Pratite nas

Vijesti

Partija opet ‘udara’ po katolicima – promjenom Ustava žele sprječiti Hrvate da se izjasne kako doživljavaju brak

Objavljeno

na

[quote]Partija Zorana Milanovića navodno ozbiljno razmišlja da u Saboru predloži promjenu Ustava kojim bi se odredile teme o kojima se ne može odlučivati na referendumu! SDP-ovci ovaj skandalozni potez pravdaju činjenicom da je neprihvatljivo Ustavom definirati brak kao zajednicu žene i muškarca.[/quote]

Partija Zorana Milanovića navodno ozbiljno razmišlja da u Saboru predloži promjenu Ustava kojim bi se odredile teme o kojima se ne može odlučivati na referendumu.

Pokažu li se točnima informacije koje su iz visokog izvora SDP-a došle do novinara bio bi to neviđeni skandal. Svima je naime jasno, bio bi to SDP-ov ‘obračun” s vjernicima ove zemlje i pokušaj sprječavanja referenduma na kojem bi se Hrvati izjasnili jesu li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Bila bi to također i neviđena prijevara naroda, s obzirom da je građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ u dva tjedna skupila više nego dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma.

SDP-ovci ovaj skandalozni potez pravdaju činjenicom da je neprihvatljivo Ustavom definirati brak kao zajednicu žene i muškarca, odnosno da je nemoguće na referendumu odlučivati o pitanjima koja se smatraju temeljnim ljudskim pravima i slobodama.

Pokušat će zato mijenjati, odnosno dopuniti ustavnu odredbu koja definira referendum. U prijevodu, SDP-ovci i njihovi koalicijski partneri mogli bi iskoristit to što nisu precizno definirane teme o kojima se na referendumu može odlučivati.

Iz udruge ‘U ime obitelji’ još prije dva dana poslali su pismo predsjedniku Josipoviću u kojem ga obavještavaju da će će u petak 14. lipnja Hrvatskom saboru predati Zahtjev za raspisivanje referenduma s više od 710 tisuća potpisa građana. Može se međutim dogoditi da će inicijativa za dopunu Ustava biti pokrenuta prije nego zahtjev Udruge uopće dođe pred Sabor.

Jedina dobra vijest je ta da je za promjenu Ustava potrebna dvotrećinska većina u Saboru. Ogluše li se HDZ-ovci na ovakve želje partije, bit će to nemoguća misija!

Sve navedeno ne iznenađuje previše ako se uzme u obzir da Milanovićeva Vlada od samog početka inicijative ‘U ime obitelji’ nije imala sluha za tu temu. Unatoč brojnim uvredama, napadima i ponižavanjima koja su volonteri trpjeli prikupljajući potpise, nisu dobili zaštitu vladajućih.

S druge strane, oko splitskog Gay Pridea koji se financira iz džepova građana, stvorila se neviđena strka. Split se preko noći našao pod opsadom policije, građani koji nisu podržali paradu homoseksualaca bili su prisiljeni napustiti grad.

Povorkom su zato u subotu, 8. lipnja, smjelo i ponosno splitskom Rivom prošetali neki članovi Kukuriku koalicije, poput Vesne Pusić, Arsena Bauka i samog splitskog gradonačelnika, Ive Baldasara.

[toggle_box title=”Pismo inicijative ‘U ime obitelji’ predsjedniku Josipoviću – klikni” width=”Width of toggle box”]
U Zagrebu, 6. lipnja 2013.
Poštovani gospodine Predsjedniče,
Željeli bismo Vas izvijestiti kako će Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ u petak, 14. lipnja Hrvatskom saboru predati Zahtjev za raspisivanje referenduma zajedno s više od 710 000 potpisa birača RH.
Slobodni smo Vas podsjetiti da još nismo dobili odgovor na pismo koje smo Vam uputili 28. svibnja 2013. Vjerujemo kako Vam je poznato da referendumsko pitanje glasi: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?
Budući da Vam je, prema odredbama Ustava Republike Hrvatske (čl. 94. st. 2.), povjerena briga za redovito i usklađeno djelovanje državne vlasti, zamolili bismo Vas da nedvosmisleno poručite javnosti i drugim tijelima državne vlasti o pravnoj snazi referenduma kao najizravnijeg oblika neposrednog odlučivanja građana Republike Hrvatske.
Postoji, naime, više državnih dužnosnika koji posljednjih dana javno iskazuju kako bi za promjenu Ustava, nakon što referendum bude proveden u skladu s Ustavom RH i Zakonom o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave (dalje: Zakon o referendumu), bilo potrebno dodatno glasovanje u Saboru RH radi promjene Ustava.
Time se, bez zadrške, ignorira pravna snaga odredbe čl. 87. st. 5. Ustava RH i čl. 8. st. 1. Zakona o referendumu – da je odluka donesena na referendumu obvezatna. Isto tako, možda još i značajnije, na taj se način predlaže zatiranje osnovnih polazišta Ustava RH (čl. 1. st. 2. i 3.) – da vlast proizlazi iz naroda, te da narod odlučuje, osim putem izbora svojih predstavnika (Hrvatski sabor itd.), i neposredno, putem referenduma, kao klasičnog instrumenta demokracije.
Uvažavajući gore izneseno i zabrinutost građana za ispravno djelovanje državne vlasti, sukladno Ustavu i zakonima u Republici Hrvatskoj, molimo Vas za ulaganje dodatnog napora u valjanom pojašnjavanju ustavnog značaja odluke donesene na državnom referendumu.
S poštovanjem,
Za Organizacijski odbor Građanske inicijative ‘U ime obitelji’, Željka Markić, dr. med.
[/toggle_box]

dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

Objavljeno

na

Objavio

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu donio je nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću i odredio mu doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se danas suočio s pravdom na koju se čekalo više od dva desetljeća.

Haški sud proglasio ga je, između ostalim, krivim za genocid te osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora

 

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine. Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.


Ratko Mladić je zbog ometanja postupka izbačen iz sudnice. Pogledajte trenutak izbacivanja Ratka Mladića iz sudnice:

 

General Rahim Ademi: Mladićev veliki vojni poraz kod Šibenika

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće

Objavljeno

na

Objavio

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u petak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine, a Vukovarcima se u molitvi pridružila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti i na središnjem obilježavanju 26. godišnjice vukovarske tragedije.

Predsjednica Grabar-Kitarović zapalila je svijeću podno spomen-obilježja u dvorištu bolnice, a to su učinili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u subotu u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi požeški biskup, mons. Antun Škorčević.

Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odalo je večeras i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je vodio župan Božo Galić.

“Došli smo položiti vijenac i zapaliti svijeću u znak sjećanja na stradanje grada Vukovara te njegovih branitelja i civila, kao i onih u Škabrnji te svih onih ljudi koji su položili živote za Hrvatsku. Hvala im i slava, neka počivaju u miru”, rekao je Galić.

Počast žrtvama odalo je i nekoliko stotina Vinkovčana koji su večeras prošli u koloni sjećanja od središta Vinkovaca do podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira i podno murala 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu položili vijenac i zapalili svijeće. Prije toga u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.

U spomen na žrtvu Vukovara diljem Hrvatske građani paljenjem svijeća odaju počast poginulima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari