Connect with us

Reagiranja

Pater Ike Mandurić – Sve što ste pisali o policijskoj akademiji Josip Jović i njenim kadetima je laž!

Objavljeno

-

Sve što ste pisali o policijskoj akademiji Josip Jović i njenim kadetima, laž je! A danima to činite.

Index, Tportal, Telegram, Rtl, 24sata, Direktno, Narod hr, Dnevno hr, Zagrebinfo, Nezavisne, Maxportal, Net hr, Jutarnji, Večernji…

Svi ste sudjelovali u obmani javnost pričom o tome kako su kadeti s policijske akademije igrali Užičko kolo. Nisu, narode moj dragi!

Priča ide ovako:

Veliki broj kadeta na policijskoj akademiji vuče podrijetlo iz Bosne, Hercegovine, Dalmatinske Zagore i Južne Dalmacije – gdje se igra tradicionalno hrvatsko kolo u mom kraju poznato kao TRUSA, i koje se u sličnim verzijama i imenima igra u brojnim hrvatskim regijama.

Te večeri su se sigurno zapjevale i pjesme iz drugih krajeva Hrvatske, što bi svakako srcu trebalo biti milo i drago, jer je to znak da naša mladež čuva svoju tradiciju i prakticira je.

Šteta je što ova vrlo zanimljiva činjenica nije poznata Zagrebu, ali, to kolo se redovito i to gotovo bez iznimke igra na svakoj župnoj svečanosti, vjenčanjima i drugim većim slavljima, te tako spada u najživlje čuvane tradicije narodnog kola u Europi, a možda i na svijetu.

Šteta je, kažem, što to Zagreb ne zna. I što još uvijek ignorantski gleda na kulturu u život svoga naroda u Bosni i Hercegovini, ali i u nekim dijelovima Hrvatske. A strašan je gaf da to, koliko mi je poznato, ni jedan medij nije provjerio, istražio prije nego prenese klevetu. (STOGA VAS DRAGI PRIJATELJI MOLIM DA, RADI ČASTI NAŠIH KADETA, PODIJELITE OVU INFORMACIJU.)

Lampica se trebala upaliti i ranije: pa otkud bi naši kadeti imali kad i gdje naučiti inače ne baš tako jednostavno Užičko kolo? Već to pitanje bi trebalo biti alarm jednom novinaru. Ah, kako su nam noge hitre na osudu, pljuvanje, zgražanje… a trebalo je samo malo guglati…

Naši kadeti su ipak domoljubno svjesni, ponosni, te stoga i jesu zaigrali kolo Hrvata Bosne i Hercegovine. Ali, da će ih sva Hrvatska javnost tako prezreti, da će ispasti tako diletantska, da će ih tako olako prezreti i oklevetati – tome se nisu mogli nadati.

VAMA dragi kadeti i kadetkinje! Divim vam se! Volite svoju Hrvatsku, čuvajte svoju tradiciju, pa i onda kad opet hrvatska javnost ispadne ovako nepismena.

Doći će i bolja vremena. Ja u vas vjerujem i volim vas, i većina vašeg naroda kojemu ste odabrali služiti! Bolna je spoznaja da u Zagrebu (gdje je sjedište svih ovih kuća i medija) još uvijek vlada tako velika ignorancija kulture, života pa i političke pozicije Hrvata Bosne i Hercegovine. To je pitanje koje uistinu žalosti i zabrinjava. Ali, s vama možemo se nadati i vjerovati: doći će bolja vremena dostojna vašeg domoljublja. Meni ste srce osvojili.

Prijatelji, obranimo čast naših kadeta, i osvjetlajmo im obraz: ne, časni hrvatski kadeti nisu igrali nikakvo srpsko kolo, nego kolo Hrvatskih pokrajina koje su malo podalje od glavnog grada, komentirao je pater Ike Mandurić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari