Connect with us

Iz Svijeta

Pariška policija rastjerala prosvjed za Gazu pred Sorbonom

Objavljeno

-

Foto: EPA

Policija je rastjerala desetke prosvjednika koji su kampirali u dvorištu Sveučilišta Sorbone u Parizu u ponedjeljak kako bi prosvjedovali protiv rata u Gazi, rekao je tamošnji student.

Prosvjedi su održani tri dana nakon prosvjeda na elitnom sveučilištu Sciences Po u glavnom gradu i uslijedili su nakon skupova protiv sukoba u kampusima diljem Sjedinjenih Država.

“Imamo sve razloge, kao na Yaleu, Columbiji, Sciences Po … da osudimo ono što vidimo da se događa”, rekao je student, koji se predstavio samo kao Leonard, na drugom skupu ispred ulaza u Sorbonu.

Sveučilište, jedno od najstarijih na svijetu, zatvorilo je svoje zgrade tijekom mirnih prosvjeda. Studenti su skandirali ‘Oslobodite Palestinu’ i pozvali instituciju da osudi Izrael.

Ukupno 253 taoca zarobljeno je u napadu Hamasa na južni Izrael 7. listopada. Prema izraelskim podacima pripadnici Hamasa u napadu su ubili oko 1200 Izraelaca.

Izrael je uzvratio nametanjem opsade Gaze i zračnim i kopnenim napadom. Izraelska vojska u tim je napadima ubila najmanje 34.488 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

Nekoliko francuskih političara, uključujući Mathilde Panot koja predvodi ljevičarsku LFI skupinu zastupnika u Nacionalnoj skupštini, pozvali su pristaše na društvenim mrežama da se pridruže prosvjedima na Sorboni. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas