Pratite nas

BiH

Parlament Federacije BiH traži da se spriječi uvođenje pričuvne policije u RS

Objavljeno

na

Foto: Arhiva

Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak je donio zaključak po kojemu je nužno poduzeti mjere kojima bi se spriječilo vlasti Republike Srpske u nakani da uspostave pričuvni sastav svoje policije, a ukoliko to ne bi dalo rezultate i drugi bi entitet morao odgovoriti na prikladan način.

Na posebnoj sjednici posvećenoj sigurnosnom stanju u Federaciji BiH Zastupnički dom entitetskog parlamenta je, nakon višesatne rasprave, odlučio pozvati Visokog predstavnika međunarodne zajednice da intervenira i spriječi stupanje na snagu zakona o uvođenju pričuvne policije kojega je u formi nacrta već usvojio parlament RS.

“Ukoliko aktivnosti na donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutarnjim poslovima RS-a ne budu obustavljene ili zaustavljene Federacija BiH će poduzeti odgovarajuće mjere na zaštiti sigurnosti svih građana”, jedan je od zaključaka.

Parlametarci su istodobno pozvali izvršnu vlast u Federaciji BiH da u međuvremenu poduzme sve potrebne mjere da bi se popunio redoviti sastav policijskih snaga na razini entiteta te u županijama.

Ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara pojasnio je kako u ovom trenutku policijskim strukturama na razini Federacije nedostaje 110 policajaca i to u posebnim postrojbama čija je zadaća borba protiv tetorizma i organiziranog kriminala.

Vlada RS je inicirala uvođenje pričuvnog sastava entitetske policije, koji je ukinut Daytonskim sporazumom, s obrazloženjem kako je to nužno zbog eskalacije migrantske krize, no to je objašnjenje za vlasti Federacije BiH ali i za Ured visokog predstavnika (OHR) bilo neuvjerljivo.

“Nisu razlog poplave ni migrantska kriza, nego je cilj da se u konačnici formiraju oružane snage (RS)”, izjavio je u utorak na sjednici Zastupničkog doma parlamenta FBiH zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Hamdija Abdić.

Mogućnost da i Federacija BiH uvede pričuvnu policiju i na taj način “parira” vlastima u RS-u naišla je na suzdržanost u HDZ-u BiH, čiji zastupnici na kraju nisu ni glasovali za zaključke usvojene u utorak zahvaljujući potpori zastupnika iz stranaka koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo.

Predsjednik kluba HDZ-ovih zastupnika Mladen Bošković izjavio je kako ta stranka, odnosno zastupnici koji djeluju u okviru koalicije Hrvatskog narodnog sabora (HNS), podupiru popunu i opremanje redovitog policijskog sastava u entitetu, no nisu spremni glasovati za odluku o uvođenju pričuvne policije jer to ne bi bio doprinos miru i stabilnosti.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegović: Nećemo prihvatiti HDZ-ov uvjet za formiranje vlasti u FBiH

Objavljeno

na

Objavio

Izetbegović pozvao HDZ BiH da odmah uspostave vlast, u tom slučaju nudi izmjene izbornih pravila do kraja godine

Izmjene izbornih pravila u Bosni i Hercegovini moguće je provesti do kraja ove godine uz kompromis koji bi zadovoljio i zahtjeve HDZ BiH, ali i osigurao uklanjanje svih postojećih oblika diskriminacije no uvjet za to je dovršetak procesa uspostave vlasti, izjavio je u nedjelju u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je večeras u sarajevskoj Vijećnici, na svečanoj sjednici Glavnog odbora SDA povodom 29. godišnjice osnivanja stranke, kazao je da je hrvatska politika prema teritorijalnom integritetu BiH korektnija. I ona koja dolazi iz Zagreba, a i ona koja dolazi iz Hercegovine. Dodao je da za SDA neće prihvatiti izmjenu Izbornog zakona BiH kao HDZ-ov uvjet za formiranje vlasti na razini FBiH, ali da se obavezuju implementirati sve presude domaćih i međunarodnih sudova koje se tiču Izbornog zakona.

– Na posljednjem sastanku delegacija SDA i HDZ održanom prije mjesec dana u Mostaru, Dragan Čović je sam povukao temu trećeg entiteta, kazavši da Hrvati niti imaju takve namjere, niti ih više spominju. Ponovio je to zatim na press konferenciji koja je uslijedila. Nadam se da je to kazao iskreno, jer zaista je nemoguće iscrtati kartu hrvatskog entiteta s obzirom na izmiješanost Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH. Ono za što se HNS zalaže jeste institucionalna autonomija, koja bi bila ostvarena kroz izmjene Izbornog zakona. Njome bi se, bez obzira na populacijske trendove, pa i izborne rezultate, garantirao paritet, odnosno trećinu bitnih pozicija za pobjedničku hrvatsku stranku na državnom nivou vlasti, prije svega u Predsjedništvu BiH – kazao je Izetbegović, prenosi Fena.

Ovakav zahtjev, prema njegovim riječima, HDZ postavlja kao uvjet za formiranje federalnog nivoa vlasti.

– Naš uvjet je da se sva očekivanja hrvatske strane moraju rješavati kroz implementaciju presude Sejdić-Finci, odnosno u kombinaciji sa pravom svakog građanina BiH na svakom pedlju ove zemlje da se kandidira za svaku poziciju u strukturi vlasti. Dakle i u Predsjedništvu BiH. Ova dva uvjeta je teško uskladiti, ali nije nemoguće – Travanjski paket ustavnih reformi i Fuelleov model su to bili riješili, ali su odbijeni, između ostalog i od strane sadašnjih predsjednika HNS i HDZ – naveo je Izetbegović.

SDA, kako je dodao, neće moći prihvatiti uvjetovanje formiranja vlasti ovim HDZ-ovim uvjetom, ali moraju prihvatiti obvezu da riješe sve presude domaćih i europskih sudova koje se odnose na izborno zakonodavstvo.

– Realan rok za ovo je kraj 2019 godine. Rok za formiranje vlasti je odmah – kazao je Izetbegović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Obilježena 27. godišnjica osnivanja HVO-a regije Bihać

Objavljeno

na

Objavio

Obilaskom groblja i spomen obilježja, misom zadušnicom za poginule i nestale branitelje, te svečanom akademijom, danas je obilježena 27. godišnjica od osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać i organizirane obrane Hrvata u Unsko-sanskoj županiji tijekom rata od 1992. do 1995. godine.

-Naša obveza je da se na ovaj način sjećamo uspješne zajedničke borbe i obrane grada Bihaća. Posebno odajemo poštovanje i čuvamo uspomenu na 72 poginula i tri nestala branitelja za vrijeme oslobodilačkog rata, a moramo istaknuti i da je oko njih 250 ranjeno braneći ovaj dio BiH.

Ponosni smo na sve što smo zajedno s Armijom Republike BiH uradili i zato s posebnom emocijom svi zajedno čuvamo od zaborava ovakve i slične datume – rekao je ratni zapovjednik HVO-a regije Bihać Franjo Grgić.

Prilikom obilježavanja godišnjice naglašeno je zajedništvo Hrvata i Bošnjaka u Bihaću i okolini, kako u ratnim vremenima, tako i danas.

-Ne govorimo mi o suživotu, nego o zajedničkom životu. Zajedno smo obranili grad, a danas kao prijatelji i susjedi uživamo u slobodnom Bihaću. To je posebna satisfakcija za sve Bišćane i najljepša pozivnica za sve goste – ustvrdio je predsjedatelj Gradskog vijeća Bihać Davor Župa.

Godišnjica osnivanja Hrvatskog vijeća obrane regije Bihać obilježena je pod pokroviteljstvom Ministarstva za pitanje branitelja i ratnih – vojnih invalida USŽ, Grada Bihaća i Ministarstva za pitanja branitelja u Vladi Republike Hrvatske.

(Fena)

Marin Vlahović: Motivi ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića gori su i od samog zločina

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari