Pratite nas

Lifestyle

Pas je najbolji čovjekov prijatelj!

Objavljeno

na

Stara poslovica kaže da je pas najbolji čovjekov prijatelj. Za mnoge obitelji psi su puno više od kućnih ljubimaca i predstavljaju puno radosti i veselja. Bezuvjetna ljubav koju psi pružaju svojim vlasnicima ne može se opisati niti izmjeriti, a njihova požrtvovnost također je neuptina.

Znate li da imaju inteligenciju dvogodišnjeg djeteta? Odnosno, razumiju oko 200 riječi, mogu rješavati jednostavne matematičke zadatke ili primjerice svojom snalažljivošću na prevaru doći do poslastice. I mogu vidjeti boje – žutu, sivu i plavu. Osjećaju ljubomoru. A njihove njuške su unikatne, baš poput ljudskog otiska prsta.

Prijateljstvo je to o kojem su se snimali filmovi, pisali romani… posebna je to veza tvrde vlasnici. Prijateljstvo koje traje 30 tisuća godina, a znanstvenici pokušavaju dokučiti – zašto? Zašto je upravo pas postao čovjekov najbolji prijatelj?

‘Pas vas nikada neće osuditi, pas nikada neće imati nikakvu zlu primisao, psi primaju gazde potpuno onako kakvima jesu bez ikakvih namjera da ih mjenjaju, oni će se prilagoditi svakom gazdi pa čak i onima koji nisu baš najsjajniji vlasnici..Znate li tko je prvi rekao da je pas najbolji čovjekov prijatelj?

Gospodo porotnici! Čovjek se od najboljeg prijatelja može pretvoriti u neprijatelja. Sin ili kćer odgajani s ljubavlju tijekom života mogu postati nezahvalni svojim roditeljima. 

Oni koji su nam najbliži i kojima vjerujemo mogu nas za trenutak izdati. Jedini apsolutno nesebični prijatelj u ovom sebičnom svijetu čovjeku može biti njegov pas koji nikad neće pokazati nezahvalnost ili podmuklost.

Pas uz čovjeka stoji u blagostanju i siromaštvu, zdravlju i bolesti. On će spavati na tlu pokrivenom snijegom na mjestu gdje pušu hladni zimski vjetrovi. Sve će učiniti samo da može bit u blizini svog gospodara.top-10-ovo-su-najopasniji-psi-u-americi-ubili-su-194-ljudi-900x600-20130413-20130404100235-870c915c6d7649ea1d0f74a4dea112a8

On će poljubiti ruku čovjeka u kojoj nema hrane, lizati će rane i čireve. Siromašnog gospodara čuvati će kao da je princ. Kad ga svi napuste on će bit uz njega.  

George Graham Vest, američki je senator koji je Senatu služio 24 godine ( 1879. do 1903.). Unatoč bogatoj političkoj karijeri ostao je zapamćen po govoru iz vremena dok je tek bio običan odvjetnik u  Missouriju.

Zastupajući farmera kojem je susjed ubio psa (jer je napadao susjedove ovce) obratio se poroti gore spomenutim riječima. Tijekom suđenja istaknuo je kako će tijekom suđenja pse obraniti, a ako ne uspije ispričati će im se.

Vestov govor u kojem nije zastupao jednog, već sve pse svijeta i njihovo značenje za čovjeka i u kojem nije spomenuo niti jedan dokaz vezan uz konkretan slučaj ‘kupio’ je porotu, a on je pak ušao u povijest kao ‘zastupnik pasa’. Farmer čiji je pas ubijen dobio je maksimalnu odštetu od 50 dolara.

Mnogi smatraju kako je upravo Vest prvi put u povijesti psa nazvao ‘najboljim čovjekovim prijateljem’. 

U tu čast Vestu i psu ( zvao se Old Drum) kojeg je ‘zastupao’ u gradu Warrensburgu ( u kojem je održao govor) 1958. godine podignuta je spomen ploča.

Veza čovjeka i psa međutim počinje puno prije spomenutog govora. Postoje mnoge teorije kako su se psi i ljudi povezali, a najčešće spominjanja teorija jest da je pas ‘pripitomljeni vuk’, a s čovjekom ga povezuje zajednički interes – lov.

Baš kao što je George Graham Vest u svom govoru rekao: Trude s bit nam najbolji prijatelji! Zauzvrat ne tražeći baš ništa, a bit će vjerni do smrti. Zato što ga u stopu slijedi tisućama godina.

Nažalost, prijateljstvo im često ne uzvraćamo kao što bi trebali. Svjedoči o tome sve veći broj napuštenih, zanemarenih i zlostavljanih pasa. Prijatelji to ne zaslužuju! 

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ornela Vištica: Ja sam ponosna Hercegovka

Objavljeno

na

Objavio

Glumica Ornela Vištica, članica ansambla satiričkog kazališta Kerempuh, inače rođena u Mostaru, oglasila se na Facebooku prije nekoliko dana o poprilično zanimljivoj temi.

Ornela Vištica je odlučila sa svima podijeliti zanimljiv osvrt o suvremenoj Hercegovki koji kola drušvenim mrežama već nekoliko dana.

‘Ovo mi je danas rodica poslala pa odlučih podjeliti, ne znam tko potpisuje tekst ali ima istine: Na njenom licu vidiš sve. Ne zna ti ona kriti osjećaje, niti želi. Kada je sretna, prepoznaje se ona po najglasnijem smijehu, kad je ljuta, reći će ti sve u facu.. Nema ti kod nje pretvaranja.

Ona ti jako voli voljeti, i kada zaslužiš tu ljubav, onda si najvoljeniji na svijetu.. Hercegovku ćeš prepoznati po njenom elegantnom hodu i ponosu, po karakteru.. Lažu vas kada kažu da se deremo i svađamo. Nismo, tipična Hercegovka nije svađalica s brda. Sve ono s filmova i serija, vam je laž.. Najveće dame svijeta vidjela sam ovdje. Žene koje uzdignute glave koračaju kroz život, usprkos svim problemima svijeta. Ona je borac, žena majka kraljica.

Za svoju obitelj će uraditi sve, i ništa joj nije teško.. Voli i prihvaća sve kulture svijeta. To je žena koju u istom danu možeš vidjeti u trenirci s djecom i u svečanoj haljini na najvažnijem događaju u gradu. Hercegovka je žena koja će i u 70-toj godini razmišljati o tome jesu joj djeca i unučad gladni, i dat će im zadnji komad kruha.

Ponosna Hercegovka

Samo da su oni dobro! Hercegovka će te uvijek saslušati i dati zagrljaj, ona ti je najbolji prijatelj svijeta.. Hercegovku ćeš prepoznati po damskim manirima i knjigama na polici, iako se nikada neće hvaliti.. .Uvijek miriše na ljubav, majčin zagrljaj, prijateljstvu i buru dok kuha rastiku i peče kruh..

Njena djeca su odgojana sa puno ljubavi, a kuća miriše na dječju sreću.Tipična Hercegovka je netko, tko je puno toga prošao kroz život, a svejedno raširenih ruku čeka sutra. Možda je ponekad oprezna, no kada te prihvati, onda imaš njeno srce do kraja zivota. Ne voli ti ona laži i licemjerne ljude, odmakne se samo jedno jutro od takvih, bez ružnih rijeci i mržnje.

Sve drugo što čujes je lažan marketinški trik ili si baš upoznao crne ovce, a i njih mora biti. Ps najmanje jedan muški član obitelji se zove Ivan/ Ante a sve češće ima barem jednu prijateljicu koja je Make up artist.’

Ja sam ponosna Hercegovka – zaključila je glumica na kraju

facebook komentari

Nastavi čitati

Lifestyle

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu…

Objavljeno

na

Objavio

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da će novi zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH do kraja godine biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja.

Zakon je u formi prednacrta trenutno upućen županijama, a predviđa potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina – istaknuo je Mandić, javlja Fena.

S druge strane, pušenje će biti dozvoljeno u privatnim i otvorenim prostorima.

Zakonom se propisuje ograničena prodaja duhana i duhanskih proizvoda u smislu da je zabranjena prodaja maloljetnim osobama na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, kao i zabrana isticanja duhanskih proizvoda na vidnim mjestima i prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže okuse, mirise, vitamine, kofein, boju i druge aditive.

Novost je da zakon obuhvaća duhanske i druge proizvode za pušenje poput nargile i elektronske cigarete. Svaka ograničenja koje se uvode za duhanske prerađevine odnose se i na ove proizvode – naglasio je Mandić.

U pogledu definiranja pakiranja i grafičkih upozorenja na duhanskim proizvodima uvodi se zabrana termina „light” i „superlight” , a zabranjuje se i sponzoriranje aktivnosti duhanske industrije.

Zakon je potreban da bi se uskladilo zakonodavstvo FBiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i propisima Europske unije.

Da bi se ubrzala implementacija ratificirane Konvencije švicarska vlada sa Svjetskom bankom osigurala je podršku zdravstvenim autoritetima u zemlji – potvrdila je direktorica za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer.

U navedenom cilju resorno ministarstvo je potpisalo Memorandum o suradnji i razumijevanju s Udruženjem „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI), čiji predstavnici sudjeluju u radu ekspertne radne grupe za izradu novog zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Ovo je samo prvi korak, jer će do prave promjene doći kad se dogodi promjena u stavovima ponašanja građana FBiH – istaknula je predstavnica NVO sektora Uliana Bakh.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar očekuje da se strogim provođenjem zakona smanji broj pušača kojih ima 44 posto u Federaciji. Od tog broja 52 posto su muškarci i 37 posto žena, dok je 12,7 posto djece u školama, koja sebe ubrajaju u pušače.

Po ugledu na zemlje u EU, zakonom želimo ograničiti prostor za pušenje na način da se ne ugrožava zdravlje nepušača, te u ugostiteljskim objektima želimo uvesti zaštitu korisnika tih usluga – poručila je federalna koordinatorica za borbu protiv pušenja Aida Ramić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari