Connect with us

Iz Svijeta

Pariz spremno očekuje ‘konvoje slobode’

Objavljeno

-

Foto: EPA (Prosvjedi u Ottawi )

Tisuće protivnika protuepidemijskih mjera iz raznih dijelova Francuske putuju u petak u konvojima prema Parizu, kamo bi trebali stići tijekom večeri, unatoč upozorenju vlasti koje su odlučile spriječiti bilo kakvu blokadu prometa.

Po uzoru na prosvjede u Kanadi, organizatori “prosvjeda slobode” u Francuskoj protive se covid potvrdama što su 24. siječnja stupile na snagu i kažu za sebe da pripadaju “žutim prslucima”, prosvjednom pokretu koji je djelovao 2018. i 2019., a potaknulo ga je povećanje cijene benzina koje se prometnulo u pobunu protiv predsjednika Emmanuela Macrona.

U srijedu su prve povorke koje prosvjednici nazivaju “konvoji slobode” pošle automobilima i kamperima iz Nice, Bayonnea i Perpignana, a u petak iz gradova bližih Parizu. Iz policijskog izvora se doznaje da je u petak oko podneva prema Parizu išlo oko 1800 vozila.

Odbijajući bilo kakvu namjeru da blokiraju prometnice, sudionici se nadaju da će tijekom večeri stići u Pariz, gdje će provesti noć i zatim u subotu sudjelovati u različitim prosvjednim povorkama protiv covid potvrda, glavne protuepidemijske mjere koju je francuska vlada uvela radi suzbijanja covida-19.

Prosvjednici traže ukidanje potvrda i “svih sredstava prisile i pritiska u vezi sa cijepljenjem”, uz zahtjeve za veću kupovnu moć i smanjenje cijene energenata, što je postalo važna tema u kampanji za predsjedničke izbore raspisane za travanj.

Neki žele iz Pariza produžiti u Bruxelles i u ponedjeljak održati europsko okupljanje. Belgijske vlasti su im ipak odlučile zabraniti ulazak u glavni grad zbog toga što nisu zatražili odobrenje za skup.

Pariška policija je u četvrtak proglasila zabranu prosvjeda zbog “opasnosti remećenja javnog reda” i predvidjela mjere “radi sprječavanja blokade glavnih prometnica, uz podizanje prekršajnih prijava i privođenje prekršitelja”.

Žalbu na ovu zabranu u petak poslijepodne treba proučiti upravni sud u Parizu.

Premijer Jean Castex je podsjetio da je blokada prometa zabranjena, iako je pravo na prosvjed “zajamčeno po ustavu”.

Sudionici će biti uhićeni “ako zaustave promet ili ako budu htjeli blokirati glavni grad”.

“U tome ćemo biti odlučni”, rekao je za podnevni dnevnik na televiziji France 2. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas