Pratite nas

Iz Svijeta

Parlament Španjolske priznao državu Palestinu

Objavljeno

na

Parlament Španjolske jednoglasno je prihvatio rezoluciju koja je upućena vladi o priznanju države Palestine.

Glavna stranka u opoziciji, Socijalistička stranka Španjolske (PSOE) je ranije pokrenula inicijativu o priznavanju države Palestine.

U tekstu rezolucije koji je prihvaćen u utorak u parlamentu Španjolske, nakon određenih izmjena koje je tražila vladajuća Narodna partija (PP), traži se “priznavanje države Palestine”.

U tekstu rezolucije koja je upućena vladi navodi se da se “prema međunarodnom pravu prizna država Palestina”.

Inače, riječ je neobvezujućoj rezoluciji koju je predstavila socijalistička opozicijska stranka.

U tekstu rezolucije se dodaje da bi priznanje Palestine kao države doprinijelo sigurnosti obje strane, ali i jačanju mira.

“Inicijativu o suverenoj državi Palestini trebala bi prije svega podržati i Europska unija, ali i cijela međunarodna zajednica”, navodi se u preporuci parlamenta Španjolske.

Ministar vanjskih poslova ŠpanjolskeJose Manuel Garcia Margallo je nakon zasjedanja u parlamentu izjavio kako bi trajno rješenje izraelsko-palestinske krize doprinijelo miru i stabilnosti cijelog Bliskog Istoka.

Inače, ova inicijativa dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je britanski parlament 14. listopada prihvatio s 274 glasa za i 12 protiv neobvezujući prijedlog da se prizna država Palestina. Prijedlog nema praktičnog značaja jer ne obvezuje britansku vladu da izmijeni trenutnu politiku priznanja Palestine dok se ne postigne mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca.

Do sada je Švedska jedina europska zemlja koja je priznala Palestinu tijekom članstva u EU. Osim Švedske, Palestinu je priznalo još sedam članica EU-a, ali prije ulaska u Uniju. To su Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska, Malta i Južni Cipar. Inače, Palestinu kao neovisnu državu je priznalo više od 130 zemalja svijeta. (EPA/N1)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Assad Putinu: Hvala što ste nam spasili zemlju

Objavljeno

na

Objavio

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad zahvalio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu za “spašavanje” njegove zemlje i rusku podršku u Siriji.

Dvojica državnih čelnika sastala su se u ruskom odmaralištu Sočiju na Crnom moru, objavio je Kremlj u utorak.

Razgovarali su o borbi protiv “terorizma” i mogućnostima za političko rješenje u Siriji, u kojoj sedam godina traje rat.

U priopćenju je navedeno da je Assad iskazao spremnost za održavanje razgovora sa stranama zainteresiranim za rješavanje sukoba.

Zauzvrat je Putin pohvalio Assadovu suradnju.

Prema navodima informativne agencije RIA, koja je citirala glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, sastanak je trajao gotovo četiri sata.

Ovo je drugi put da je Assad napustio Siriju od početka rata 2011. godine.

Saveznik Sirije

U listopadu 2015, mjesec nakon što je Rusija pokrenula vojnu kampanju u Siriji, Assad i Putin sastali su se u Moskvi.

Rusija, glavni saveznik Vlade Sirije u ratu, podržava snage Vlade u borbama u onome što je postao posrednički rat u regiji.

Prošlog mjeseca različite frakcije, uključujući Vladu Sirije i opozicijske grupe, sastale su se u prijestolnici Kazahstana na razgovorima za implementaciju posljednjeg sporazuma o prekidu vatre.

Tijekom godina pokrenuto je nekoliko međunarodnih inicijativa za okončanje rata, uključujući pokušaj uspostave “zona deeskaalacije” širom zemlje, gdje Rusija, Turska i Iran garantiraju poštivanje sporazuma.

Do danas je gotovo 465.000 ljudi poginulo u sukobu, a više od 12 milijuna Sirijaca raseljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Njemačka potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju, stoji u dokumentu SPD-a.

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade “velike koalicije” nakon što su pregovori s drugim strankama propali, pokazao je stranački dokument u ponedjeljak.

“S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju”, stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati, a koji je na uvid dobio Reuters. “Ne bojimo se novih izbora.”

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja ‘mlađeg’ partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari