustati od Božjega plana. Čini nam se da su njegova obećanja nestvarna. Ali, Biblija nam kaže da je velika prijetnja za Božji plan oduvijek bila laž. Vrag je otac laži i često skriva svoje zamke pod prividom sofisticiranosti, potičući nas da budemo suvremeni (mondani), poput svih drugih. Odvlači nam pažnju prolaznim zadovoljstvima i površnim zabavama”, kazao je Franjo.

Rasipamo Božje darove zabavljajući se, trošimo novac na kockanje i piće, okrećemo se protiv sebe i zaboravljamo ostati usredotočeni na stvari koje su doista važne. To je grijeh, upozorio je Papa.

U naše vrijeme obitelj prečesto potrebuje zaštitu od podmuklih napada i planova protivnih svemu što je nama istinito i sveto, svemu što je u našoj kulturi najljepše i najplemenitije, kazao je Franjo i naglasio kako trebamo zaštititi mlade, voditi ih i pomagati im u izgradnji društva na temeljima pravde i mira.

Tijekom susreta s mladim Filipincima, jedna djevojčica pitala je Papu zašto djeca toliko pate, te zaplakala u njegovu zagrljaju.

„Samo kad i mi postanemo sposobni zbog toga zaplakati, možemo se približiti odgovoru na to pitanje”, kazao je papa Franjo i naglasio da kada je srce sposobno preispitati se i plakati, tada može nešto i shvatiti. Beskorisno je svjetovno suosjećanje koje samo „stavi ruku u džep i poda nešto siromahu”. Današnji svijet ne zna plakati i stoga ne razumijemo ljude koji potrebuju, kazao je papa Franjo i poručio: Budite hrabri, ne bojte se plakati!

facebook komentari