Pratite nas

Religija i Vjera

Pater Ike Mandurić: Bog je počeo oslobađati Zagreb i Hrvatsku i svijet

Objavljeno

na

Foto: Laudato.hr

Godine 1995., mjeseca svibnja, upravo se bio budio jedan bezbrižan lijep sunčan dan. Djeca su se igrala u parkovima, balerine su plesale u HNK, žene su išle na tržnicu … Zagreb je već neko vrijeme sve više živio normalan život slobodnog grada. Posao, škole, zabava… A onda su najednom tog prvog svibnja u ranu zoru počele padati granate i rakete po gradu.

Po nedužnim i nevinim ljudima, mirnim ulicama, čistim parkovima… stadoše se rušiti fasade, razbijati prozori, oduzimati životi. Baka je pogođena ostala ležati u Draškovićevoj s vrećicom u ruci, djevojčica ostade mrtva uz svoje igračke… Šrapneli pogodiše balerinu u plesu… Poteče krv.

Krhotine posvuda razasute promijeniše sve. To nečija zagonetna mržnja doprije do nas, i nasta strah. Nisu znali što je tome razlog: Ta, što bi bio razlog? Nitko od ovih ljudi nikome ništa nije loše činio. Nitko nije bio kriv. Nisu znali što se događa.

A zbilo se ovo: Hrvatska vojska je upravo bila krenula oslobađati okupirana područja, i činiti ono o čemu smo svo vrijeme sanjali. Neprijatelj je, već ranjen i nemoćan, bjesomučno divljao. Bilo je žrtava i šteta. Zagrepčani, doduše, nisu znali kako se strašan boj bije za slobodu ovoga grada i Domovine. Ali on je upravo žestoko grmio, i sloboda je bila nadomak.

Dvadesetpet godina kasnije u istom tom Zagrebu dogodilo se nešto slično. Opet su bili neki mirni dani, i nitko nikome ništa nije bio kriv. A onda su nas počela pogađati neka druga oružja, ranjavati, ubijati, rušiti. Da, jer je opet tu negdje rat na koji smo zaboravili, i opet je krenula jedna silna oslobodilačka akcija grada, pa evo opet zlo divlja, ori i straši. A ovo je pomalo i moja priča, jer je repom zahvatio svod Merčeve Bazilike u kojoj smo tako strastveno podizali nove generacije i pozivali na svetost.

A primijetite i ovu sličnost: svojedobno je neprijatelj raketirao Banske dvore, kako bi razorili vrh državne vlasti, i kako bi obezglavili narod. A sad je neki drugi neprijatelji gađao neki drugi – onaj Kaptolski stožer, onaj na drugom brijegu istog grada, kako bi obezglavio Crkvu – duhovnu vlast. I opet je bilo blizu…

Mi zapravo nikad ne znamo posve točno što se sve zbiva. Osjećamo samo rep bijesnog zmaja, ali, kako li su strašni zubi? Zaboravljamo olako da smo u ratu, ovdje na ovome svijetu. Uljuljamo se, i počnemo misliti da, ako se dogodio neki miran život, rata i opasnosti više nema. Ali, nije tako, nego rat je, i nismo u slobodi.

Pa stoga – jer smo tako i molili – Bog u Zagrebu već odavno podiže nove snage, novi rod, novi narod, nove zajednice… Tome sam bio svjedok, i tako silno ih i snažno podiže da, siguran sam, tako nikad nije bilo. Jer čuo je Bog vapaje i hoće Bog osloboditi posve svoj narod, i hoće podići novi obraćeni puk, slobodan, oslobođen od ropstava, zabluda…

Prožimlju li vas trnci? I mene! Da: zato je u Zagrebu stasalo toliko puno hrabrih i autentičnih mladih svećenika, pokreta, molitava, aktivnosti, izutetnih laika da bi i blaženi Merz i sveti Stepinac bili silno ponosni. Bog je počeo oslobađati Zagreb i Hrvatsku i svijet. A onaj koji nas mrzi – a što drugo – posljednjim trzajima repa hoće utjerati strah, pa napade crkve u kojima počivaju naši sveti blaženici. Pa ranjava, divlja i tlači… Ali, ovo je za nas važna vijest: dobro nam ide, dragi moji, kad god idemo za svojim Kraljem, pa što ako trpimo s njim?

Uz tu vijest moramo znati da smo pozvani stati uz njega. Pa zar nismo vapili da nas oslobodi od zala i pošasti – sad ovih, sad onih? I nećemo se mi sad samo skrivati i bojati, jer smo htjeli i hoćemo slobodu.

Pa, evo: krenulo je! Sloboda je opet nadomak!

Draga moja vojsko Zagreba i Hrvatske: Na koljena, sad ili nikad!

Pater Ike Mandurić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Pater Ike Mandurić: Istovremena krunica Hrvata svega svijeta

Objavljeno

na

Objavio

Draga raseljena Hrvatska!
Dragi Hrvati u Domovini,
Odijeljeni moj narode!

(PO PRVI PUT NAJAVLJUJEM!)

Ovih dana kad ni oni koji stanuju jedan pokraj drugoga ne mogu provoditi vrijeme zajedno, svi mi Hrvati žudimo jedan za drugim. A kolika li je onda žudnja onih koji su se morali rastati od Domovine, i kolika li žudnja Domovine za onima koji su je morali napustiti? Ovo je vrijeme čežnje za susretanjem, pa nam misli lete k vama.

Gdje ste, kako vaša srca, mislite li na nas? Kako vam vjera, nada, ljubav, mudrost? Jesu li vas zavodljivosti i poteškoće svijeta pritisnule? Mislite li na Domovinu? Uspijevate li odgojiti djecu, sačuvati jezik i vjeru, usaditi im ljudskost, hrvatsku dušu? Bojite li se?

A znademo da vi jednako tako mislima dotičete zemlju koju ste ostavili, ili vaši očevi i djedovi. Odijeljeni, a u duši isti.. Gdje god bili, sve nas iste brige muče, a osobito ovih dana vidimo i osjećamo kako smo krhki. Osobito se mi, kao mali narod, danas moramo priviti tješnje jedni uz druge, u molitvi, uz našega Boga, i uz skute Djevice Marije koju smo u srcu prenijeli preko oceana i kontinenata, uz ljubav i molitve koje smo u Domovini naučili.

Velika pandemija hara svijetom i tresu se svi svjetski moćnici, klimaju svi sustavi, i pokazuje svaka ljudska krhkost. Osim te muke, naš stolni grad svih Hrvata je teško stradao, crkve su porušene, katedrala oštećena, stanovi urušeni.

Uz sve muke i boli koje osjećamo privinuti uz našu Domovinu, i ove sadašnje moraju nas trgnuti da se svi okupimo oko Majke nebeske, jer, premda smo odijeljeni, jedan smo narod i jedno smo. Budimo s njom zajedno, svi mi Hrvati sa svih kontinenata, svećenici i puk Božji. I izlijmo sve naše vapaje duše. Zahvaljujući za silu milosti koje je dragi Bog dao našemu narodu, molimo da se naš narod pridigne i kroz ovu krizu temeljito obnovi:

– za vjeru, da ostanemo vjerni Bogu i Crkvi svojoj katoličkoj
– za kraj pandemije i obnovu Zagreba
– za našu dijasporu, da očuva svoj identitet i svoje vrijednosti
– za budućnost svega hrvatskog naroda i njegovo potomstvo
– i za svakoga od nas sa svim našim potrebama.

Pozivam vas, dragi Hrvati svega svijeta, sve one koje sam susretao po Kanadi, Americi, Australiji i Europi, i sve one koje nisam, a jednako vas sve ljubim: Okupimo se i možda po prvi put svi zajedno i u isto vrijeme molimo krunicu, svi Hrvati svijeta, za Božju milost i spasenje, kako za sav svijet, tako i za sve poteškoće koje našu Hrvatsku pogodiše – od potresa do koronavirusa i svih suvremenih križeva ovog naraštaja.

Krunicu ćemo moliti svi u isti čas, premda u različitim vremenima u vašim zemljama.

Razglasite molim vas ovaj događaj. Uključimo se u molitvu pred svemogućim Bogom po zagovoru naše Gospe kraljice Hrvata, kako bi naš maleni narod izvela iz oluja koje nas nadvisuju i povela u luku spasa.

Molimo i pozovite sve da molimo zajedno.

Pater Ike i sva srca naša Hrvatska!

Događaj je najavljen na ovom linku: https://web.facebook.com/events/1662916080586293/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Svi obredi za Uskrs bez naroda, otkazuju se i krizme

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na ograničenja uvjetovana pandemijom koronavirusa, Vrhbosanska nadbiskupija donijela je 1. travnja Smjernice za slavljenje obreda Velikog tjedna i svetkovine Uskrsa 2020.

Smjernice, koje potpisuju vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić i vrhbosanski nadbiskup koadjutor dr. Tomo Vukšić, a upućene su svim svećenicima, redovnicima i redovnicama i svim vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije,  nedjelja.ba prenosi u cijelosti:

“Draga braćo župnici i upravitelji župa! Draga braćo i sestre!

U skladu s općim smjernicama i prijedlozima Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata o slavljenju obreda Velikog tjedna i svetkovine Uskrsa u vrijeme pandemije koronavirusa, a koji su objavljeni u dekretima od 19. i 25. ožujka 2020., mi, vaši pastiri, donijeli smo sljedeće odluke koje vrijede na području Vrhbosanske nadbiskupije:

Cvjetnica, obredi Velikog tjedna i svetkovina Uskrsa

1. Vinko kard. Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, i mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor, predsjedaju liturgijskim slavljima i obredima u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu prema sljedećem rasporedu i bez prisutnosti naroda:

Cvjetnica, nedjelja, 5. travnja 2020. u 10:30 h;
Misa posvete ulja, srijeda, 8. travnja 2020. u 10:30 h;
Veliki četvrtak – Misa Večere Gospodnje, 9. travnja 2020. u 17:30 h;
Veliki petak – Služba Muke Gospodnje, 10. travnja 2020. u 17:30 h;
Velika subota – Vazmeno bdijenje, 11. travnja 2020. u 20:00 h;
Nedjelja Uskrsnuća Gospodnjega, 12. travnja 2020. u 10:30 h.

2. Svećenici neka slave Cvjetnicu, obrede Velikoga tjedna i nedjelju Uskrsnuća Gospodnjega u župnim crkvama, na način koji je propisan u Dekretu od 25. ožujka 2020., u vrijeme koje smatraju prikladnim i bez okupljanja naroda.

3. Svećenici neka, iznimno ove godine, ne dolaze na slavlje Mise posvete ulja u Sarajevu, ali neka na taj dan prate i duhovno sudjeluju u slavljenju Mise posvete ulja u Katedrali.

4. Svećenici će sveta ulja naknadno preuzeti u prostorijama Ordinarijata kada uvjeti za to budu bolji i prikladniji.

5. Neka se nakon zaziva br. 9 “Sveopće molitve”, koja se moli na Veliki petak, doda sljedeći zaziv “Za one koji pate u vrijeme pandemije”, koji je 30. ožujka 2020. za cijelu Crkvu  posebnim dekretom (br. 155/20) predložila Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, a koji ovdje prilažemo u prijevodu na hrvatski.

6. Neka se samostani i redovničke zajednice također pridržavaju općih uputa istoga Dekreta od 25. ožujka 2020.

Izravni prijenosi slavlja preko društvenih sredstava priopćivanja

7. Budući da se, zbog ograničenja okupljanja i kretanja osoba, liturgijska slavlja i obredi Velikoga tjedna slave bez okupljanja naroda, vjernici će sva liturgijska slavlja i obrede iz Katedrale u Sarajevu, zahvaljujući susretljivosti Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT), moći izravno pratiti na kanalima BHT1 i BHTHD (prijepodnevna slavlja) i na kanalu BHTHD (poslijepodnevna i večernja slavlja i obredi).

8. BHRT će najaviti raspored izravnih prijenosa liturgijskih slavlja i obreda iz Katedrale, i posebno obavijestiti krolom s informacijom neposredno pred početak pojedinog slavlja. Neka svećenici već sada obavijeste vjernike o tim izravnim prijenosima i potaknu ih da se na taj način duhovno uključe i sudjeluju u istim slavljima, obredima i molitvi iz vlastitih domova.

Posveta Vrhbosanske nadbiskupije Bezgrešnom Srcu Marijinu

9. U subotu, 4. travnja 2020. u 11:00 h, Vinko kard. Puljić, nadbiskup vrhbosanski, predvodit će molitvu Gospine krunice i litanije pred kipom Gospe Lurdske koji je 2017. godine prošao kroz sve naše župe, i tom prigodom obnoviti posvetu Vrhbosanske nadbiskupije Bezgrešnom Srcu Marijinu, s nakanom da je zaštiti u vrijeme ove teške kušnje koronavirusa.

10. Molitvu iz kapelice Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, osim na portalu nedjelja.ba, u izravnom prijenosu moći će se pratiti na Youtube kanalu nedjelja.ba te na istoimenoj Facebook stranici. Svi su pozvani pridružiti se ovoj molitvi, moleći također Posvetnu molitvu koju ovdje prilažemo.

Blagoslov jela za Uskrs

11. Budući da svećenici ne mogu obaviti blagoslov jela za Uskrs na uobičajeni način i u crkvi, neka se blagoslov obavi u obitelji kao kućnoj crkvi, i to na slijedeći način: Neka glava obitelji okupi na Uskrs obitelj oko stola na kojem je pripravljeno jelo za blagoslov. Nakon što se zajednički izmoli Vjerovanje, Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, glava obitelji uzme blagoslovljene vode i poškropi jelo, koje potom svi zajedno blaguju.

Druge odredbe:

12. Imajući u vidu nepredvidivost trenutne situacije u vezi sa koronavirusom, smatramo razboritim otkazati sljedeće događaje:

subota, 11. travnja 2020., tradicionalno uskrsno čestitanje svećenika, redovnika i redovnica grada Sarajeva Vinku kard. Puljiću, nadbiskupu vrhbosanskom;
ponedjeljak, 13. travnja 2020., tradicionalno uskrsno primanje Vinka kard. Puljića, nadbiskupa vrhbosanskog, za predstavnike vjerskog, kulturnog, diplomatskog i društveno-političkog života u Bosni i Hercegovini;
srijeda, 22. travnja 2020., sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije;
subota, 2. svibnja 2020., ministrantsko zborovanje u Travniku.

13. Smatramo također razboritim odgoditi krizmena slavlja koja su bila predviđena u sljedećim terminima: 18., 19., 25. i 26. travnja 2020.

14. Slavlje drugih krizmenih slavlja u mjesecu svibnju i lipnju ovisit će o daljnjem razvoju pandemijske situacije, a župnici će biti pravovremeno obaviješteni.

U ovim teškim danima u kojima živimo, radi opasnosti prenošenja koronavirusa nije moguće da se kao Crkva i zajednica okupljamo i slavimo obrede Velikoga tjedna i svetkovinu Uskrsa. Zato ćemo ono što se slavi u crkvi, sada slaviti u obitelji. Obitelj je “kućna Crkva” ili Crkva u malom, i sada postaje, na neki način, nositelj crkvenog zajedništva i duha. Stoga potičemo sve naše obitelji da u danima Velikog tjedna i Vazmenoga trodnevlja u svojim domovima njeguju duh molitve, duh sabranosti, duh pučke pobožnosti, duh čitanja Svetog pisma. Na taj način, u svima nama će porasti povjerenje u Boga, osjetit ćemo Njegovu blizinu i radovati se uskrsnuću “Krista Isusa, nade naše” (1 Tim 1,1).

Na sve svećenike, redovnike, redovnice, vjernike laike i ljude dobre volje zazivamo Božji blagoslov i stavljamo vas pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije.

Zdravlje bolesnih, moli za nas!”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari