Connect with us

Lifestyle

Pas je najbolji čovjekov prijatelj!

Objavljeno

on

Stara poslovica kaže da je pas najbolji čovjekov prijatelj. Za mnoge obitelji psi su puno više od kućnih ljubimaca i predstavljaju puno radosti i veselja. Bezuvjetna ljubav koju psi pružaju svojim vlasnicima ne može se opisati niti izmjeriti, a njihova požrtvovnost također je neuptina.

Znate li da imaju inteligenciju dvogodišnjeg djeteta? Odnosno, razumiju oko 200 riječi, mogu rješavati jednostavne matematičke zadatke ili primjerice svojom snalažljivošću na prevaru doći do poslastice. I mogu vidjeti boje – žutu, sivu i plavu. Osjećaju ljubomoru. A njihove njuške su unikatne, baš poput ljudskog otiska prsta.

Prijateljstvo je to o kojem su se snimali filmovi, pisali romani… posebna je to veza tvrde vlasnici. Prijateljstvo koje traje 30 tisuća godina, a znanstvenici pokušavaju dokučiti – zašto? Zašto je upravo pas postao čovjekov najbolji prijatelj?

‘Pas vas nikada neće osuditi, pas nikada neće imati nikakvu zlu primisao, psi primaju gazde potpuno onako kakvima jesu bez ikakvih namjera da ih mjenjaju, oni će se prilagoditi svakom gazdi pa čak i onima koji nisu baš najsjajniji vlasnici..Znate li tko je prvi rekao da je pas najbolji čovjekov prijatelj?

Gospodo porotnici! Čovjek se od najboljeg prijatelja može pretvoriti u neprijatelja. Sin ili kćer odgajani s ljubavlju tijekom života mogu postati nezahvalni svojim roditeljima. 

Oni koji su nam najbliži i kojima vjerujemo mogu nas za trenutak izdati. Jedini apsolutno nesebični prijatelj u ovom sebičnom svijetu čovjeku može biti njegov pas koji nikad neće pokazati nezahvalnost ili podmuklost.

Pas uz čovjeka stoji u blagostanju i siromaštvu, zdravlju i bolesti. On će spavati na tlu pokrivenom snijegom na mjestu gdje pušu hladni zimski vjetrovi. Sve će učiniti samo da može bit u blizini svog gospodara.top-10-ovo-su-najopasniji-psi-u-americi-ubili-su-194-ljudi-900x600-20130413-20130404100235-870c915c6d7649ea1d0f74a4dea112a8

On će poljubiti ruku čovjeka u kojoj nema hrane, lizati će rane i čireve. Siromašnog gospodara čuvati će kao da je princ. Kad ga svi napuste on će bit uz njega.  

George Graham Vest, američki je senator koji je Senatu služio 24 godine ( 1879. do 1903.). Unatoč bogatoj političkoj karijeri ostao je zapamćen po govoru iz vremena dok je tek bio običan odvjetnik u  Missouriju.

Zastupajući farmera kojem je susjed ubio psa (jer je napadao susjedove ovce) obratio se poroti gore spomenutim riječima. Tijekom suđenja istaknuo je kako će tijekom suđenja pse obraniti, a ako ne uspije ispričati će im se.

Vestov govor u kojem nije zastupao jednog, već sve pse svijeta i njihovo značenje za čovjeka i u kojem nije spomenuo niti jedan dokaz vezan uz konkretan slučaj ‘kupio’ je porotu, a on je pak ušao u povijest kao ‘zastupnik pasa’. Farmer čiji je pas ubijen dobio je maksimalnu odštetu od 50 dolara.

Mnogi smatraju kako je upravo Vest prvi put u povijesti psa nazvao ‘najboljim čovjekovim prijateljem’. 

U tu čast Vestu i psu ( zvao se Old Drum) kojeg je ‘zastupao’ u gradu Warrensburgu ( u kojem je održao govor) 1958. godine podignuta je spomen ploča.

Veza čovjeka i psa međutim počinje puno prije spomenutog govora. Postoje mnoge teorije kako su se psi i ljudi povezali, a najčešće spominjanja teorija jest da je pas ‘pripitomljeni vuk’, a s čovjekom ga povezuje zajednički interes – lov.

Baš kao što je George Graham Vest u svom govoru rekao: Trude s bit nam najbolji prijatelji! Zauzvrat ne tražeći baš ništa, a bit će vjerni do smrti. Zato što ga u stopu slijedi tisućama godina.

Nažalost, prijateljstvo im često ne uzvraćamo kao što bi trebali. Svjedoči o tome sve veći broj napuštenih, zanemarenih i zlostavljanih pasa. Prijatelji to ne zaslužuju! 

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari