Connect with us

Komentar

pater Ike Mandurić: Bio sam na Ultri i vidio taj svijet

Objavljeno

on

Ponovno se pokazalo da previše sotoniziramo one druge. Eto, bio sam na Ultri i vidio taj svijet. Najprije, glazbeni program kojem se ondje mladi predaju, i cijeli taj spektakl, je jedna vrhunska iluzija. Kod mladih budi silne nade i čežnju za Apsolutnim, ali On ondje nije i ne vodi ih k njemu, nego ih, nakon velike uzburkanosti ostavlja prazne. Stoga je to jedno veliko jeftino trgovanje ljudskim idealizmom – koji postoji u svakom od nas. To mora imati štetne posljedice, napisao je p. Ike Mandurić na svom facebook profilu.

[ad id=”93788″]

Ali, sto se tiče javnog ne/morala, ništa posebno. Osim preizazovnog i čudnog stila odijevanja, zapravo je to jedan pristojan svijet. Više pijanih ima na svakoj utakmici ili nekom drugom koncertu. Nisam puno vidio ni prepoznatljivo nadrogiranih. A agresivnih uopće nema.

Prečesto smo mi skloni one druge sotonizirati. Ako je igdje nedvojbeno sotonsko djelo, onda je u tome da se kršćane uvjeri da su oni drugi živa razvrat i samo zlo. Ne, nisu! Nego su ljudi kao ti i ja. Da nisam vjernik, da nismo vjernici, ja bih bio daleko gori. Stoga, zavoljeh te ljude. Često su vrlo otvoreni za govor o Bogu i blagoslov svećenika.

Ako sotona negdje uspijeva, onda uspijeva u tome da druge i drugačije prikazuje zlom i vragovima. Vjernicima nevjernike, nevjernicima Crkvu i popove – onako kako to, primjerice, čini portal Index.hr. Ali opet bi bilo krivo zaključiti da su oni koji u njemu onako pišu, gori od mene. Tko zna tko je gori?

Ma, kako to nepopularno bilo, nikad ne smijemo olako pristajati na loše mišljenje u drugima, tim više ako nismo ni provirili nosom u njihov svijet. Kršćanstvo je zahtjevno, teško je. Uvijek je križ. Nepopularno. Ali jedino nas mogu spasiti njegova načela povjerenja i opravdanja.

Jasno je: nema odustajanja ni slovca od Evanđelja, nauka Crkve, ni jednog načela morala. Ni od osude ocjene ovog događaja kao takvog: to je veliko zavodljivo zlo. Ali, kad je riječ o evangelizaciji, od svih najteža i najvažnija je ova: kršćanima navijestiti kako je svaki čcovjek u naravi dobar – kako bi onda to znali navijestiti i drugima. I pokazati im vlastitu dobrotu, kako bi i oni povjerovali nama.

Drugima poručiti “mi u vas vjerujemo” je najpotrebnija riječ ovog vremena. Upravo to se ovih dana događalo na Ultra evangelizaciji u Splitu. To je tako potrebno.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari