Connect with us

Iz Svijeta

Pariz i Bruxelles zabranili ‘konvoj slobode’ kako se ne bi ponovila Ottawa

Objavljeno

-

Foto: EPA

“Konvoj slobode” koji u petak planira doći u Pariz po uzoru na kanadski pokret vozača kamiona protiv mjera suzbijanja covida bit će zabranjen kako bi se “spriječila blokada”, a konvoj će biti zabranjen i u ponedjeljak u Bruxellesu, objavile su u četvrtak francuske i belgijske vlasti.

Organizatori prosvjeda koji se, čini se, širi, žele izraziti nezadovoljstvo covid potvrdama koje su u Francuskoj uvedene 24. siječnja i predstavljaju se kao pripadnici “žutih prsluka”, prosvjednog pokreta koji je djelovao 2018. i 2019., a potaknuo ga je rast cijene benzina koji se prometnuo u pobunu protiv predsjednika Emmanuela Macrona.

Nekoliko konvoja je u srijedu pošlo iz Nice, na jugoistoku, Bayonnea i Perpignana, na jugozapadu, a drugi će krenuti u četvrtak. Svi se planiraju sastati u Parizu u petak navečer, odakle bi se trebali uputiti u Bruxelles na “europski sabor” u ponedjeljak 14. veljače.

Vlasti u Bruxellesu objavile su u četvrtak da će u ponedjeljak zabraniti ulazak kamiona u okviru “konvoja slobode”, kako bi se spriječila potpuna blokada grada, kakvu već tjedan proživljava kanadska prijestolnica Ottawa.

Premijer bruxelleske regije Rudi Vervoort objavio je da dozvola za taj prosvjed nije ni zatražena.

“Savezna policija će kontrolirati motorna vozila na cestovnim prilazima Bruxellesu. Regija i Grad Bruxelles zabranit će ulazak kamiona na svoj teritorij”, objavio je Vervoort.

“Oni mogu doći prosvjedovati, ali ne s vozilima i kamionima. Nećemo dopustiti blokadu cijele prijestolnice”, izjavio je gradonačelnik Bruxellesa Philippe Close.

“Ovdje se vidi da je riječ o tome da oni žele blokirati glavni grad, kao što su namjeravali napraviti i u Parizu, gdje su vlasti oštro reagirale. Ponavljam, normalno je da ljudi mogu pokazati svoje nezadovoljstvo, ali nije normalno da za taoce uzmu stanovnike, trgovine, institucije, što oni namjeravaju učiniti”, dodao je gradonačelnik Close.

Posljednjih dana upućeno je više poziva da se u europskim glavnim gradovima organiziraju “konvoji slobode” u znak prosvjeda protiv mjera za suzbijanje pandemije po uzoru na slične manifestaciju u Kanadi. (Hina)

Prosvjedi u Kanadi: 13. dan blokade, zabrinutost za gospodarstvo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari