Pratite nas

Papino obraćane “Urbi et Orbi” pred 150.000 vjernika

Objavljeno

na

VATIKAN – Papa Franjo pozvao je u nedjelju u uskrsnoj poruci “Urbi et Orbi” na prekid svih ratova i sukoba u svijetu, uključujući i Ukrajinu gdje je pozvao sukobljene strane da dijalogom grade zajedničku budućnost zemlje.

“Uskrsli Isuse, prosvjetli mirovne inicijative u Ukrajini kako bi sve zainteresirane strane uz potporu međunarodne zajednice poduzele sve napore i spriječile nasilje te u duhu zajedništva i dijaloga gradile budućnost zemlje”, rekao je Papa pred okupljenih 150 tisuća vjernika na trgu Svetog Petra u Rimu.

Za narod u Ukrajini poželio je da, poput svih drugih na svijetu, mogu reći “Isus je uskrsnuo”. “Molimo te gospodine, tebe koji si pobjedio smrt, daj nam svoj mir”, rekao je poglavar Katoličke crkve u apostolskom blagoslivu i poruci “gradu i svijetu”.

Pozivajući na prekid svih ratova i neprijateljstava “velikih ili malih, starih ili novih”, poglavar Katoličke crkve posebno je istaknuo Siriju, Irak, Srednjoafričku Republiku, Nigeriju, Južni Sudan i Venezuelu.

Molimo te za Siriju, “za one koji pate zbog posljedica sukoba da mogu primiti potrebnu humanitarnu pomoć i da strane u sukobu ne koriste više silu kako bi sijale smrt, pogotovo protiv nedužnog stanovništva, nego da imaju smjelosti pregovarati o miru kojega tako dugo čekaju”, rekao je Franjo.

“Slavni Isuse, molimo te da podariš snage žrtvama bratoubilačkog rata u Iraku i podržiš nadu u pregovore između Izraelaca i Palestinaca”, istaknuo je.

“Molimo te za okončanje sukoba u Srednjoafričkoj Republici i da se zaustave gnjusni napadi u dijelovima Nigerije i nasilje u Južnom Sudanu”, dodao je papa Franjo.

“Molimo te da se ljudi u Venezeli okrenu pomirenju i bratskoj slozi”, istaknuo je.
Papa je pozvao i na solidarnost sa žrtvama epidemije ebole u Africi.

Hina/kamenjar.com

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari