Connect with us

Povijesnice

Partizanski zločini – Daksa, 24-26. listopada 1944.godine

Objavljeno

-

Zločini koje su partizani iz NOB počinili na Daksi i u okolici Dubrovnika, jasno su pokazali kakva će biti buduća Jugoslavija.

Partizanske postrojbe 29. Hercegovačke divizije i 2. Dalmatinske proleterske brigade ušle su u Dubrovnik 18. listopada 1944. godine, bez ispaljenog metka i odmah, prema već pripremljenim OZNINIM popisima tzv. narodnih neprijatelja počele s masovnim uhićenjima i pogubljenjima, bez suda, suđenja, prava na obranu i prava na ljudski pokop.

Ukupno 697 žrtava (369 civila i 327 ratnih zarobljenika) s dubrovačkog područja koje su jugo-komunisti pobili nakon “oslobođenja” 1944. godine; međutim pojedinačno najveće stratište i grobište Daksa postala je simbol komunističkog terora nad stanovništvom dubrovačkog kraja.

U noći 22. listopada 1944. partizani su došli u Biskupsko sjemenište u Dubrovnik po Petra Pericu. Perica je ponio sa sobom nešto rublja, redovničko raspelo, slike Srca Isusova, Srca Marija i Sv. Josipa te je glasno rekao: „Srce Isusovo, ako je ovo žrtva za Tebe – rado je primam!“ Potom je svećeničku subraću zamolio za oproštenje. Izlazeći i zgrade sjemeništa, subraći je doviknuo: „Ne zaboravite me!“

Partizani su ga odveli u dubrovački zatvor „Karmen“, gdje su već bili utamničeni drugi katolički svećenici i desetci uglednih Dubrovčana. U zatvoru nije bilo nikakvoga ispitivanja ni suđenja. To partizanskim krvnicima nije ni bilo potrebno…

U okružju straha i neizvjesnosti, padre Perica je svim zatvorenicima udijelio odrješenje grijeha, koje su primili klečeći. S drugim zatvorenicima, Perica je u noći na 25. listopada 1944. prevezen na otok Daksu – na put bez povratka…

U noći na 26. listopada 1944., partizanski ubojice su likvidirali 53 posve nevine osobe. Zatočenike su najprije izvodili iz zajedničkih prostorija, po dvojicu ili trojicu, otvoreno im lažući da „idu na Mljet“. Padru Perici su čupali bradu, kada su ga odvodili na stratište.

Sve dovedene pred jamu, prvo su svukli do gola i temeljito opljačkali. Ubijali su ih rafalima i pojedinačnim hitcima. Tijela su padala u jamu… I nakon toga bilo je pojedinačnih pucnjeva po truplima žrtava. Tako se provodilo” izvršenje partizanske socijalističke revolucije”, novoga “pravednog i humanog” društvenog uređenja!

Lili Benčik

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas