Connect with us

Naši u svijetu

Partnerstvo Grada Mainza i Grada Zagreba, bogatije je za jednu nesvakidašnju priču

Objavljeno

-

Hrvatski gospodarski savez iz Njemačke (Kroatische Wirtschaftsvereinigung e. V., https://kwvd.de) još je od 2013. godine u bliskoj partnerskoj suradnji s Gospodarsko-trgovinskom komorom Rheinhessena (Industrie- und Handelskammer für Rheinhessen, https://www.rheinhessen.ihk24.de) te Gradskim prijevoznim poduzećem grada Mainza (Mainzer Verkehrsgesellschaft mbH, https://mainzer-mobilitaet.de).

Posljedica toga brojna su delegacijska putovanja u škole, učilišta i obrazovne ustanove u Hrvatskoj. Tijekom posljednjeg delegacijskog putovanja u Hrvatsku, Viktor Piel, iz IHK-a, spomenuo je autobus koji IHK koristi za izobrazbu. Taj autobus nekada je koristio Mainzer Mobilität kao javni gradski autobus, a prije nekoliko godina IHK ga je prenamijenila u reklamni autobus za strukovnu izobrazbu.

Od početka pandemije 2020. godine autobus se nalazio u prostorijama MM-a te je nastala zajednička ideja da bi se to vozilo moglo staviti na raspolaganje učilištima u Zagrebu.

Kontakt Marija Šuška iz Hrvatskog gospodarskog saveza i Viktora Piela iz IHK Rheinhessen s Franjom Akmadžom, predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj (Kroatischer Weltkongress in Deutschland, https://www.kwkd.org) pokazao se vrlo uspješnim. G. Akmadža zaposlen je u Hyundai Motor Europe Technical Center u Njemačkoj, a zajedno s Hrvatskim gospodarskim savezom već je u Hrvatskoj s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu realizirao više projekata.

Tako je prof. dr. sc. Zoran Lulić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Zagreb, izrazio interes za autobusom s dovitljivom idejom.
U petak, 3. prosinca 2021. godine, prof. dr. sc. Zoran Lulić je u ime Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB) preuzeo autobus kojeg je donirala Gospodarsko-trgovinska komora Rheinhessena (Industrie- und Handelskammer für Rheinhessen) i Gradsko prijevozno poduzeće grada Mainza (Mainzer Verkehrsgesellschaft mbH) uz pomoć i koordinaciju Marija Šuška iz Hrvatskog gospodarskog saveza iz Njemačke i Franje Akmadže iz Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj.

Kako je riječ je o velikom gradskom zglobnom autobusu na prvi pogled nije lako uočiti poveznicu između donacije i Fakulteta, pa smo profesoru Zoranu Luliću sa Zavoda za motore i transportna sredstva postavili pitanje kakva je veza između Fakulteta i autobusa te što planiraju učiniti s doniranim autobusom?

Činjenica je da je riječ o relativno starom autobusu koji nije bio namijenjen za prijevoz putnika nego je bio preuređen i koristio se u promotivne svrhe i to s ciljem motiviranja učenika da se upišu u tehničke škole. Za sličnu namjenu bi smo ga i mi koristili.

Kao što smo rekli, autobus jest relativno star i pogoni ga još uvijek ispravan Dieselov motor, koji se zbog godine proizvodnje svrstava u Euro 1 emisijsku razinu što danas s ekološkog gledišta više jednostavno nije prihvatljivo, došli smo na ideju da bismo ga mogli pokušati preinačiti odnosno opremiti pogonskim sustavom kakav se očekuje u budućnosti, a to su gorivni članci odnosno pogon vodikom.

Ideja je iskoristiti autobus kao platformu za testiranje i skupljanje novih znanja vlastitih iskustava o novim pogonskim tehnologija na principima Living Lab-a. Naime, energetska tranzicija je pred nama i od tog cilja se ne smije odstupiti, ali za ostvarenje tog cilja treba steći čitav skup novih znanja i onda ih proširiti tako da postanu lako dostupna kao što je to s današnjim stanjem tehnike.

Cilj nam je osnovati konzorcij zainteresiranih tvrtki i ustanova te pokrenuti projekt u okviru kojeg bi smo autobus rekonstruirali na način da sadašnji pogonski sustav zamijenimo novim, a pojedine sklopove autobusa obnovimo te ga na kraju ponovno stavimo u funkciju i to sa sličnom namjenom. Sada je prerano za dati točan odgovor, ali kao rezultat projekta bi uz novostečeno znanje trebao biti višenamjensko promotivno vozilo. Kao moguće namjene vidimo izvedbu kao FSB – STEM bus, čija bi namjena bila popularizacija znanja i studiranja u STEM području (engl. science, technology, engineering and mathematics, hrv. znanost, tehnologije, inženjerstvo i matematika) ili demonstrator budućih pogonskih tehnologija ili kao pokretni laboratorij za višednevna terenska mjerenja emisija iz motora i motornih vozila koja ćemo provoditi u okviru naših projekta.
Vidimo da je autobus na parkiralištu ZET-a, a ne FSB-a.Zašto?

Da, autobus je dovezen na prikolici kao specijalni transport, a zbog veličine ga je trebalo smjestiti na odgovarajuće mjesto. Obzirom da su ZET i Fakultet već više puta surađivali na projektima rekonstrukcije autobusa kao što su bili turistički panoramski autobusi za grad Dubrovnik i Zagreb (a bilo je i drugih suradnji kao što je primjena biodizela, modernizacija tramvaja itd.) te iskustva ZET-ove službe održavanja autobusa dogovorili smo da se kao prvi korak detaljno pregleda čitav autobus i utvrdi točno stanje ključnih komponenata odnosno vozila u cjelini.
Imate li još nekog zainteresiranog za taj projekt?

Trenutačno je sve relativno novo tako da još nismo stigli sve potencijalne dionike upoznati s idejom projekta, ali smo na nekim sastancima ideju predstavili kolegama iz INA d.d. koji su iskazali interes za priključenje projektu. Već smo u razgovorima i s kolegama s FER-a, a prijedlog projekta planiramo predstaviti i Sveučilištu, ZET-u, Gradu Zagrebu, FZOEU. U planu su i kontakti s tvrtkama koje već proizvode gorivne članke, ali kao što je rečeno sve je još vrlo novo pa će trebati nešto vremena za detaljniju pripremu projekta.
Treba reći da su unatoč entuzijazmu za provedbu takvog projekta, potrebna i određena financijska sredstva.

Naime, gorivne članke koliko nam je poznato još nitko ne proizvodi u Hrvatskoj nego ih treba nabaviti iz inozemstva, a cijene su još uvijek visoke. Uz gorivne članke, kao međuspremnik električne energije obično se koriste i baterije, pa će i njih trebati nabaviti, a kako je riječ o velikom vozilu niti njihova cijena nije zanemariva. Osim tih glavnih elementa, tu je o cijeli niz aktivnosti koje zahtijevaju preinake na strojnim sklopovima, demontažu postojećih sustava i zamjenu novima o kojima još ne znamo dovoljno pa će za njih trebati istražiti tržište, proći određene edukacije i istraživanja. Sve to ima svoju cijenu.

Također, trebat će riješiti i pitanje punjenja vodikom što je zadatak koji uskoro predstoji Hrvatskoj.
Obzirom na interesantno područje vjerujem da ćemo uspjeti pronaći zainteresirane tvrtke odnosno institucije koje će prepoznati zajednički interes te ovaj projekt poduprijeti i pogurati ka novom ciklusu korisne namjene.

Također, dan ranije, u četvrtak 02.12.2021. godine, Hyundai Motor Europe Technical Center iz Njemačke je na čelu s Franjom Akmadžom, a uz podršku Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj i Hrvatskog gospodarskog saveza iz Njemačke, zagrebačkoj Školi za cestovni promet darovao getribu (mjenjačku kutiju) za školske potrebe.

Living Lab
https://en.wikipedia.org/wiki/Living_lab

https://www.ams-institute.org/how-we-work/living-labs/

https://www.researchgate.net/publication/326312924_Open_Innovation_Processes_in_Living_Lab_Innovation_Systems_Insights_from_the_LeYLab

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari