Pratite nas

Religija i Vjera

Pater Ike Mandurić: Bog je počeo oslobađati Zagreb i Hrvatsku i svijet

Objavljeno

na

Foto: Laudato.hr

Godine 1995., mjeseca svibnja, upravo se bio budio jedan bezbrižan lijep sunčan dan. Djeca su se igrala u parkovima, balerine su plesale u HNK, žene su išle na tržnicu … Zagreb je već neko vrijeme sve više živio normalan život slobodnog grada. Posao, škole, zabava… A onda su najednom tog prvog svibnja u ranu zoru počele padati granate i rakete po gradu.

Po nedužnim i nevinim ljudima, mirnim ulicama, čistim parkovima… stadoše se rušiti fasade, razbijati prozori, oduzimati životi. Baka je pogođena ostala ležati u Draškovićevoj s vrećicom u ruci, djevojčica ostade mrtva uz svoje igračke… Šrapneli pogodiše balerinu u plesu… Poteče krv.

Krhotine posvuda razasute promijeniše sve. To nečija zagonetna mržnja doprije do nas, i nasta strah. Nisu znali što je tome razlog: Ta, što bi bio razlog? Nitko od ovih ljudi nikome ništa nije loše činio. Nitko nije bio kriv. Nisu znali što se događa.

A zbilo se ovo: Hrvatska vojska je upravo bila krenula oslobađati okupirana područja, i činiti ono o čemu smo svo vrijeme sanjali. Neprijatelj je, već ranjen i nemoćan, bjesomučno divljao. Bilo je žrtava i šteta. Zagrepčani, doduše, nisu znali kako se strašan boj bije za slobodu ovoga grada i Domovine. Ali on je upravo žestoko grmio, i sloboda je bila nadomak.

Dvadesetpet godina kasnije u istom tom Zagrebu dogodilo se nešto slično. Opet su bili neki mirni dani, i nitko nikome ništa nije bio kriv. A onda su nas počela pogađati neka druga oružja, ranjavati, ubijati, rušiti. Da, jer je opet tu negdje rat na koji smo zaboravili, i opet je krenula jedna silna oslobodilačka akcija grada, pa evo opet zlo divlja, ori i straši. A ovo je pomalo i moja priča, jer je repom zahvatio svod Merčeve Bazilike u kojoj smo tako strastveno podizali nove generacije i pozivali na svetost.

A primijetite i ovu sličnost: svojedobno je neprijatelj raketirao Banske dvore, kako bi razorili vrh državne vlasti, i kako bi obezglavili narod. A sad je neki drugi neprijatelji gađao neki drugi – onaj Kaptolski stožer, onaj na drugom brijegu istog grada, kako bi obezglavio Crkvu – duhovnu vlast. I opet je bilo blizu…

Mi zapravo nikad ne znamo posve točno što se sve zbiva. Osjećamo samo rep bijesnog zmaja, ali, kako li su strašni zubi? Zaboravljamo olako da smo u ratu, ovdje na ovome svijetu. Uljuljamo se, i počnemo misliti da, ako se dogodio neki miran život, rata i opasnosti više nema. Ali, nije tako, nego rat je, i nismo u slobodi.

Pa stoga – jer smo tako i molili – Bog u Zagrebu već odavno podiže nove snage, novi rod, novi narod, nove zajednice… Tome sam bio svjedok, i tako silno ih i snažno podiže da, siguran sam, tako nikad nije bilo. Jer čuo je Bog vapaje i hoće Bog osloboditi posve svoj narod, i hoće podići novi obraćeni puk, slobodan, oslobođen od ropstava, zabluda…

Prožimlju li vas trnci? I mene! Da: zato je u Zagrebu stasalo toliko puno hrabrih i autentičnih mladih svećenika, pokreta, molitava, aktivnosti, izutetnih laika da bi i blaženi Merz i sveti Stepinac bili silno ponosni. Bog je počeo oslobađati Zagreb i Hrvatsku i svijet. A onaj koji nas mrzi – a što drugo – posljednjim trzajima repa hoće utjerati strah, pa napade crkve u kojima počivaju naši sveti blaženici. Pa ranjava, divlja i tlači… Ali, ovo je za nas važna vijest: dobro nam ide, dragi moji, kad god idemo za svojim Kraljem, pa što ako trpimo s njim?

Uz tu vijest moramo znati da smo pozvani stati uz njega. Pa zar nismo vapili da nas oslobodi od zala i pošasti – sad ovih, sad onih? I nećemo se mi sad samo skrivati i bojati, jer smo htjeli i hoćemo slobodu.

Pa, evo: krenulo je! Sloboda je opet nadomak!

Draga moja vojsko Zagreba i Hrvatske: Na koljena, sad ili nikad!

Pater Ike Mandurić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Religija i Vjera

9. Srpnja – Blažena Marija od Propetog Isusa Petković

Objavljeno

na

Objavio

Redovnica, utemeljiteljica Kćeri milosrđa.

Danas slavimo blaženu Mariju od Propetog Petković. Marija je rođena u brojnoj obitelji u mjestu Blato na Korčuli 10. prosinca 1892. godine. U mladosti je položila privatni zavjet čistoće, a kao mlada djevojka bila je zauzeta u društvenom i crkvenom životu rodnoga mjesta.

Davala je i pouke siromašnoj djeci. Na poticaj tadašnjeg dubrovačkog biskupa je, na blagdan svetoga Franje 1920. godine, osnovala dužbu Kćeri Milosrđa koja pripada trećem samostanskom redu svetoga Franje, s ciljem promicanja Božje ljubavi i milosrđa među potrebitima.

Po osnivanju družbe uzima ime Marija Propetog Isusa, te družbu uspješno vodi sve do svoje smrti. Družba se uskoro širi i izvan Dubrovačke biskupije i Hrvatske, a sestre vode brigu o brojnoj siročadi i pomažu siromašnima i udovicama. Preuzimaju brigu o dječjem domu u Subotici, a zatim otvaraju brojna sirotišta po Slavoniji, Vojvodini, Makedoniji i užoj Srbiji. Uskoro Družba prelazi i preko oceana, pa u Argentini sestre vode brigu o djeci u vrtićima i školama kao i o teško oboljeloj djeci.

Marija je sve vrijeme budno pratila rad Družbe, čak i kad više nije mogla osobno sudjelovati u apostolatu i usmjeravati karizmu družbe, očitovanje Božjeg milosrđa ljudima u potrebi. Umrla je u Rimu na današnji dan 1966. godine. Pokopana je na rimskom groblju, nakon tri godine kosti su joj prenesene u generalnu kuću Družbe u Rimu, a zatim u kuću maticu u Blatu na Korčuli, gdje i danas počivaju.

Nakon što se dvadeset mornara potopljene peruanske podmornice spasilo po njezinu zagovoru, priznate su joj herojske kreposti pa ju je papa Ivana Pavao II. tijekom svoga trećeg posjeta Hrvatskoj 2003. u Dubrovniku proglasio blaženom.

Družba Kćeri Milosrđa svetog Franje danas broji više od 400 sestara, a djeluje u zemljama Europe, Južne i Sjeverne Amerike. Matična kuća zajednice i svetište blažene Marije Propetog Isusa nalazi se u Blatu na Korčuli, vrhovna uprava Družbe je u Rimu, a u Zagrebu sjedište Hrvatske provincije Krista Kralja. (HKM)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Fra Marinko Šakota potvrdio kako će se Festival mladih u Međugorju održati i ove godine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Radiopostaja Mir Međugorje

Sve su oči ovih dana uprte u Međugorje u iščekivanju odluke hoće li se ovogodišnji 31. Festival mladih održati u Međugorju.

Veliki dio duhovnih obnova koji se trebao održati u proteklim mjesecima je otkazan, ali Festival mladihće se ipak održati. Povrdio je ovo i međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Festivala će svakako biti, malo u modificiranom obliku, možda samo u onom večernjem dijelu, ali svakako hoće, kazao je kratko fra Marinko u razgovoru za Radiopostaju Mir Međugorje.

Festival mladih ove će se godine održati od 1. do 6. kolovoza 2020.

Španjolac Emilio Ferrando: Nisam vjerovao u Boga, onda sam došao u Međugorje i tu sam već 6 godina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari