Pratite nas

Iz Svijeta

Pariz: deseci tisuća prosvjednika protiv eutanazije

Objavljeno

na

Prema procjeni organizatora, 45.000 ljudi sudjelovalo je u nedjelju u Parizu u “mimohodu za život” i protiv “prijetnje eutanazije”, nekoliko dana nakon parlamentarne rasprave o tom osjetljivom pitanju.

“Nije na nama da odlučujemo tko će živjeti, a tko ne”, rekla je Isabelle, bivša medicinska sestra koja je došla s obitelji. Odlučeno je da će ovaj deseti mimohod, koji se inače organizira protiv pobačaja, dići glas protiv “ozakonjenja postupaka u svrhu eutanazije”, pošto je francuski parlament u srijedu raspravljao o tome pitanju.

Ta je rasprava bila prva etapa prije nego parlament u ožujku bude raspravljao o odgovarajućem zakonu.

Socijalistički predsjednik Francois Hollande prije pobjede na izborima 2012. obećao je pravo na “medicinsku pomoć radi dostojanstvenog završetka života”. Socijalistička vlast se nada da će o tome postići konsenzus s oporbom.

Još u srijedu je više stotina prosvjednika protiv eutanazije izašlo na ulice u Parizu i u drugim francuskim gradovima.

Eutanazija je dopuštena u trima europskim zemljama, Nizozemskoj, Belgiji i Luksemburgu. Švicarska je ozakonila potpomognuto samoubojstvo, kada osoba sama uzima smrtonosnu dozu.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari