Pratite nas

Religija i Vjera

Pater Ike Mandurić: Čini se da nam ponekad nedostaje temeljno shvaćanje Korizme

Objavljeno

na

Prekjučer, baš na Čistu srijedu, sat vremena prije nego ćemo sletjeti u Sydney, djevojka koja je sjedila do mene i ja, započesmo razgovor.

– Putovanje otvara vidike. I ja bih voljela da mogu toliko putovati kao vi. Susretati druge kulture, religije, običaje i narode. To tako obogaćuje. Zato ja i istražujem druge religije. Ako ostanemo samo u svom uskom svijetu, stalno živimo skučenih vidika. Jelda da je tako, oče? – Uzdisala je, stekavši dojam da ja puno putujem.

Bješe mi žao mlade katolkinje.

– Znaš koje putovanje najviše otvara vidike? Doista ima jedno putovanje koje čovjeku silno pomaže da postane mudar i razumije ljude, život i svijet oko sebe. Znaš koje?
– Koje?
– Put u pustinju!
– Pustinju?
– Da, put u pustinju, u samoću, daleko od civilizacija, ljudi, kultura, religija…
– Ne razumijem baš…
– To je dugi put u samoću koji je zapravo bijeg od svijeta, kako bi čovjek stvorio prostor za Boga. Ne čini čovjeka mudrim mnoštvo informacija. One mu samo pomažu da se lakše izgubi, jer sve su to putokazi koji odvlače od srca i sebe samoga. Nama treba putovanje prema srcu, u prostor u kojemu Bog progovara.

– Kako mislite, samo odem u pustinju? Samo odete u pustinju? A što se tamo događa, kako to mislite?
– Djevojko, upravo vam kreće jedan veliki vlak koji ogromno mnoštvo vodi u pustinju. Zar ne znate?
– Nemam pojma, ne razumijem. Kako, gdje?

– Korizma, djevojko! To vam jedan svjetski vlak koji odvodi stotine milijuna vjernika na put u pustinju, što dalje od prezasićenosti informacijama, zabavama i podražajima koji uznemiravaju, kako bi pronašli svoj prostor sa Bogom, i dali mu prigodu da im on progovori.

Idućih pola sata sam joj objašnjavao zašto je Krist išao u pustinju postiti i pripravljati se za svoje javno djelovanje, zašto su to činili sveci, kako Isusovci obavljaju duhovne vježbe u šutnji; o našim ljetnim kampovima, osobito onom na Golom Otoku…

Ona je Katolkinja, iz katoličke zemlje. Prosječna. Zna što je Korizma, i zna za post. Ponekad se toga drži, ponekad ne. Još manje razumije, pa stoga ni ne prione za to.

Čini se da nam ponekad nedostaje temeljno shvaćanje Korizme. Stoga zapinje, šteka, stenje, cvili. Ako nisam odlučio izboriti se za svoj prostor za susret s Bogom; ako nisam pod tim vidikom odlučio reorganizirati svoj život i odnos prema stvarima, navikama i svijetu; i ako nisam tek na taj način probrao čega se odričem i što uvodim, teško i da ću izdržati, ali, ako i izdržim, teško da će mi ikakva askeza donijeti ozbiljnijeg ploda, i ispuniti svoju stvarnu svrhu.

Korizma je lijepa. To je krasna ponuda i šansa. Prekrasan izazov i poziv Božji. Tek ako to otkrijem, sve postaje drugačije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Hod za život je propovijed ljubavi (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Hercegovački franjevac Fra Mario Knezović pozvao je putem svoje facebook stranice, da se svi pridruže Hodu za život koji će se održati u subotu 25. svibnja u tri hrvatska grada Zagrebu, Splitu i Zadru.

Uz video je poručio:

Mene je moja majka rodila kao deveto dijete, zbog toga sam neizmjerno zahvalan Bogu i radostan.

Podržavam Hod za život i pozivam sve da nakon Osijeka i Rijeke sad u subotu 25. svibnja iziđete na ulice Splita, Zadra, Zagreba! Svojim jednim korakom vi ćete omogućiti koračiće mnoge djece koja će se roditi. Hvala vam i iziđite u Hod za život. Vaš korak ulicama gradova je prvi koračić zapravo malene dječice da imaju pravo i oni hodati ovom našom lijepom i prekrasnom zemljom. Hod za život je propovijed ljubavi

 

Thompson poziva na Hod za život 25. svibnja u Zagrebu, Splitu i Zadru: ‘Pokažimo da smo narod života!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Fra Željko Barbarić novi magistar znanosti s Fordhama

Objavljeno

na

Objavio

Isusovačko sveučilište Fordham u New Yorku

Fra Željko Barbarić, rodom iz Širokog Brijega u Bosni i Hercegovini, trenutačno djeluje kao svećenik u hrvatskoj župi svetih Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku

U subotu 18. svibnja održana je 174. svečana promocija studenata isusovačkog sveučilišta Fordham u New Yorku na sveučilišnom kampusu Rose Hill u Bronxu. I ove godine među stotinama diplomanata s jednog od deset fakulteta u sklopu tog sveučilišta bilo je i nekoliko Hrvata. Jedan od njih, fra Željko Barbarić, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM (Mostar) na svečanosti promoviran je u magistra znanosti.

U gotovo dva i pol sata dugoj ceremoniji stotinama studenata i mnoštvu od nekoliko tisuća posjetitelja obratio se kao gost govornik predsjednik glavnog odbora Specijalne olimpijade Timothy Shriver. Potaknuo je okupljene studente da nastoje biti ljudi koji druge neće promatrati kao drukčije nego kao osobe poput sebe te da nastoje hrabro mijenjati svijet na bolje.

S Fordhama su kao diplomci izašli jedan nobelovac, četvorica kardinala, petero osvajača olimpijskih medalja, nekolicina oskarovaca, dvojica ravnatelja CIA-e, brojni američki senatori i guverneri, te doslovce stotine vrhunskih svjetskih pravnika, odvjetnika, akademika i poslovnih ljudi, a prije par godina tu su diplomirala još dvojica hrvatskih katoličkih svećenika.

Fra Željko, rodom iz Širokog Brijega u Bosni i Hercegovini, trenutačno djeluje kao svećenik u hrvatskoj župi svetih Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku, a svoj pastoralni rad tijekom protekle dvije i pol godine spojio je s postdiplomskim studijem iz područja Pastoralne teologije na fakultetu Graduate School of Religion and Religious Education u programu pod nazivom Pastoral Mental Health Counseling.

Tijekom studija uz petnaest potrebnih predmeta iz područja psihologije i teologije fra Željko je odradio i 600 sati praktičnog rada u Psihijatrijskoj bolnici Ramapo Ridge u Wyckoff, New Jerseyju pod stručnim vodstvom i uz nadzor svog mentora.

Taj postdiplomski studij osposobljava polaznike na području psihodinamike i različitih terapeutskih pristupa u radu s osobama koje boluju od psihičkih poremećaja (npr. depresija, anksioznost, poremećaji u ishrani, poremećaji vezani uz ovisnosti, bipolarni poremećaj, suicidalno ponašanje/razmišljanje, itd.) uz teološku notu koja pruža ne samo drukčiji pogled na same klijente/pacijente nego i potpuniji pristup njihovoj bolesti i patnji.

Prostor rada na kojem se znanje stečeno na tom studiju primjenjuje je velik te obuhvaća rad u ulozi terapeutskog savjetovatelja u bolnicama, bračnim i obiteljskim savjetovalištima, bolničkim kapelanijama kao i u svakodnevnom pastoralnom radu. (IKA)

 

Fra Željko Barbarić o svojoj subraći koju su 1945. ubili partizani

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari