Pratite nas

Religija i Vjera

Papina poruka tjedna, 27.01.2015.

Objavljeno

na

Papa Franjo: Isus želi jedinstvo kršćana

Isus želi da kršćani budu ujedinjeni, kazao je papa Franjo tijekom angelusa (25. siječnja), a uvečer istoga dana je u bazilici Sv. Pavla Izvan Zidina predvodio završno slavlje molitvenoga tjedna za jedinstvo kršćana. Zajedno s predstavnicima različitih Crkvi i crkvenih zajednica okupili smo se (u bazilici Sv. Pavla) kako bismo snažno molili Gospodina da ojača naše zauzimanje za puno jedinstvo svih kršćana, kazao je Papa.

„Ružno je to što su kršćani podijeljeni. Ali Isus nas želi ujedinjene, želi samo jedno tijelo. Podijelili su nas naši grijesi, i povijest; zbog toga moramo mnogo moliti kako bi nas sam Duh Sveti ponovno sjedinio. U Kristovu se srcu susreću ljudska i božanska žeđa, i žeđa za jedinstvom”, kazao je Franjo tijekom angelusa i naglasio kako ono što je Isus želio jest jedinstvo svih ljudi! Vrag je, to znamo, otac podjela, on uvijek razdvaja, potiče ratove, čini mnogo zla, dodao je Papa.

Istaknuo je kako je Krist živa i djelotvorna Riječ u povijesti koja gasi žeđu našega nemirnog srca. „Isus je ispunjenje božanskih obećanja, jer je Onaj koji čovjeku daruje Duha Svetoga. On je živa voda koja gasi žeđu našega nemirnog srca, žednoga života, ljubavi, slobode, mira; žednoga Boga.

Postajući čovjekom našu je žeđu učinio svojom, i to ne samo žeđu za materijalnom vodom, nego ponajviše žeđu za punim životom, slobodnim od ropstva zla i smrti”, kazao je Franjo.

Zajedničko zauzimanje u najavljivanju Evanđelja omogućava prevladavanje svakog oblika proselitizma i napasti za natjecanjem. Svi smo u službi jedinog i istog Evanđelja, kazao je Franjo u bazilici sv. Pavla.

„Jedinstvo kršćana se stvara u hodu, nikada se ne zaustavlja”, kazao je Franjo. Toliki sporovi među kršćanima, naslijeđeni u povijesti, mogu se prevladati stavljajući po strani svako polemičko ili apologično držanje. Potrebno je „zajednički prihvatiti ono što nas ujedinjuje”, kazao je Papa i naglasio kako jedinstvo kršćana neće biti plod „rafiniranih teoriskih rasprava u kojima će svatko pokušati uvjeriti drugoga u vrijednost vlastitog stajališta”, već je potrebno „susretati se pod vodstvom Duha Svetoga, koji usklađuje različitosti i prevladava sukobe”.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: Crkva ispunjava svoje financijske obveze

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ustvrdio je u petak kao nema ničega spornog u odluci kojom se dio crkvene imovine u Dubrovniku predaje hrvatskoj vladi kao udio za vraćanje duga po kreditnim obvezama ocijenivši pri tom kako su drukčije tvrdnje dio već viđene”negativne kampanje” protiv Crkve.

Komentirajući novinarima u Sarajevu otvoreno pismo što ga je hrvatski Centar za mirovne studije (CMS) uputio vladi zbog odluke o preuzimanju dijela duga Vrhbosanske nadbiskupije prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) kardinal Puljić je kazao kako u tome ne vidi nikakav problem jer Crkva vraća svoje dugove.

“Ne radi se ni o kakvom oprostu (duga) nego jednostavno o davanju naše imovine pod taj dug koji imamo, a sve ostalo – to je kampanja iz Hrvatske koja inače prema nama često puta negativno pristupa bez da cjelovitu istinu sazna”, kazao je kratko kardinal Puljić.

CMS u otvorenom pismu kritizira odluku hrvatske vlade o preuzimanju duga Vrhbosanske nadbiskupije prema HBOR-u uz tvrdnju kako je ionako riječ o kreditu kojega takva banka nije smjela odobriti.

Za kredit koji je bez kamata nešto veći od tri milijuna eura Vrhbosanska je nadbiskupija kao zalog dala nekretnine u Dubrovniku a u CMS-u tvrde kako su iste nekretnine dva puta založene odnosno kako je na isti način podignut još jedan kredit od 4,5 milijuna eura što smatraju krjanje problematičnim.

Prodajom nekretnina u Dubrovniku dug Vrhbosanske nadbiskupije HBOR-u bi trebao biti smanjen za oko milijun eura.

Iz CMS-a su od vlade i uprave HBOR-a zatražili pojašnjenje zbog čega je ta banka uopće dala kredit pravnoj osobi koja nije registrirana u Hrvatskoj ali i kako je moguće da zalog za vraćanje duga bude nekretnina koja je do 2007. godine bila vlasništvo Hrvatske a potom je prepisana Vrhbosanskoj nadbiskupiji te zašto HBOR tu nekretninu nije ovršio kada Vrhbosanska nadbiskupija više nije bila u stanju vraćati kredit.

Kardinal Puljić: Jednima se u Haagu sudi što su dijelili BiH, a drugi su nagrađeni jer su je podjelili

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Pokrenuta kampanja za obilježavanje 1700 km Zavjetnog hodočašća kroz Marijanska svetišta

Objavljeno

na

Objavio

Marijanski zavjet za Domovinu projekt je istoimene Bratovštine, koja je treću godinu zaredom organizirala zavjetno hodočašće kroz Marijanska svetišta dugo više od 1700 km.

Kako bi ruta hodočašća postala dostupna svima koji tim putem žele proći na svoju nakanu i svrhu tijekom cijele godine, pokrenuta je velika svjetska crowdfunding kampanja s ciljem prikupljanja sredstava za označavanje rute.

Tako bi i Hrvatska dobila svoju dugoočekivanu verziju poznatog španjolskog ”Camina” kojim već godinama prolaze na deseci tisuća hodočasnika, a doprinos tome može dati svatko.

S ciljem da ovo hodočašće postane dostupno, poznato i javno kako hrvatskim hodočasnicima, tako i onima iz cijelog svijeta, jučer, 12.prosinca 2017. pokrenuta je javna kampanja prikupljanja sredstava za označavanje rute hodočašća i to na dva načina: putem crowdfunding platforme dostupne u cijelom svijetu na sljedećem linku: https://www.generosity.com/faith-religion-fundraising/help-us-mark-the-way-of-our-lady-marijanski-zavjet/x/17817488 ili uplate na račun Bratovštine kao donaciju ”Za označavanje Zavjetnog hodočašća”.

U današnjem svijetu, u kojem nas puno toga ometa i izaziva stres, hodočašće pješice predstavlja poseban način postizanja unutarnjeg mira, boljeg upoznavanja sebe i drugih te promišljanja o smislu života, odlukama i ciljevima.

Ovim putem vas pozivamo da medijski podržite ovu inicijativu objavom sadržaja i linka kampanje kako bi svi zainteresirani dobili informaciju i imali mogućnost dati svoj doprinos označavanju Zavjetnog puta!

Više o Marijanskom zavjetnom hodočašću možete vidjeti u dokumentarnom filmu:

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari