Pratite nas

Religija i Vjera

Pater Ike Mandurić: Uskrs ti čestitam; strahu više mjesta nema; ne boj se!

Objavljeno

na

Vjera u Uskrs je promijenila sve, i obojila svu našu povijest, pa je ona postala povijest uskrsne nade.

Da je nije bilo ovih posljednjih tisućljeća, svijet se ne bi mogao nositi s Vukovarom, Ovčarom, Auschwitzom, svjetskim ratovima, komunističkim režimima, koji ponegdje još traju, i svim drugima. Njegova svjetlost obasjala je ovih 2000 godina. S njim se živjelo, u njega se vjerovalo, njemu se nadalo.

Uskrs je bio jedina stvarna nada svih ovih stoljeća svim potlačenima, bolesnima, obespravljenima, i svim ugroženima. On je bio jedino što preostaje: po svim ropstvima, potlačenostima naroda; bolestima i epidemijama; neimaštini i svakojakoj nemoći pred mukama svijeta.

Uskrs je bio jedina nada svim grješnicima, raskajanima, koji su bespomoćno gledali na svoju grješnu prošlost, i posljedice grijeha koje su drugima oduzele radost. Uskrs nikoga od njih nije razočarao.

Uskrs je bio je jedina nada i svima koji su se htjeli ili željeli grijeha lišiti, osloboditi, ali nisu mogli. Nadali su se da će barem njihova želja za slobodom, biti dovoljna da Uskrsna snaga makne grobni kamen. Uskrs nikoga od njih nije razočarao.

Ova svjetlost obasjala je i starozavjetnu povijest, i srca svih onih koji su ikada željeli neko spasenje i neku slobodu, neku pobjedu nad zlom. Uskrsno svjetlo, obasjalo je i sami postanak svijeta, i svu vječnost, sva vremena, sva bića, svu stvarnost, i samo stvaranje.

Ona je obasjala i samoće ljudskih srdaca koje ni jedan grješnik ne može dokučiti. Samoća čovjeka – je kao grobna jama. Nju je mogla osvijetliti samo uskrsna svjetlost.

Možda ga ne slavimo svim srcima, i možda ne vjerujemo u njega onoliko koliko bi istinski trebali. Uskrsno svjetlo obasjat će i ovakvu nemoć vjere, i razočarati neće ni takva srca.

Uskrs je pobjeda koja sve dohvaća, svaku nadu u svaku čežnju ispunja svaku nesavršenost dovršava.

Uskrs ti čestitam; strahu više mjesta nema; ne boj se!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Na Times Squareu će biti postavljen ogroman ultrazvuk bebe koji će svijetu poslati snažnu poruku

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je u New Yorku izglasan zakon koji dozvoljava pobačaj do rođenja djeteta, jedna grupa pro-life aktivista odlučila je na Times Squareu emitirati 4D ultrazvuk bebe u trećem tromjesečju trudnoće. Ultrazvuk će biti postavljen 4. svibnja ove godine na velikom videozidu, javlja Aleteia, prenosi narod.hr

„Nadamo se da će pro-life Amerikanci napuniti Times Square. Imat ćemo živu glazbu, snažne i inspirativne govornike i, ono što je najbolje, 4D ultrazvuk uživo koji će svijetu poslati snažnu poruku kako je beba u maternici čovjek, kojemu treba dati priliku da se rodi“, najavila je udruga Fokus na obitelj koja organizira ovaj događaj. „Nitko više neće moći reći da to nije dijete. Svi će vidjeti da je to dijete“, izjavio je za CBN News predsjednik Fokusa na obitelj Him Daly.

Riječ je o događaju pod nazivom “Uživo iz New Yorka”, a očekuje se da će se tog dana na glavnom trgu u New Yorku u velikom broju okupiti zagovornici prava na život iz cijele zemlje.

Također se prikupljaju potpisi za “manifest života” koji će biti predstavljen u Bijeloj kući i Kongresu te prikuplja sredstva za kupnju ultrazvuka kako bi on bio dostupan svim ženama koje razmišljaju o pobačaju.

Podsjetimo, njujorški “Zakon o reproduktivnom zdravlju”, koji je usvojen 22. siječnja, dopušta pobačaj ” u bilo koje vrijeme kada je to potrebno kako bi se zaštitio život ili zdravlje žene.”

 

NE DAJ ME MAJKO!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Mole se Hrvatu fra Augustinu za rješenje političke krize

Objavljeno

na

Objavio

U jeku velike krize u Venezueli narod se moli za zagovor pokojnog hrvatskog misionara fra Augusitna Augustinovića

Prema informaciji Radio Marie Venezuele ovih se dana u župama Capaya, Caucagu i Carizal posebno zaziva ime “malenoga”(niskog rasta) fratra iz bosanske Posavine, jer politička  kriza u Venezueli  poprima sve veće obrise, a narod ovog dijela Venezuele još uvijek pamti njegova svetačka djela i već ga sada smatraju svecem.

U jeku političke krize u Venezueli ondašnji se narod ponovno prisjetio fra Augustina(Ante) Augstinovića, franjevca misionara iz Bosanske Posavine ( rođen 1917. godine u Prijedoru kod Brčkog), koji je davne 1951. godine napustio mjesto profesora Novoga zavjeta u Jeruzalemu i otišao u Venezuelu i tamošnje župe propovijedati Isusa Krista. Njegovo ime ovih se dana često spominje u molitvi  napisanoj 1997. godine, kada je i započeo postupak proglašenja Slugom Božjim od strane tamošnjeg ordinarija.

Naime, sam je fra Augustin u Venezueli proveo 47 godina, a tamo je i umro na glasu svetosti 1998. godine. Uz plodan pastoralni rad (župnikom je u 47 godina bio u tri župe), podizao je škole, bolnice, domove, brinuo se o časnim sestrama, a posebno je poznat po svom književnom i znanstveno-teološkom radu, ali i kao jedan od pokretača malog tečaja kršćanstva  “Cursillo” u Venezueli..

Napisao je veliki broj djela na španjolskom jeziku, a na hrvatski jezik do sada su mu prevedene dvije knjige priča “ Priče iz doline” i “Od obale… do obale”.

Fra Augustin

Fra Augustin

U znanstveno-teološkom smislu posebno mu je cijenjeno djelo “Povijest Isusova”, koje je prevedeno na 32 strana jezika. Izvorno je pisano na španjolskom, a autor ga je osobno preveo na hrvatski jezik. Nekoliko originalnih fra Augustinovih djela na španjolskom jeziku  nalazi se u Republici Hrvatskoj, a u pripremi je i i drugo prošireno izdanje knjige “Malenošću do nebeskih visina”, koja govori o njemu.

Prema informaciji Radio Marie Venezuele ovih se dana u župama Capaya, Caucagu i Carizal posebno zaziva ime “malenoga”(niskog rasta) fratra iz bosanske Posavine, jer politička  kriza u Venezueli  poprima sve veće obrise, a narod ovog dijela Venezuele još uvijek pamti njegova svetačka djela i već ga sada smatraju svecem. Molitva koju mole prevedena je i na hrvatski te glasi:

“Gospodine, Ti si htio da Te upoznamo po ljubljenome Tvome Sinu,

daj nam pravedno živjeti slijedeći Tvoju svetu volju,

te po zagovoru Tvoga vjernoga svećenika, o. Augustina Augustinovića,

koji nam je za života otkrio Tvoje beskrajno milosrđe

i osvojio nam srce sinovskom ljubavlju prema Isusu Kristu,

svom milom prijatelju, udijeli nam tako potrebitu milost za naše dobro

i rješenje političke krize u našoj Venezueli

i po majčinskoj zaštiti Presvete Djevice Marije,

daj da prigrlimo ono što smo primili kao dar i plod Duha Svetoga Tješitelja.

Amen.”

Anto Pranjkić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari