Connect with us

Povijesnice

Partizani: Obilježena 70. godišnjica Bitke na Sutjesci

Objavljeno

-

[dropcap]S[/dropcap]avez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH u subotu je u Dolini heroja Tjentište obilježio 70. godišnjicu Bitke na Sutjesci.

sutjeska2_827780823Predsjednik Organizacijskog odbora Nijaz Skenderagić izjavio je za agenciju FENA da se na današnjoj manifestaciji okupilo više tisuća antifašista iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije i drugih krajeva.

Učesnici manifestacije položili su vijence na spomenik na Sutjesci i odali počast borcima koji su dali živote u borbi protiv fašizma, te sudjelovali u programu i družili se s antifašistima iz različitih dijelova bivše SFRJ.

Osnovne poruke današnjeg skupa su da antifašizam na ovim područjima nije mrtav, da ima mnogo onih koji žele nastaviti njegovati tradiciju antifašizma, a poručeno je i da su vrijednosti narodno oslobodilačke borbe, kao što je suživot, nenarušive i trajne, te da slavna prošlost ne smije biti zaboravljena i da iz tih događaja treba izvući pouke i primijeniti ih u današnjem vremenu – istakao je Skenderagić.

Nakon govora predstavnika udruženja antifašista i preživjelih boraca Bitke na Sutjesci, upriličen je prigodan kulturno-umjetnički program.

Bitka na Sutjesci vođena je od 15. svibnja do 16. lipnja 1943. i bila je odlučujuća bitka pete neprijateljske ofanzive. Gotovo 127.000 njemačkih, talijanskih, bugarskih vojnika i ustaša, uz podršku 300 zrakoplova, u obruču je držalo 22.000 partizana s ciljem potpunog uništenja.

Prva proleterska divizija 10. lipnja 1943. probila je neprijateljski obruč na Sutjesci, a bitka je završena 15. lipnja 1943. probojem glavnine snaga NOVJ u Bosnu.

Ukupno je stradalo oko 7.500 partizana, više od trećine snaga koje su ušle u borbe.

[box_info]

Sutjeska (Bitka na sutjesci) je jugoslovenski ratni film snimljen 1973. godine povodom tridesetogodišnjice bitke na Sutjesci. Snimljen je u Nacionalnom parku Sutjeska i važi za jedan od najskupljih filmova u istoriji kinematografije SFR Jugoslavije.

Poznat je i po tome što je Josip Broz Tito aktivno učestvovao u njegovom snimanju, insistirajući da njegov lik tumači poznati američki glumac Richard Burton te i po tome što je lični nadgledao snimanje scene koja rekonstruiše njegovo ranjavanje u bici.

Uloge: Richard Burton, Ljuba Tadić, Velimir Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Neda Arnerić, Boris Dvornik, Milena Dravić, Stole Aranđelović, Kole Angelovski i Janez Vrhovec.

[/box_info]

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari