Connect with us

BiH

Parlament RS podržao izvješće koje niječe genocid u Srebrenici

Objavljeno

-

Parlament Republike Srpske u četvrtak je podržao izvješće kojim se niječu sudski utvrđene činjenice o genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, a na to su se odlučili kako bi osporili rezoluciju o osudi srebreničkog zločina čije se usvajanje očekuje u svibnju u Općoj skupštini UN-a.

“Ovim podižemo razinu svoje nacionalne svijesti“, rekao je predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić objašnjavajući zašto parlament sada raspravlja o dokumentu iz 2021. godine čije je donošenje već tada izazvalo brojne osude zbog revizionističkog pristupa i sadržaja.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik potvrdio je tijekom rasprave u parlamentu kako je to odgovor na najavu usvajanja rezolucije kojom bi Ujedinjeni narodi uveli dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Formalni predlagatelji rezolucije, kojom se uz ostalo poziva na obilježavanje 11. srpnja kao dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, su Njemačka i Ruanda, a sponzori su najutjecajnije zapadne države.

Očekuje se kako će dobiti potporu znatne većine država članica UN-a unatoč naporima Srbije da to onemogući. Beograd je do sada dobio potporu Rusije, Sjeverne Koreje, Venezuele i Nikaragve.

Dodik je u Banjoj Luci u četvrtak pred parlamentom objašnjavao kako u RS-u prihvaćaju da je u Srebrenici “počinjen zločin” no ne i genocid pa je tvrdio kako Bošnjaci to pokušavaju nametnuti zlorabeći presude Haaškog tribunala za koje je također ustvrdio da su “nepravedne i politički motivirane”.

“Ne možemo ništa učiniti ni za (Radovana) Karadžića niti za (Ratka) Mladića, ali trebamo upozoriti kako ste to zlorabili”, rekao je Dodik polemizirajući sa zastupnikom Ramizom Salkićem iz Stranke demokratske akcije (SDA), koji je srpske zastupnike pozivao da prihvate presude Haaškog tribunala i Međunarodnog suda pravde (ICJ) i time otklone teret kolektivne krivnje.

No Dodik je na to Salkića, ali i sve Bošnjake optužio da time pokušavaju prikriti “svoju prljavu prošlost” optužujući ih da su kao “ustaško cvijeće” kolektivno odgovorni za zločine nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Otišao je i korak dalje u nijekanju genocida tvrdeći kako u samoj Srebrenici 1995. godine nije ubijen niti jedan Bošnjak nego su stradali oni “koji su se pokušali probiti” a da je brojka od osam tisuća žrtava “navučena” za propagandne potrebe.

Parlament RS pod Dodikovim je pritiskom 2018. godine odbacio posebni izvještaj entitetske vlade iz 2004. godine kojim su potvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici. Tada su donijeli i odluku o uspostavi “neovisnog međunarodnog povjerenstva” koje bi utvrdilo činjenice o stradanju “svih naroda” s područja Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Za predsjednika tog povjerenstva postavljen je povjesničar Gideon Greif iz Izraela a to je tijelo 2021. godine objavilo izvještaj u kojem je, uz ostalo, stajalo kako na području Srebrenice nije bilo genocida te kako je tamo ubijeno najviše tri i pol tisuće Bošnjaka koji su uz to bili mahom vojnici.

Taj je izvještaj odmah naišao na oštre kritike a bivši izvršni dopredsjednik Svjetskog židovskog kongresa (WJC) Menachem Rosensaft usporedio ga je s nacističkom propagandom.

Rekao je da je Greif poznat po revizionističkim stajalištima te da godinama otvoreno sudjeluje u propagandi kojom se preuveličavaju zločini počinjeni nad Srbima, posebice u Jasenovcu, navodeći tvrdnje o najmanje 700 tisuća ubijenih u ustaškom logoru. (Hina/K)

EU i SAD upozoravaju Dodika: Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas