Connect with us

Religija i Vjera

Papina poruka tjedna, 30.12.2014.

Objavljeno

-

Rimska kurija trebala bi biti model Crkve, rekao je papa Franjo (22. prosinca) članovima Kurije na tradicionalnoj razmijeni božićnih čestitki. Papa je naveo 15 kurijalnih „bolesti” koje zahtijevaju strpljivo i ustrajno liječenje da bi se izliječile. Ni jedan papa do sada nije na taj način i s takvim riječnikom govorio suradnicima u Rimskoj kuriji.

papa pismo zatvorenicimaIzdvajamo samo tri od 15 bolesti koje je naveo. Postoji bolest „duhovni Alzheimer”, rekao je papa Franjo, odnosno to je zaborav „povijesti spasenja”, osobne povijesti s Gospodinom, „prve ljubavi”. „To je progresivno opadanje duhovnih sposobnosti koje u dužem ili kraćem vremenskom razdoblju kod osobe izaziva teški invaliditet te ona postaje nesposobna samostalno obavljati bilo koju aktivnost, živeći u stanju apsolutne ovisnosti o svojim često izmišljenim pogledima. Vidimo to kod onih koji su izgubili sjećanje na susret s Gospodinom; kod onih koji nemaju deuteronomijski osjećaj života; kod onih koji u potpunosti ovise o svojoj sadašnjosti, svojim strastima, hirovima i slabostima; kod onih koji oko sebe grade zidove i navike te postaju, sve više i više, robovi idola koje su isklesali vlastitim rukama”, rekao je Papa.

Zatim, bolest naklapanja, mrmljanja i ogovaranja o kojoj je govorio više puta tijekom svog pontifikata.

„To je ozbiljna bolest, koja počinje jednostavno, možda samo običnim trivijalnim razgovorom, te obuzme osobu koja postaje sijač kukolja (poput Sotone), i u mnogim slučajevima hladnokrvni ubojica dobroga glasa svojih kolega i subraće. To je bolest kukavica koje nemaju hrabrosti reći nešto u lice osobama pa im govore iza leđa. Braćo, čuvajmo se terorizma naklapanja!”, upozorio je Papa.

Spomenuo je i bolest smrknuto lice od koje boluju osorne i strašne osobe, koje smatraju da – da bi netko bio ozbiljan – treba imati potišten, strogi izraz lica i postupati prema drugima – osobito prema onima koje se smatra inferiornima – s krutošću, tvrdoćom i arogancijom. Zapravo, teatralna ozbiljnost i sterilni pesimizam su često simptomi straha i nesigurnosti u sebe. Apostol mora težiti tome da bude uljudna, vedra, oduševljena i vesela osoba koja posvuda širi radost.

Papa poručuje kako je dobro imati zdravu dozu humora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari